Kaj je novega s protestniškimi in fosilnimi energijami po svetu?

Avstrijci vodijo nove preiskave proti nekdanjemu vodji svobodnjakov Heinz-Christianu Stracheju. Ta je odstopil zaradi pogovora z rusko menedžerko, v katerem ji ponuja vladne posle v zameno za pomoč pri volitvah pred dvemi leti. Zaradi njegovega odstopa je razpadla koalicija, Avstricij pa gredo konec septebra na predčasne volitve. Nove, ponedeljkove preiskave je sprožilo imenovanje vidnega člana svobodnjakov Petra Sidla na mesto finančnega direktorja skupine Casinos Austria. Sidl bi lahko mesto dobil v zameno za podelitev licenc za igre na srečo omenjeni družbi. 

Po svetu se zaostrujejo nekateri protesti. V soboto je v Moski dosegel najvišjo udeležbo doslej protest zaradi izključitve neodvisnih kandidatov iz volitev v moskovski mestni svet, ki se bodo zgodile v septembru. Ruske oblasti so včeraj odprle preiskavo o policijskem nasilju po tem, ko se je na spletu pojavil posnetek grobega ravnanja policistov z žensko, ki je oporekala retaciji protestnika invalida. 

Na hongkonškem letališču so po ponedeljkovi odpovedi vseh letov danes zaradi nadaljevanja protestov onemogočili prijave na let. Protesti so del demonstracij, ki ulice Hongkonga hromijo že več kot dva meseca. Demonstracije so se začele kot nasprotovanje predlogu zakonodaje, ki bi omogočila izročanje osumljencev Kitajski. Razširile so se v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo. Pred nekaj urami naj bi policija proti protestnikom, ki z živo verigo blokirajo vstop na območje za odhod potnikov, uporabila solzivec.

Na Portugalskem so danes s stavko začeli vozniki cistern z gorivom, potem ko so pogajanja med sindikalnim združenjem in delodajalci propadla. Okrog 30 odstotkov bencinskih črpalk je tako ostalo brez goriva. Vlada je že v petek razglasila energetsko krizo, kar ji ne glede na stavko omogoča dobavo energije za ključno infrastrukturo, kot so pristanišča, bolnišnice in letališča. Za dostavo goriva so moblizirali posebne policijske enote in nacionalno gardo, ki je najprej oskrbela turistično močna okrožja. Po aprilu je to že druga stavka prevoznikov goriva, ki so nezadovoljni s plačami in delovnimi pogoji.

Pri nas gorivo še imamo. Liter 95-oktanskega bencina se je danes na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest pocenil za 2,9 centa, na 1,292 evra, liter dizla pa za 1,1 centa, na 1,237 evra.

Ostajamo doma. Vrhovno sodišče je v četrtek odločilo o primeru sovražnega govora proti romski skupnosti na spletni strani Radia Krka iz leta 2013. Poslušalec si je zaželel pesem, v kateri se pevec sprašuje, kam so vsi Romi šli, ob glasbeni želji pa je omenil uporabo orožja. Doslej je bilo mogoče sovražni govor obsoditi le, če se je ob zapisu pojavila potencialna nevarnost ogrožanja ali motenja javnega reda in miru, zdaj pa je vrhovno sodišče 297. člen kazenskega zakonika precedenčno interpretiralo tako, da je dovolj že sovražni zapis sam po sebi.

Spomnimo, da lahko državljani do konca meseca komentirate nov predlog zakona o medijih. V njem želi Ministrstvo za kulturo drugače urediti tudi področje komentarjev na spletnih straneh medijev. Branko Jezovšek iz ministrstva je ob predstavitvi predloga zakona za Radio Študent v Ljubljani konec junija kratko komentiral spremembe.

Največji rudnik kovine kobalt na svetu, ki stoji v Demokratični Republiki Kongo, se začasno zapira, vendar ne iz okoljevarstvenih razlogov. Lastnik, švicarsko podjetje Glencore, je napovedalo, da rudnik zapirajo zaradi bistvenega padca dobička. Cena je s šestdeset tisoč evrov padla na petindvajset tisoč evrov na tono kobalta. Za zaprtje rudnika se je Glencore odločil, potem ko je polletni čisti dobiček družbe dosegel dobrih 195 milijonov evrov oziroma 92 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kobalt se sicer uporablja za proizvodnjo pametnih avtomobilov in električnih vozil.

Naslovna fotografija: The Terminal (2004), film režiserja Stevena Spielberga

Facebook Twitter Deli