Snaženje, MercatorokorgA, bolgarsko parlamentiranje in strupenosti v Siriji

Infokoncentrat začenja s snaženjem domačega pragu. Celjska družba Cep, ki je direktorju Snage Cvetu Žaliku posodila denar v zasebni zgodbi za lastniški prevzem Panonice Energetika, je v Snagi dobila javni naročili za prevzem odpadnega lesa in nevarnih gradbenih odpadkov. Biodizelska elektrarna v Benediktu tako po neuradnih informacijah od včeraj znova obratuje. Zaradi pomanjkanja goriva in sporov med lastniki podjetja Panonica Energetika, v nadaljevanju PE, je namreč ugasnila 23. februarja letos. PE naj bi sklenila dolgoročno pogodbo z novim dobaviteljem biodizla, več podrobnosti pa za zdaj ni znanih, saj direktor PE Leo Doklin večinski lastnik ter prokurist podjetja Cveto Žalik, s svojo družbo Gep Green, na vprašanja ne odgovarjata. Brez odgovora ostaja tudi vsak, ki se sprašuje, kaj je z dolgom Panonice Energetika do Nigrada, ki je po zadnjih znanih podatkih znašal okrog 189 tisoč evrov. Je pa ponoven zagon elektrarne v Benediktu zagotovo dobra novica: tako za lastnike PE kot za upnike podjetja.

 

Medtem pa se na državnem gospodarskem parketu odvija misija Reševanje Mercatorja. Slovenska vlada je v luči krize hrvaškega Agrokorja in potencialnih učinkov na Mercator sprejela predlog zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo, z namenom zaščititi družbo pred izčrpavanjem večinskega lastnika, ki je v insolvenčnem postopku. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, bo zakon veljal za gospodarske družbe sistemskega pomena, ki s svojim delovanjem bistveno vplivajo na gospodarsko, socialno in finančno stabilnost države. Zakon bo veljal za podjetja, ki imajo zaposlenih vsaj 6.000 ljudi in imajo več kot milijardo evrov čistih prihodkov od prodaje. Imenovan izredni član uprave bo pristojen le za posle, povezane z večinskim lastnikom, in ne bo vpleten v redno delovanje družbe. Predlog zakona bo v Državni zbor poslan po nujnem postopku, vlada pa ga bo lahko aktivirala kadarkoli po njegovi uveljavitvi, poroča STA.

 

Pošpegajmo k bratom Slovanom. V novi bolgarski vladi, rezultatu volitev 26. marca, bo tudi nacionalistična koalicija evroskeptičnih strank Združeni domoljubi. Nova vladajoča koalicija pod vodstvom konservativne stranke Gerb ima v parlamentu le dva sedeža več od potrebne večine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gerb bivšega premierja Bojka Borisova je na volitvah osvojil 95 od 240 sedežev v parlamentu, Združeni domoljubi so pristali na tretjem mestu s 27 sedeži. Socialisti, ki so obljubljali izboljšanje odnosov z Rusijo, bodo imeli poslej 80 sedežev in bodo ostali v opoziciji. Nova vladajoča koalicija v svojem programu poudarja nadaljevanje članstva Bolgarije v EU in zvezi Nato ter zajezitev migracij. Napoveduje tudi zvišanje minimalne plače s trenutnih 460 levov (230 evrov) na 650 levov (332 evrov) v štirih letih ter zvišanje državnih pokojnin. Ostrejši ukrepi za zajezitev migracij in zvišanje pokojnin sta bila sicer med pogoji Združenih domoljubov za pristop v vladajočo koalicijo. Novi bolgarski parlament naj bi se prvič sešel 19. aprila.

 

Kljub papeževemu pozivanju k miru pa Sirija še vedno ne okuša tega privilegija, ki bi moral biti pravica. Po včerajšnji izjavi tamkajšnjega predsednika Bašarja Al Assada, ki je v intervjuju za francosko tiskovno agencijo domneven napad s kemičnem orožjem v sirskem kraju Kan Šejkun označil za "stoodstotno izmišljotino", ki je služila kot izgovor za ameriški napad na njegovo vojsko, je Sirska vojska danes sporočila, da je v letalskem napadu koalicije pod vodstvom ZDA na vzhodu Sirije življenje izgubilo več sto ljudi, saj so zadeli strupeno snov, ki jo je hranila teroristična skupina Islamska država (IS). Domnevni napad se je zgodil v sredo, cilj pa je bil oporišče IS vzhodno od province Deir Ezor. Sirska vojska je dodala, da je med mrtvimi tudi več civilistov, piše nemška tiskovna agencija DPA. "Letalski napad potrjuje, da imajo teroristične organizacije, med njimi IS in Al Nusra, v lasti kemična orožja," so sporočili. Koalicija pod vodstvom ZDA medtem incidenta še ni komentirala.

 

Informacije skoncentriral Jan.

 

Facebook Twitter Deli