Katastrofe in zapleti

Nadaljujejo se najbolj smrtonosni letalski napadi sirskega režima na Vzhodno Guto v bližini Damaska. Po informacijah sirskega observatorija za človekove pravice je od nedelje življenje v tej enklavi izgubilo že skoraj 300 civilistov. Observatorij je včeraj tudi obtožil Rusijo, da je prvič v treh mesecih sodelovala v letalskih napadih na bolnišnico v vzhodni Guti, ki pa je obtožbe danes zanikala. Na grozljive razmere, v katerih živijo civilisti v Vzhodni Guti, so že večkrat opozorile številne humanitarne organizacije. Te zaradi silovitega obstreljevanja sirskega režima pod taktirko Bašarja al Asada ne morejo več do pomoči potrebnih. Vzhodna Guta je eno od zadnjih območij v bližini Damaska, ki ga še nadzorujejo uporniki, tj. islamistične in džihadistične skupine.


Nacionalna kitajska zveza, ki zagotavlja poročne subvencije tamkajšnjim parom, je zanikala, da je odobrila program subvencioniranja v pokrajini Shanxi na severu Kitajske. Vlada naj bi s programom zagotovila 95 milijonov juanov (16 milijonov evrov) denarnih spodbud za poročene pare. Na spletni strani kitajskega združenja socialnih delavcev so včeraj dejali, da kitajske oblasti niso izvajale ustreznih dejavnosti za spodbujanje zakonske zveze v Taiyuanu, glavnem mestu province Shanxi. Kljub temu je v Taiyuanu prejelo subvencijo, ki vključuje stroške nakita, poročne zabave in fotografij, že več kot tisoč parov. Združenje je obenem že pozvalo porabnike k pametni potrošnji denarja. Letos bo ta subvencija pokrivala celotno pokrajino.


Generalni pravobranilec evropskega sodišča je dejal, da je Poljska, s tem ko je močno povečala sečnjo gozdov Bialowieza, kršila mednarodno pravo. Boj proti gozdovom, nov
zakon o holokavstu in spremembe v sodstvu, je le nekaj primerov, ki kažejo na to, kako se poljska vlada, ki se je volivcem predstavila kot zagovornik nacionalnih interesov, prereka z Brusljem. Za Evropsko Unijo predstavlja danes poljski spor večji problem, kot Brexit. Unija se namreč sooča z bolečim premislekom o tem, ali je kljub prizadevanjem po disciplini omogočila antidemokratsko smer.


V Parizu je vlada Emmanuela Macrona predlagala razširitev francoske zakonodaje o priseljevanju in azilu. Nov predlog zakona predlaga podaljšanje časa pridržanja nezakonitih priseljencev do 90 dni in skrajšanje roka za prošnjo za azil. Nezakonito prestopanje meje bo tako postalo kaznivo dejanje, ki predvideva leto dni zaporne kazni, ali plačilo globe. Ne glede na to, da ima Macron parlamentarno večino, ki je mešanica zakonodajalcev s koreninami tako v desničarskih, kot levičarskih strankah, so vladni migracijski načrti sprožili zaskrbljenost tudi v njegovih vrstah.


Električno mini vozilo Maister, ki potnike brezplačno prevaža po ožjem središču Maribora in dela gnečo po gosposki ulici, je spet na popravilu. Iz Marproma, ki upravlja vozilo, so sporočili da gre za tehnično okvaro, seveda pa si prizadevajo, da se bo vozilo, ki ga povprečno uporabi od 80 do 100 potnikov dnevno, čim prej vrnilo na mariborske ulice. Naj še spomnimo , da to ni prva okvara Maistra. Prvič je na ulici obtičal že prvi dan uporabe 22. Decembra, pokvaril se je tudi konec januarja. Vprašanje pa je tudi, kako bo z vožnjo v času parade klobučkov na gosposki ulici.

 

Pripravil Martin.

Facebook Twitter Deli