Ob svetovnem dnevu pravice vedeti in začetku novega študijskega leta 2020-21

Ob svetovnem dnevu pravice vedeti, se je oglasil upravni odbor Društva novinarjev Slovenije, ki je dve ministrstvi, vlado in javnost opozoril na presenetljivo novo prakso, ki onemogoča dostop do informacij javnega značaja v pravosodnem sistemu. Od letošnjega maja imajo namreč dostop do vpogleda v tožilske in sodne spise, le še upravičenci po zakonih, ki določajo to področje. Novinarji in javnost, ki so informacije o vseh postopkih tožilstev in sodišč, pridobivali na podlagi zahteve po informacijah javnega značaja, za dostop nimajo več pravne podlage. Okrajno sodišče v Ljubljani je tako novinarki na zahtevo po posredovanju pravnomočne sodbe iz leta 2014 odgovorilo, da njena zahteva za posredovanje sodbe ne izpolnjuje formalnih pogojev in je zato ne morejo obravnavati. Šele takrat, ko bo njena vloga vložena na pravi način, pa jo bodo presojali tudi vsebinsko. 

V društvu novinarjev so prepričani, da so sodišča in tožilstva, ne glede na svojo avtonomnost in samostojnost, zavezana k posredovanju informacij javnega značaja, zato menijo, da pravosodna veja oblasti napačno razume dejavnost svojega dela in da gre v tem primeru za sodbo, ki že sama po sebi pomeni odmik od dolgoletne dosedanje prakse. Sodba vrhovnega sodišča pa nima samo materialno pravnih posledic, ampak tudi procesne. Ko tožilstvo ali sodišče zavrne zahtevo za vpogled, oziroma dostop do dokumentov iz kazenskega ali sodnega spisa po procesnih zakonih, pritožba na informacijskega pooblaščenca ni več mogoča, ker ne gre več za postopek po Zakonu o informacijah javnega značaja. Informacijski pooblaščenec zato za pritožbo več ni pristojen in kot tak ni pritožbeni organ. Pri društvu novinarjev so opozorili še na to, da se zavračanje dostopa do informacij javnega značaja s sklicevanjem na omenjeno sodbo vrhovnega sodišča iz specialne zakonodaje s področja pravosodja, lahko razširi tudi na druga področja, kot npr. Zakon o zavarovalništvu, Zakon o Banki Slovenije, Zakon o trgu vrednostnih papirjev, torej institucij, ki so se že do sedaj upirale posredovanju informacij.

Zavrelo je tudi zdravstvenim delavcem. Sindikat Kliničnega centra Ljubljana in Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam se je obrnil na zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja s pozivom za enakopravno obravnavo, socialni dialog in ohranitev javnega zdravstva. Očitajo mu, da se je v zvezi z reševanjem problematike zdravstva in plačnega sistema v tej dejavnosti, izbral zgolj en poklicni sindikat, ki je po njihovih izkušnjah skrbel izključno in za ozke interese te poklicne skupine; medtem ko si vsi ostali (farmacevti, laboranti, sevalci, medicinske sestre) prizadevajo reševati težave na ravni dialoga. 

Trenutna epidemiološka situacija kaže namreč na to, da kljub ukrepom, ki jih je sprejela vlada RS, število okuženih s Covid-19 vztrajno narašča. Minister se z zdravstvenimi delavci, ki jemljejo brise, skrbijo za okužene, delajo v enotah intenzivne terapije, na urgenci, laboratorijih, lekarnah, ne pogovarja, zato ga z odprtim pismom pozivajo k ustrezni ureditvi nagrajevanja zaposlenih. V pozivu sindikati poudarjajo, da ne bodo pristali na možnost izplačila nižjega dodatka, kot je predviden po Kolektivni pogodbi za javni sektor, t. j. 65%. 

Po mnenju razburjenih zdravstvenih sindikatov bi morali zdravniki oziroma predstavniki omenjene poklicne skupine, pri nas predstavljati najvišji etični in moralni standard, kar pa po nedavno videnim v javnosti, tudi z vsemi zapleti stranke zadevnega ministra, tega več ni moč trditi.

Sindikat je ministra spomnil tudi na to, da je že njegova predhodnica Milojka Kolar Celarc obljubila, da bo sleherni zaposleni, ki sodeluje v dodatnih programih za skrajševanje čakalnih vrst, za delo nagrajen. Zgodilo pa se je ravno nasprotno; nagrajeni so bili bolj ali manj zgolj v eni poklicni skupini, vsem drugim pa je bilo predstavljeno na način, da to opravljajo v rednem delovnem času in naj se enostavno sprijaznijo, saj dodatnega plačila ne bo. Sindikat torej ministru polaga na dušo, da v kolikor njihovih opozoril in pričakovanj ne bo vzel resno in dosegel širšega konsenza glede načrtovanih ukrepov, Covid-19 morda ne bo njegova največja skrb v prihajajoči jeseni in zimi. Nemir in nezadovoljstvo med zaposlenimi v zdravstvu, ki so marsikje izčrpani in zaskrbljeni zaradi obstoječega stanja, je velik; in zgolj predstavljamo si lahko, kaj bi se zgodilo, da se celo za ceno svojih služb in delovnih mest, zgodi spontana stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Kolaps sistema bi bil popoln, saj brez vseh lekarniških delavcev, laboratorijskih delavcev, administrativnih delavcev v zdravstvu, »sevalcev«, strežnic, kuharjev, medicinskih sester, tehnično vzdrževalnega osebja in vseh ostalih zaposlenih v zdravstvu, ki jih nismo našteli, tudi dejavnosti zdravstva in socialnega varstva kot takega v Republiki Sloveniji NI! In tudi če bo minister s ponovno odredbo prepovedal izvajanje stavke (kar bi bilo glede na to, da ni razglašene epidemije in izrednega stanja celo protiustavno), nekateri zaposleni že razmišljajo o kolektivni odpovedi pogodb o zaposlitvi. Potem pa naj gospod minister rešuje »sistem« z zasebniki, kot ve in za, seveda; če ga lahko!, še sporoča sindikat. 

Od nas pa čez lužo; v Združene države Amerike. Tam sta se včeraj soočila oba predsedniška kandidata, in debata je bila, precej razburljiva. 

Iz svetovnih novic pa nazaj na našo lokalno, mariborsko sceno;

Pri Mariborski razvojni agenciji so včeraj organizirali spletno konferenco projekta INTRA, ki se ga je udeležilo preko 80 udeležencev iz več kot desetih držav dveh kontinentov. Udeleženci konference so od vodstva skupnega sekretariata Interreg Europe INTRO izvedeli, da prihaja najuspešnejši Interreg Europe projekt iz Maribora. Gre za skupno 12,5 milijonov evrov evropskih sredstev, ki so namenjena podpori majhnih in srednjih podjetij, od tega gre Sloveniji za 4,2 milijonov. V Sloveniji je tako bilo uvedenih 6 vavčevrjev za internacionalizacijo, ki so do sedaj podprli že 1090 majhnih in srednjih podjetij. S pomočjo vavčerjev so lahko dobili povrnjen del stroškov za pridobivanje certifikatov kakovosti, zaščito intelektualne lastnine, tržne raziskave tujih trgov, udeležbo na mednarodnih forumih, gospodarskih delegacijah v tujini, ali skupinsko predstavitev na sejmih v tujini. 

Kulturni del današnjega Infokoncentrata pa začenjamo z napovedjo jubilejnega desetega mednarodnega filmskega festivala StopTrik, ki se začenja prihodnji teden, v četrtek 8. oktobra. Za festivalom je dolga pot, ki se je začela z druženjem ljubiteljev in ljubiteljic filma v skvotu, do štiridnevnega festivalskega dogodka, ki ga vsako leto priredijo v Sloveniji in na Poljskem. Festival StopTrik vabi med 8. in 11. oktobrom na praznovanje in festivalsko dogajanje, za katero so značilne s skupnostjo povezane vsebine, ki spodbujajo kritično razmišljanje o umetnosti in družbi. Predstavile se bodo kakovostne animacije ter izbran strokovni in pester spremljevalni program. Obiskovalcem in obiskovalkam festivala se bo v štirih sklopih tekmovalnega programa  predstavilo 54 filmov iz 27 držav. Na koncu pa bodo skupaj s študentsko žirijo razglasili zmagovalca. Rdeča nit osrednjega programa je »Animacija kot orožje«. V sklopu festivala pripravljajo tudi pogovore z avtorji in kuratorji, delavnico animiranega filma za otroke, delavnico stop animacije in delavnico filmske kritike. Če pa vas animacija in organizacija filmskih festivalov še posebej zanima, imate čas in bi želeli spoznati priznane animatorje, režiserje, producente ter radovedno pokukati v zakulisje, se lahko za prostovoljca prijavite samo še danes na infopeka@infopeka.org. Na spoznavnem večeru boste spoznali tako spoznali tudi organizacijsko ekipo. Tekom festivala bo na ogled še gledališka predstava in večerno dogajanje na dvorišču Vetrinjskega dvora. Več o programu pa najdete na www.stoptrik.com/program

V Mariboru se v petek 2. 10. v sklopu festivala Tinta obeta otvoritev razstave z aktualnim naslovom; Jazbec in tretji svet. Vsi združeni. Vsi okuženi. Ni predaje. Pod naslovom se skriva pregledna razstava o stripovskemu liku Jazbecu precej samosvojega stripovskega avtorja Marka Kocipra, ki se tokrat predstavlja z jagodnim izborom dosedanjega dela na področju stripa in ilustracije. Za Kociprovo delo je, ob prepoznavnem likovnem in tudi pripovednem slogu, značilno tudi vešče prepletanje erotike in satire, ki jo avtor redno začinja z aktualnimi družbeno političnimi pripetljaji in vsakovrstnimi pikrostmi. Njegova dela odlikujejo izvrstna risba v dinamičnem dialogu, s tekstom jasne in berljive strukture ter često angažirane zgodbe, vseskozi prežete s pronicljivim humorjem in grotesknimi elementi. V galeriji K18 bodo na ogled originalne risbe iz dosedaj izdanih albumov o Jazbecu, še nekaj drugih del, plakatov in ilustracij. Neustrašni pripetljaji znamenitega junaka Jazbeca avtor popisuje že v drugi stripovski trilogiji, klasično postavitev pa bo obogatilo več kiparskih oziroma ambientalnih intervencij, ki sta jih po avtorjevih motivih ustvarila Rok Mohar in Marko Kovačič. Ob odprtju razstave, torej v petek 2. oktobra ob 19. uri v galeriji K18, pa bo obiskovalce s svojim nastopom počastil tudi dr. Skavčenko, velik poznavalec Jazbečevega življenja in dela.

Kulturno sceno današnjega infokoncentrata pa zaključujemo še z glasbeno obarvanim povabilom kolegov z Radia Študent. Do sobote 3. oktobra vas vabijo na Festival #Tresk11 – obračun glasbe in založništva, ki se v organizaciji Radia Študent, letos odvija v nekoliko prilagojenem formatu (v skladu s priporočili NIJZ). Osrednje sejmišče, ki vsako leto združi na enem mestu široko paleto domače in regionalne glasbeno-založniške scene, bo tokrat umeščeno v center Ljubljane na Stritarjevo ulico, kjer boste lahko kupili izdaje več kot 15 domačih založnikov. V sklopu sejmišča pa za vas pripravljajo tudi glasbeno presenečenje. Letošnji glasbeni del festivala se odvija v etru Radia Študent, poleg sejmišča pa bo sobota še zadnji dan, ko si boste lahko ogledali razstavo nagrajenih del finalistov letošnjega vizualnega dela festivala. Več podrobnosti pa na www.tresk.si/program. 

Za konec današnjega infokoncentrata pa se zazrimo še v bližnjo prihodnost;

Jutri se začenja novo študijsko leto, ki najbrž tudi za mariborsko univerzo ostaja precej negotovo. Sploh če sklepamo po njihovih pomembnih informacijah v zvezi s koronavirusom za študentke in študente Mariborske univerze. 

Zasledimo zgolj informacijo za prihajajoče tuje študente iz držav; še to v slovenskem jeziku;  ki niso na zelenem seznamu - pred prihodom v Slovenijo; Torej odrejena desetdnevna karantena. 

Vse študentke in študente, bruce in stare bajte prijazno naprošajo tudi za spoštovanje vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19; torej tudi spoštovanje omenjene desetdnevne karantene.  Želimo vam lep in prijeten začetek novega študijskega leta. 

 

Facebook Twitter Deli