Infokoncentrat čofotanja brez meja

Ameriška znanstvena revija Nature je objavila zaključke raziskave o globalnem segrevanju, pri kateri so prvič aplicirali nove tehnologije za merjenje ogljika v zraku. Rezultati so pokazali, da smo že zamudili časovno okno za omejitev rasti globalnih temperatur za eno in pol stopinjo celzija. Poročilo je prav tako ovrednotilo ukrepe, h katerim se je lani decembra v zgodovinskem Pariškem dogovoru zavezalo 195 držav sveta. Vanj je kot cilj vključena meja rasti temperatur za eno in pol stopinjo celzija. Ukrepi naj bi bili smešno nezadostni za vzdrževanje varne in stabilne klime. Z njimi bi do leta 2100 temperatura zrasla za 2,6 do 3,1 stopinje celzija, kar bi povzročilo dvig morske gladine za več kot 6 metrov. Koralni grebeni bodo doživeli kolaps, kar bo imelo katastrofalne posledice za vse prebivalce planeta. Medtem nižji otoki že pripravljajo načrte za relokacije prebivalstva, s katerim se bodo morali soočiti v tem stoletju.

Ta teden je Evropska komisija nakazala, da namerava sporazum CETA obravnavati kot sporazum, kjer nacionalne ratifikacije niso potrebne. Gre za trgovinski sporazum med državami članicami evropske unije in Kanado, ki je bil izpogajan v tajnosti pred javnostjo, njegova vsebina pa še vedno ni popolnoma razkrita. Evropska javnost sporazumu CETA, kot tudi njegovim bratom TISi in TTIPu, izrazito nasprotuje. Edini izmed slovenskih poslancev v evropskem parlamentu se je na Junckerjeve napovedi o podpisu sporazuma brez ratifikacije nacionalnih parlamentov odzval Igor Šoltes, ki se zavzema za zaustavitev takšnega netransparentnega delovanja Evropske komisije.

Avstrijsko ustavno sodišče je razveljavilo rezultat letošnjih predsedniških volitev, ker je pri glasovanju po pošti prišlo do več nepravilnosti.  Na volitvah je neodvisni kandidat Van der Bellen zmagal z najmanjšo razliko, odkar v Avstriji od leta 1951 predsednika države volijo na neposrednih volitvah. Minimalna prednost kandidata svobodnjakov Norberta Hoferja se je po preštetju 700.000 glasovnic, ki so prispele po pošti, prevesila v korist Van der Bellena za zgolj 30.000 glasov. FPÖ se je pritožil zaradi domnevnih kršitev v kar 94 od 117 volilnih okrožjih, nekaterim nepravilnostih pa je pritrdilo tudi ustavno sodišče. Notranje ministrstvo je kot mogoča datuma novih volitev naznanilo 25. september ali 2. oktober.

Trajno sodišče za arbitražo je iz Haga sporočilo delno odločitev, da se bo reševanje spora o kopenski meji in meji na morju med Republiko Hrvaško in Republiko Slovenijo nadaljevalo. Po odstopu arbitra Andreja Sekolca zaradi prepovedanega razkrivanja vsebine arbitraže, ki so ga razkrili sbrski in hrvaški mediji, je odstopil še hrvaški arbiter Budislav Vukas. Tribunal sodišča je imenoval dva neodvisna arbitra, Hrvaška pa je zavzela stališče, da ji je bilo kršeno več pravic, in da se mora zaradi tega arbitraža zaključili. Po obravnavi podatkov in zaslišanjih je tribunal včeraj pa soglasno odločil, da razkrite vsebine niso vplivale na proces in se bo ta nadaljeval.

O čofotanju v morju brez nacionalnosti je sanjaril Janez.

Facebook Twitter Deli