Strmoglavljenje, ugrabitve, začetek pogajanj in odprtje pisarne ESIRAS

V Keniji pogrešajo potniško letalo z desetimi ljudmi na krovu, ki je v torek izginilo z radarjev, so danes sporočile pristojne kenijske oblasti in letalska družba FlySax. Reševalne ekipe so letalo takoj začele iskati, vendar reševanje otežuje slabo vreme, tako da ga še niso našli.

Oblasti zaenkrat še niso potrdile, da bi letalo, ki je bilo na poti iz mesta Kitale na zahodu države v prestolnico Nairobi, strmoglavilo.

 

V Kirgizistanu o ugrabitelj umoril 20-letnico na policijski postaji. Ženska je namreč na postaji želela predati dokaze o ugrabitelju, ta pa jo je zabodel. Študentka medicine je nato podlegla poškodbam, 30-letni moški pa se je z nožem poškodoval in so ga morali prepeljati v bolnišnico. Do incidenta je prišlo, ker so (sredi policijske postaje!) oba pustili skupaj nenadzorovana. Načelnika policije v severni regiji Čuj, kjer se je zgodil umor, so odpustili, več policistov pa se bo moralo zagovarjati zaradi malomarnosti.

Po podatkih ZN je kar 13,8 odstotka žensk v tej nekdanji sovjetski republiki, ki so mlajše od 24 let, prisiljene v poroko s svojimi ugrabitelji.

Več tisoč protestnikov, med njimi številni šolarji, so se danes zbrali na glavnem trgu v prestolnici Biškek. V rokah so držali bele balone in posterje z napisi "Smo proti ugrabitvam nevest" in "Dajte deklicam priložnost, da so srečne."

 

Po nedeljskih parlamentarnih volitvah se, kot kaže, krepijo pogovori med političnimi strankami, ki so prišle v parlament. Relativni zmagovalec, predsednik SDS Janez Janša, je že napovedal, da bo k sodelovanju povabil vse stranke. Povezovalno pobudo bo očitno prevzel tudi drugouvrščeni, predsednik LMŠ Marjan Šarec s pismom o nameri o sodelovanju.

Mediji so že poročali, da naj bi se Šarec v teh dneh že pogovarjal s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in Alenko Bratušek. Zdaj pa naj bi stranke od Šarca dobile tudi pisno povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju pri nekaj ključnih programskih točkah.

 

V Mariboru so danes odprli pisarno mednarodnega projekta ESIRAS, kakršna je na začetku leta začela delovati že v Ljubljani. Gre za projekt Rdečega križa Slovenije (RKS), ki se financira z evropskimi sredstvi in v okviru katerega nudijo potrebno podporo prosilcem za azil in osebam s priznano mednarodno zaščito pri integraciji v družbo.

Pisarni sta vzpostavljeni v okviru projekta ESIRAS - Zaposljivost in socialna integracija beguncev in prosilcev za azil, ki se izvaja v sedmih državah EU - poleg Slovenije še v Avstriji, na Cipru, Danskem, v Franciji, Italiji in Veliki Britaniji. Glavni koordinator projekta je Rdeči križ Španije, zaenkrat pa je njegovo trajanje predvideno za obdobje od 1. januarja letos do konca junija prihodnje leto.

V okviru projekta nudijo prosilcem za azil in osebam s priznano mednarodno zaščito podporo pri izboljšanju možnosti za pridobivanje zaposlitve in pogojev socialne integracije. "Želimo jim olajšati vključitev v družbo, našo ali evropsko. Med drugim jim bomo pomagali pri premagovanju zakonskih ovir, znanju jezika, usposabljanju za določene poklice. Ta hip že potekajo usposabljanja za varilce," je ob današnjem odprtju pisarne na Partizanski cesti v Mariboru povedal predsednik RKS Dušan Keber.

 

STA, A. Č.

Facebook Twitter Deli