Infokoncentrat: Padajo ptice in rakete

Ameriški predsednik Donald Trump je danes prek Twitterja opozoril Rusijo, naj bo pripravljena na raketni napad na Sirijo. Trump in zahodni zavezniki želijo z napadom kaznovati sirskega predsednika zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem v mestu Duma konec tedna, v katerem naj bi umrlo več kot 70 ljudi.

Zgodba je pravi deja vu; pred nekaj več kot letom dni je Trump v odgovor na domnevni kemični napad že napadel sirsko vojaško letališče. Tedaj so po podatkih Pentagona z bojnih ladij v Sredozemskem morju izstrelili 59 manevrirnih raket tomahawk.

Prvi civilnodružbeni učinki zgodovinske zmage Viktorja Orbana in njegove stranke Fidesz na madžarskih parlamentarnih volitvah se že kažejo, in sicer v ukinjanju bolj opozicijsko usmerjenih medijev. V sredo bo namreč prenehal izhajati dnevni časopis s štiridesetletno tradicijo Magyar Nemzet, delovati pa bo prenehal tudi radio Lanchid, po tem, ko je njun lastnik, poslovnež Lajos Simicska, napovedal svoj umik iz medijev. Simicska je bil še do treh let nazaj Orbanov zaveznik in strankarski sodelavec, vendar so se njuni odnosi ohladili, mediji v Simicskovi lasti, med njimi tudi Magyar Nemzet, pa so začeli poročati o korupciji znotraj Fidesza. Simicskova televizijska postaja Hir TV bo še naprej delovala, vendar je tudi zanjo že napovedano temeljito prestrukturiranje, poroča Radio Študent.

Predstavniki Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so ob terenskem ogledu okoli Ptujskega jezera našli 20 novih poginulih rečnih galebov, kar kaže na to, da se pogini nadaljujejo in da je neidentificirani strup še vedno prisoten v okolju. Večina trupel ptic je bila povsem svežih in nedotaknjenih, večina poginulih galebov pa je imela izcedek iz kloake in onesnaženo repno perje, kar po njihovem kaže na to, da gre za strup, ki je škodljivo deloval na prebavila. V društvu so odgovorne pozvali, naj pospešijo preiskavo možnih virov zastrupitev.

Novomeški kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper 46-letnika zaradi kaznivih dejanj goljufij. Osumljenec naj bi z dajanjem lažnih podatkov od zavoda za zaposlovanje prejel skoraj 41.000 evrov za povračila nadomestila plač za zaposlene, napotene na čakanje.

Ničesar pa ni kriv prvak SDS Janez Janša, ki je uresničil svojo napoved in vložil odškodninsko tožbo zaradi sodnega procesa Patria. Odškodnino v višini 900.000 evrov po informacijah Dela terja tako od države kakor od nekdanje tožilke in štirih sodnikov, ki so sodelovali v postopku.

 

Povzel in prebral: Smejč

 

Facebook Twitter Deli