Mladić obsojen v Haagu, hekerski vdor v Uber in vodovodne težave v UKC Maribor

Haaško sodišče je danes bivšega poveljnika vojske Republike srbske Ratka Mladića obsodilo na dosmrtno zaporno kazen. Spoznalo ga je za krivega za genocid v Srebrenici, pregon, iztrebljanje, umore, deportacije in nečloveško ravnanje kot zločinov proti človečnosti ter umore, teror, nezakonite napade na civiliste in zajetje mednarodnih opazovalcev in pripadnikov sil Unproforja za talce kot vojnih zločinov med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995.

Hekerji so vdrli v sistem podjetja za prevoze potnikov Uber in mu ukradli podatke o več kot 50 milijonih uporabnikov njegovih storitev. A to je šele polovica slabe novice, kajti zgodilo se je lani, Uber pa je o tem javnost seznanil šele sedaj. Kot so v torek sporočili iz Uberja, sta jim dva hekerja lani vdrla v sistem in dobila dostop do informacij o 57 milijonih uporabnikov. Dobila sta dostop do imen, elektronskih naslovov in telefonskih številk, ne pa tudi do številk kreditnih kartic, so poudarili. Ob tem sta hekerja prišla do podatkov o vozniških dovoljenjih okrog 600 tisoč voznikov v ZDA.

V operacijskem bloku klinike za kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je danes prišlo do nenadne poškodbe vodovodne cevi, kar je povzročilo izlitje vode v operacijskem bloku in v nekaterih drugih prostorih. Kot so sporočili iz UKC Maribor, bo zaradi nastalih razmer operativni program pri njih do nadaljnjega moten. Voda je zalila hodnik operacijskega bloka, stopnišče in nekaj spodnjih prostorov. Da bi preprečili še nadaljnje izlitje vode, so vodo že zaprli vse do četrtega nadstropja, zalite prostore pa že čistijo. V bolnišnici zatrjujejo, da bodo izvajalci popravila vodovodnega sistema nastalo poškodbo sanirali še danes, a dokler ponovno ne vzpostavijo vodovodnega sistema, bodo vsa nujna in urgentna stanja, torej hudo poškodovane, ki potrebujejo operacijo, preusmerili v celjsko bolnišnico, s katero so se že dogovorili o sodelovanju.

Facebook Twitter Deli