Ločevanje otrok od staršev, NVO-jev od pomoči potrebnih, delavcev od pravic

Svetovna zdravstvena organizacija je oznanila, da transspolnost umika s seznama mentalnih obolenj. V najnovejši mednarodni klasifikaciji bolezni, objavljeni v ponedeljek, je spolna neskladnost kategorizirana kot, citiramo, “stanje, vezano na spolno zdravje”, in ne več kot “motnje uma, obnašanja in nevrorazvoja”. Odločitev so obrazložili s tem, da obstaja dovolj dokazov, da ne gre za umsko motnjo ter da je lahko stara klasifikacija povod za stigmatizacijo transspolnih ljudi. Kot zanimivot, organizacija je med klasificirane duševne bolezni prvič umestila tudi odvisnost od računalniških iger in kopičenje, bolje znano kot “hoarding”.

 

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Paul Ryan je danes napovedal, da bodo kongresniki v četrtek odločali o pobudi, da se konča praksa ločevanja otrok migrantov od njihovih staršev, ki so v državo vstopili nezakonito. Naše zakone lahko uresničujemo tudi brez ločevanja družin, je dejal Ryan.

V skladu s politiko ničelne tolerance do migrantov, ki jo zagovarja ameriški predsednik Donald Trump, v ZDA prosilce za azil zapirajo v objekte, kjer ne sme biti otrok. Te ločujejo od staršev in jih zapirajo v posebne centre, namenjene samo otrokom. Po podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost so na ameriško-mehiški meji doslej že več kot 2000 otrok odvzeli njihovim staršem.

Odzval se je tudi naš predsednik Borut Pahor. Danes je v Ženevi napovedal, da bo "kot predsednik, kot politik in državnik (...) storil vse za to", da se ločevanje otrok migrantov od njihovih staršev v ZDA ne bi nadaljevalo.

 

Madžarski parlament bo danes glasoval o vladnem predlogu paketa zakonov, s katerimi bodo močno ogrozili delovanje nevladnih organizacij s področja humanitarne pomoči migrantom. Predlog želi v imenu zagotavljanja nacionalne varnosti uzakoniti možnost zaporne kazni za vse nevladne organizacije in posameznike, obtožene pomoči ilegalnim priseljencem in prosilcem za azil. Poleg tega je dan poprej Ministrstvo za finance izdalo predlog 25-odstotnega povišanja obdavčitve nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s priseljenci in migranti.

 

Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak je za 29. junij napovedal dveurno stavko v podjetju Štore Steel. Stavka bi morala potekati že 25. maja, a so jo takrat zaradi domnevnih pritiskov delodajalcev odpovedali in se odločili za vnovična pogajanja o dvigu plač. Ta so bila očitno neuspešna.

 

Pripravil Pejči, vira STA in RŠ.

 

 

 

 

Facebook Twitter Deli