Ruski medvedi, davčne utaje in vohuni


Ruski predsednik Putin je danes na srečanju z delavci v avtomobilski tovarni Gaz v Nižnem Novgorodu potrdil napovedi o vnovični predsedniški kandidaturi in sporočil, da se bo marca prihodnje leto potegoval za šestletni mandat predsednika Ruske federacije.
Medtem je Rusija ostala brez udeležbe na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu prihodnje leto in obenem postala prva država v zgodovini olimpijskih iger, izključena zaradi dopinških obtožb. Mednarodni olimpijski komite je sprejel svojo odločitev na podlagi obtožb, da je ruski olimpijski komite na igrah skrbel za sistematični doping, zaradi česar bo morala Rusija plačati tudi 15 milijonov dolarjev kazni. Kot član mednarodnega olimpijskega komiteja je suspendiran tudi predsednik ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov, namestnik ruskega premiera in minister za šport Vitalij Mutko pa je prejel dosmrtno prepoved delovanja na olimpijskih igrah. Ruski športniki se bodo pritožili proti prepovedi nastopanja na mednarodno športno razsodišče v Lozani. Športniki, ki jim ne bo mogoče dokazati uporabe dopinga, bodo lahko nastopili, vendar pod nevtralno zastavo. Putin je napovedal, da Rusija ne bo bojkotirala iger in jim bo dovolil nastopiti pod olimpijsko zastavo.
Prizivno sodišče na jugu Francije je danes za ruskega milijarderja in politika Sulejmana Kerimova, ki je osumljen pranja denarja in davčne utaje, zahtevalo plačilo varščine v višini 40 milijonov evrov. Kljub temu se Rusija ni znašla na enem od EU seznamov davčnih oaz, prav tako pa pristranska seznama ne vključujeta nobenih držav Evropske unije. Finančni ministri Evropske unije so na črno listo uvrstili 17 držav, ki ne dosegajo dogovorjenih davčnih standardov, med njimi sta recimo Južna Koreja in Namibija, ni pa na njej Luksemburga in Nizozemske. Drugi seznam sive barve pa vključuje več kot 40 držav, ki morajo sprejeti dodatne ukrepe za preprečevanje utaje in izogibanja plačevanja davkov, med drugimi tudi Kajmanski otoki in Švica. Na pristransko oblikovanje seznamov je opozoril evropski poslanec Zelenih Sven Giegold, ki seznamu očita, da izpušča najpomembnejše davčne oaze. Ministri so seznama sicer sestavili kot odziv na razkritje t.i. Panamskih dokumentov. Dodatnih sankcij niso sprejeli, ker naj bi bila uvrstitev države na enega od seznamov dovolj stroga sankcija, seznama pa bodo redno osveževali.
Na udaru so tudi z Rusijo povezani politiki. Madžarsko tožilstvo je danes sporočilo, da je vložilo obtožnico proti madžarskemu poslancu v Evropskem parlamentu Beli Kovacsu zaradi vohunjenja za Rusijo in goljufije. 57-letni član skrajne desničarske stranke Jobbik je 20 let živel v Rusiji in je poročen z Rusinjo, domnevno agentko tajne službe.
Slovenski vohuni pa že peti dan stavkajo. Za stavko naj bi se odločili zaradi slabih delovnih razmer, slabih plač in razmer v vodstvu. Da slovenski vohuni stavkajo, je potrdil tudi Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje, ki je v svoji izjavi zapisal, da si želi, da bi se našla ustrezna rešitev in bi se stavka čimprej zaključila. Zakon o SOVI za razliko od Zakona o obrambi stavke zaposlenih ne prepoveduje, navkljub temu pa je stavka vohunov gotovo nekaj nevsakdanjega.
Po poročanju Radia Študent o Hostlu Celica naj bi si edini zainteresirani oglednik premislil in odstopil od nakupa prostorov in pripadajočih parcel hostla Celica, ki ga Mestna občina Ljubljana namerava ponuditi na dražbi 14. decembra za izklicno ceno 2,34 milijona evrov. Na stavbi se je pojavil svež grafit "Tvegana naložba", ampak to najbrž ni pravi razlog, znak avtonomnega centra zraven napisa pa najbrž pomeni, da se uporabniki in obiskovalci AKC Metelkova zavedajo precendensa razprodaje enotnega območja nekdanje vojašnice.
Brez precendensov pa je minilo ponovno imenovanje poslovodje mariborske gledališke in operne hiše. Minister za kulturo Tone Peršak je za direktorja Slovenskega narodnega gledališča Maribor za obdobje prihodnjih petih let imenoval Danila Roškerja. To bo za Roškerja četrti mandat na čelu te ustanove, ki pod svojo streho združuje opero, balet in dramo. Trajal bo od 1. septembra prihodnje leto do 31. avgusta 2023.

Infokoncetrat je nabrala Saška.
 

Facebook Twitter Deli