Endorfini z aplikacijo skozi bobnič

Razigrano delo ljubljanskih Počenih Škafov je po 6 letih obrodilo sadove v obliki albuma »Stroj za sušenje solz«. Ulični swing band nas s svojo glasbo prisrčno zamaje v kombinaciji stilov tradicionalnega jazza iz New Orleansa in šansona, ki se združita dopolnjujoča se nasprotja čutnega, šaljivega, klasičnega in modernega ter prefinjeno energičnega.
Zgodba in izvorno ime skupine se začne z glasbenim osvajanjem prvotne vokalistke Urške Škafar in tolkalista Nejca Jurna, ki se je prelevil v tekstopisca in ribežnista.
Po enem letu delovanja so iz Radia Slovenija dobili ponudbo za snemanje skladbe "Nerodna Polona", nato so se šaljivo zresnili in nastopali glede na zmožnosti in volje zasedbe v procesu preobrazbe. Oblikovala se je instrumentalna zasedba bendža, kitare, pozavne, klarineta, trobente, helikona in baritona, vokala in ribežna, ta pa je našel svojo dotično mesto kljub izumu pralnega stroja.

V »Stroju za sušenje solz« poslušalčeva ušesa nežno boža humorno speven slovenski jezik poln frazemov in prispodob, ki jih je spisal ribežnist Jernej Juren. Jasno, razumljivo in z občutkom zapete pesmi v izključno slovenskem jeziku povedo 9 zgodb. Ena izmed njihovih najbolj zgodnjih pesmi, ki je skupino zaznamovala je razgibana 'Nerodna Polona', kjer se z zlogovno improvizacijo 'scat' petja poigra vokalistka, kakor tudi spretni prsti na ribežnu in trobenti.
Z igrivim prepletanjem trobente in baritona v »Če me boš pometel pod preprogo« noge lahko lahkotno  poplešejo v tipičnem New Orleanskem stilu. Poskočna je tudi »Peter Piton«, kjer se vodilni vokalistki  pridružijo moški tenorji in prisrčno prasketanje trobente. Do izraza pride kitara v pesmi "Tinta med prsti", kjer nam skupina priskrbi tudi ritem za počasno zibanje. Predvsem proti koncu dobi priokus šansona, ki očara tudi v pesmi »Dunaj« in »Ne bom te več dušil«. Slednja pesem je kot balzam za ušesa ne le zaradi harmonične skladnosti vseh instrumentov, ki jih vodi bendžo, temveč tudi zaradi povezovanja nežnega, a krepostnega glasu Marjete Prudič. Če vam je spremljava s kontrabasom dovolj, da vaše telo proizvaja dovolj inzulina, pa toplo priporočam tudi »Razvado«, ki pravi '' … edina razvada brez katere ne morem … si ti.''
Na pustolovščino v »Muzej« nas zapelje pozavna, ko se ji pridruži ribežen, mi pa lahko kar z veseljem ploskamo po ritmu.

Glasbo sestavljajo pripovedi s čustvenim nabojem ritmične melodike, ki se spajajo v otožna besedila in plesno glasbo, včasih pa ravno obratno; zato albumu pristaja dan naslov. Tenkočutni glasbeni gurmani se lahko razvajamo tudi ob predvajanju njihove vinilne plošče, glede na to kako se ekipa na odrskih nastopih razživi, pa vam priporočamo obisk na vsaj enem izmed prihajajočih koncertov: že v soboto 2. 6. v Tolminu, 8. 6. na festivalu sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi na Ljubljanskem Gradu, 21. 6. v Begunjah, 30. 6. na domačem Lentu, 31. 7. pa v Celju.

Na MARŠ-u imamo radi spretne in virtuozne glasbenike, zato si lahko pred koncerti sline lahko pocedite v 28 minutah glasbeno-romantičnega humorja.

 

Pričujoče besedilo je bilo prvič objavljeno v okviru Odprtega termina v četrtek, 31. maja ob 17:00

V ponedeljek, 4. junija ob 20.00 bo predvajana oddaja Marš plastika, kjer boste lahko slišali celotno ploščo »Stroj za sušenje solz.«

Facebook Twitter Deli