Iranski jedrski sporazum, volitve v Srbiji in škandali

Ko gre za zunanjo politiko, je bila Trumpova oblast ujeta v škandale in spletke vse od prvega dne. Od odstopa Michaela Flynna, ponesrečenega napada na Jemen, ameriškega bombardiranja iraškega mesta Mosul, kjer je umrlo do 200 civilistov, do polemik o ruskem vmešavanju v ameriške volitve, je težko sploh slediti vsem neslavnim peripetijam Trumpove administracije. Od vseh teh motečih dejavnikov Trumpovega aparata za zavajanje javnosti se preprosto lahko pozabi, da gre za pomembna vprašanja, ki zahtevajo premišljeno pozornost. Poleg poslovnih in političnih lapsusov Trumpa se danes pojavlja še novica iz predsednikovega osebnega življenja, saj naj bi ga zapustila tudi Melania in se vrnila k staršem v Sevnico.

Ključno med govoricami in namigovanji je vprašanje iranskega jedrskega sporazuma. Ne samo, da mora Iran tekmovati za pozornost z drugimi polemikami, ki se vrtinčijo okoli Bele hiše, vzdržati mora tudi antagonizem jastrebov, ki mu nočejo priznati uspeha. Na letni konferenci ameriško-izraelskega odbora za javne zadeve, ki se je sestal v tem tednu, je vodja večinskega dela ameriškega senata, Mitch McConnell, kritiziral skupni celoviti akcijski načrt (JCPOA) zaradi "dodatnih nepričakovanih milijard za iranski režim, da jih razdeli po svojih pooblastilih." Na isti konferenci je Paul Ryan, hišni govorec odbora, opisal posel kot "brezkrajno nesrečo", ki je "nevarna za ZDA in za svet." Pravzaprav je bila večina sredstev za omilitev sankcij porabljena v gospodarstvu in namenjena izboljšanju iranskega vsakdana. Daleč od tega, da bi bil "nevaren" ali "popolna katastrofa," je bil dogovor uspešen pri vrnitvi iranskega jedrskega programa za nekaj stopenj nazaj, predvsem pa zaradi zmanjševanja napetosti v regiji. Z drugimi besedami, s Trumpom Bela hiša postaja negativno naperjena proti sporazumu, katerega preživetje je odvisno od podpore uprave in odmerjenega razumevanja njegovih koristi.

Poglejmo še na Balkan. V Srbiji danes velja volilni molk pred jutrišnjimi predsedniškimi volitvami, na katerih je eden izmed favoritov aktualni premier Aleksandar Vučić. Vloga predsednika je res protokolarnega značaja, a če nadzira tudi parlamentarno večino, ima skoraj neomejen vpliv, na kar opozarjajo tudi kritiki in politični komentatorji v medijih, ki jih Vučić še ne obvladuje. V tekmi za predsedniški stolček je bilo pravočasno vloženih 12 kandidatur, med katerimi je najbolj zaslovel izmišljeni satirični lik Ljubiša Preletačević Beli, ki ga je ustvaril 25- letni študent komunikologije Luka Maksimović. Lik Belega, ki trenutno po javnomnenjskih anketah zaseda drugo mesto v tekmi za predsednika države, je ustvarjen po vzoru tipičnega balkanskega skorumpiranega politika v odgovor in posmeh političnim elitam. Kot parodija je nastal na lokalnih volitvah v lanskem letu, na katerih je Ljubiša Preletačević Beli kot politik z veliko zlato uro, ki obljublja, da bo kradel, a tudi dajal ljudem, po mestu Mladenovac paradiral s konjsko vprego in ljudem, ki bi glasovali zanj, obljubljal denar. Predsedniška volilna kampanja v Srbiji je tradicionalno polna resničnih škandalov. Že leta 2012 so med predsedniškimi volitvami v Novem Sadu prijeli več ljudi, ki so volivcem nudili denar, da bi glasovali za določene stranke. Za en glas naj bi ponujali 2.500 dinarjev kar je v protivrednosti okoli 23 evrov. Letos naj bi denarni vložek dvignili na 3 tisoč dinarjev.

Škandale lahko pričakujemo tudi v Sloveniji, saj se bo tekme za predsedniški stolček udeležil tudi aktualni predsednik Borut Pahor. Četudi še niso znani kandidati, nekateri komentatorji napovedujejo logični spopad med populizmom in elitizmom, ki smo ga srečali na volitvah za predsednika leta 2012. Diplomatski, elitistični kandidat se bo najbrž umeščal bolj levo od sredine, medtem ko bo populizem zastopal najbrž konzervativni, ksenofobni tip politika. Borut Pahor, ljudski človek in po poklicu politik, bo najbrž združeval oba pola.

Zaskrbljeni pa smo lahko tudi nad dogajanjem v Mariboru, saj se je po štajerski prestolnici razširila novica, da je izginil župan Fištravec. Pogrešan je že od polnoči, ko so ga videli v bližini Koblarjevega zaliva, zatem pa se je za njim izgubila vsaka sled. Več informacij o iskalni akciji, usmerjeni predvsem na obrežja reke Drave, sledi v prihodnjem tednu.

Infokoncentrat pripravil Črni. Če najdete prvoaprilske, pokličite 083 888 888 za nagrado :)

Facebook Twitter Deli