Infokoncentrat da karte na mizo

Pozdravljeni in pozdravljene v današnjem infokoncentratu skoraj dobrih novic.

Vreščanje je zajelo ljudi v kontrolni sobi Ameriške vesoljske agencije NASA. Njihovo vesoljsko plovilo Juno je namreč na ravno pravi trenutek in ravno prav dolgo vstopalo v orbito planeta Jupiter.  Uspešno se je izognilo intenzivni radiaciji in polju vesoljskih kamnov ob treh in osemnajst minut ponoči Grinviškega osrednjega časa. Namen rakete Juno je pokukati skozi Jupiterjeve oblake in mapirati površino. Nasa bo tako lahko med drugim ugotovila, koliko vode obstaja na planetu, ali ima ta trdno jedro in zakaj ima Jupiter najsvetlejši severni in južni sij v našem osončju. Prve podatke bomo na Zemljo prejeli avgusta letos. Vodilni raziskovalec misije Scott Bolton je povedal, da bodo podatki ponudili odgovore o tem, kako je Jupiter nastal, iz česar bo možno ugotoviti, kako sploh nastajajo planeti in, citiramo,  »kako narediti osončje«.

Malo sonca pa je posijalo na Veliko Britanijo. Celo britanski politiki so se odločili danes biti spoštljivi zaradi vseh žrtev vojne v Iraku.

Pred nekaj urami se je v spodnjem domu parlamenta Velike Britanije zaključila javna predstavitev težko pričakovanega poročila Chilkot Report. Tega je leta 2009 naročil takratni premier Gordon Brown in naj bi razkrilo vlogo Velike Britanije v dogodkih pred vojno v Iraku, njenem sodelovanju v vojaški akciji ter neposrednimi posledicami vojne. Ugotoviti so želeli ali je bila ta sploh legalna in ali je pri sodelovanju v njej bivši premier Tony Blair zlorabil položaj ter zavajal javnost in njene politične predstavnike. Poizvedba je namesto načrtovanega enega leta trajala pet let. Stala je 10 milijonov funtov in obsega več strani kot Tolstojev roman Vojna in mir – skupno 2 cela 6 milijona besed v dvanajstih knjigah. Vodilni raziskovalec Sir John Chilcot je pojasnil, da so zaradi obsežnosti dogodkov raziskovanih devetih let želeli zares rigorozno analizirati podatke, ki zajemajo okoli 150 tisoč obveščevalnih, vojaških in vladnih dokumentov. Danes je predstavil uničujočo kritiko Tony-ja Blair-a, ki da je državo poslal v vojno, brez da bi pred tem izčrpal možnosti mirovnih pogajanj in brez ocenitve o izvedljivosti zadanega cilja tega vojaškega napada. Ugotovitev o legalnosti vojne niso podali, pokazali pa so na njeno popolno nelegitimnost. V teh letih vojne v Iraku je umrlo 179 britanskih vojakov in vojakinj, medtem ko število mrtvih Iračanov in Iračank še vedno ni znano, ocene pa segajo od približno 150.000 do dva milijona ljudi. Kateri tožilec se bo lotil obsežnega branja še ni znano.

Z Velike Britanije poglejmo še v Evropsko unijo.

Evropska komisija je v nasprotju s predvidevanji uradno objavila, da je trgovinski sporazum med Kanado in Evropsko unijo CETA uvrščen med mešane sporazume. To pomeni, da jih bodo pred dokončno potrditvijo morali ratificirati še vsi parlamenti držav članic. Predvidevamo lahko, da so zadržki glede netransparentnih postopkov sprejemanja CETE prišli tudi s francoske in nemške strani. Evropska komisija je ob tej prisili k demokratičnosti delovanja takoj izvlekla nov nedemokratični adut. V isti sapi so napovedali določbo o takoimenovani začasni rabi sporazuma, ki določa, da se naj določila sporazuma uporablja že pred zaključkom celotnega postopka ratifikacij. Novi manever prisile k čimprejšnjemu sprejetju CETE bomo seveda spremljali tudi na radiu Marš, vi pa lahko medtem obiščete spletno stran Koalicije proti tajnim sporazumom in kliknete na zavihek Protestiraj! Tam najdete nekaj nasvetov za aktiven in zdrav življenjski slog. Spletni naslov se glasi kpts.si/protestiraj

Vztrajni, jasni in javni pozivi k transparentnosti obrodijo sadove.

Parlament Republike Slovenije bo še v juliju drugič obravnaval Predlog zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic. Če v državnem zboru zakon sprejmejo, bodo morala združenja, kakršno je SAZAS, razkriti svoje poslovanje. Hkrati bodo člani oziroma avtorji dobili bistveno več pravic pri soupravljanju kolektivnih organizacij. Ker Slovenija ni implementirala istoimenske evropske direktive, jo je Evropska komisija že kaznovala z opominom.

Radarju Evropske komisije se je izmikal Janez.

Facebook Twitter Deli