Šolstvo v slovenski ustavi, avstrijski koalicijski dogovori in iranski jedrski program

- ustavni pravniki Avbelj, Teršek in Toplak proti napovedani spremembi ustave glede financiranja osnovnega šolstva

- avstrijski koalicijski dogovori med ljudsko stranko in svobodnjaki potekajo harmonično

- sporazum o iranskem jedrskem programu na zasedanju sveta guvernerjev na Dunaju

Začenjamo šolsko. Trije slovenski ustavni pravniki, Matej Avbelj, Andraž Teršek in Jurij Toplak nasprotujejo napovedani spremembi ustave glede financiranja osnovnega šolstva. Koalicijski poslanci, poslanci Levice ter poslanki Stranke Alenke Bratušek so z dvotretjinsko večino vseh poslancev, s 60 glasovi za in 22 proti sprejeli sklep, s katerim se je začel postopek za  dopolnitev ustave glede financiranja osnovnega šolstva. Ustavna komisija mora zdaj pripraviti predlog ustavnega zakona, s katerim bi sedanji 57. člen ustave, ki med drugim govori, da je izobraževanje v Sloveniji svobodno, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev, spremenili tako, da bi tem določilom dodali še amandma, da se javne šole financira iz javnih sredstev, osnovnošolsko izobraževanje v zasebnih šolah pa da se lahko sofinancira iz javnih sredstev pod pogoji in na način, kot to določa zakon. To bi pomenilo, da višino sofinanciranja zasebnih osnovnih šol s strani države z zakonom posebej določi državni zbor.

Koncentrat prihaja izza severne meje. V Avstriji koalicijski pogovori med ljudsko stranko in svobodnjaki po mesecu dni še vedno potekajo harmonično. Predsednik ljudske stranke Sebastian Kurz je danes ocenil, da so zelo napredovali in dodal, da vsi pogajalci vlečejo na istem koncu palice. Kurz tudi upa, da bodo pogovore zaključili še pred božičem. Predsednik svobodnjaške FPÖ, Heinz-Christian Strache, pa je dodal, da si oba želita to narediti bolje kot Nemčija. Avstrijska ljudska stranka je na predčasnih parlamentarnih volitvah 15. oktobra prejela 31,5 odstotka glasov oziroma 62 sedežev v parlamentu. Svobodnjaki so bili tretji s 26 odstotki in imajo 51 poslancev. Če bodo koalicijska pogajanja uspešna, bodo svobodnjaki tretjič pristali v avstrijski vladi. Prvič so bili v vladi skupaj s socialdemokratsko stranko SPÖ pred približno 30 leti, nato pa znova pred 15 leti z ljudsko stranko.

Še vedno ostajamo v Avstriji, a tokrat o Iranu. Jukija Amano, generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), je na rednem zasedanju sveta guvernerjev na Dunaju zagotovil, da Iran v celoti izvaja svoje obveznosti iz sporazuma o iranskem jedrskem programu. Sporazum določa, da Iran v zameno za odpravo gospodarskih sankcij odstopi od jedrskih dejavnosti. Po tem dogovoru mora Iran 20 tisoč centrifug za plemenitenje urana zmanjšati na 5 tisoč. Prav tako mora zalogo urana zmanjšati za 98 odstotkov, na 300 kilogramov. Najvišja raven obogatenega urana pa ne sme preseči 3,67 odstotka. Čeprav agencija v svojih poročilih redno ugotavlja, da Iran spoštuje svoje zaveze iz sporazuma, ga
ameriški predsednik Donald Trump oktobra ni hotel potrditi, češ da ni v interesu ZDA, usodo dogovora pa je prepustil kongresu. Do sredine decembra ima tako kongres, v katerem imajo večino republikanci, čas, da odloči, ali bodo znova uvedli sankcije proti Iranu. Trump je napovedal tudi možnost "končanja" sporazuma, če ameriški kongres in drugi podpisniki sporazuma ne bodo pojasnili njegovih številnih pomanjkljivosti.

Infokoncentriral je Jan.

 

Facebook Twitter Deli