Nenavadni zvoki, razprave, afere, tožbe in participativni proračuni

Ameriški uradnik je na Kitajskem zaradi "neobičajnega" zvoka utrpel lažjo poškodbo možganov, zaradi česar je ameriško veleposlaništvo na Kitajskem danes izdalo zdravstveno opozorilo. Uslužbenec ameriške vlade, ki je deloval v mestu Guangzhou, je v zadnjem času je poročal o "nežnih in nerazločnih, a neobičajnih občutkih zvoka in pritiska". Uslužbenca poslali v domovino na preiskave, kjer so 18. maja ugotovili, da je utrpel lažjo poškodbo možganov. ZDA in Kitajska dogodek, ki spominja na težave s sluhom ameriških in kanadskih diplomatov na Kubi, preiskujeta.

RŠ navaja, da se je Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg udeležil razprave v Evropskem parlamentu o zlorabi osebnih podatkov. Predsednik parlamenta Antonio Tajani je prejšnji teden razburil evropske poslance z odločitvijo, da bo sestanek zaseben. Sestanka so se namreč udeležili samo Tajani, predsedniki parlamentarnih političnih skupin in nekaj evropskih poslancev. Zaradi pritiska poslancev je Tajani pristal na prenašanje razprave v živo. Zuckerberg je na 60 minut vprašanj odgovoril v manj kot 30 minutah, zaradi narave formata razprave pa se je imel možnost mnogim vprašanjem izogniti. Zuckerberg je poudarjal, da se podjetje zavzema za izboljšanje trenutnega stanja varovanja podatkov in da bo podjetje podvojilo število zaposlenih, ki skrbijo za varnost uporabnikov.

Afera v zvezi z nepravilnostmi v nemškem uradu za migracije in begunce pri odobritvi azila beguncem se zaostruje. Kot je poročal Bayrischer Rundfunk, je tožilstvo v Nürnbergu prejelo prijavo zoper vodjo urada Jutto Cordt. Cordtovi v prijavi očitajo nudenje pomoči pri nedovoljenem bivanju v Nemčiji. Linda Teuteberg iz vrst nemških liberalcev (FPD) je zato že zahtevala preiskavo domnevno številnih nepravilnosti pri podeljevanju azila.
V središču pozornosti je izpostava urada v Bremnu, kjer naj bi med leti 2013 in 2016 vsaj 1200 prosilcem odobrili azil brez ustrezne pravne podlage.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v celoti zavrnilo odškodninsko tožbo, s katero je SDS od države zahtevala odškodnino, ker so ocenili, da je proces Patria vplival na volitve leta 2014. Predsednik SDS Janez Janša se je odzal preko twitterja. Kot je zapisal na Twitterju, sodnica "sploh ni izvedla resnega dokaznega postopka". A nad njo "ni samo modro nebo", je poudaril.

V Mestni občini Maribor kljub kritikam nadaljujejo projekt participativnega proračuna. Danes bodo glasovanje o projektih izvedli v dveh mestnih četrtih in treh krajevnih skupnostih, junija sledi glasovanje v še eni. V Iniciativi mestni zbor ocenjujejo, da takšnega načina dela sploh ni mogoče imenovati participativni proračun. Gospodinjstva v mestnih četrtih Nova vas in Tabor ter krajevnih skupnostih Razvanje, Limbuš in Pekre so pred dnevi v nabiralnik prejela seznam možnih projektov v njihovem kraju, ki so jih prav tako prispevali občani. Vsak občan s stalnim prebivališčem v izbrani mestni četrti ali krajevni skupnosti lahko na glasovnici izbere tri projekte in jih ovrednoti s točkami glede na pomembnost, ki jim jo pripisuje.
V Iniciativi mestni zbor, ki so bili po protestih v Mariboru konec leta 2012 pobudniki uvedbe participativnega proračuna, so kritični. "Praksa, ki jo je zastavila Mestna občina Maribor, je v neposrednem nasprotju z izvedbo participativnega proračuna, kot ga uvajajo vse druge občine v Sloveniji in radikalno odstopa tudi od lastnega pilotnega projekta v mestni četrti Radvanje, ki je to dobro prakso v Sloveniji tudi uvedel. Odstopanje je tako veliko, da ni v neskladju le z dobro prakso drugih občin ampak tudi s 16. aprila letos izglasovano spremembo zakona o lokalni samoupravi, ki je participativni proračun pravno definiralo," so pojasnili za STA.

Facebook Twitter Deli