Sum tihotapstva v Azilnem domu ter svetovni vojaški premiki

Začenjamo z informacijo o zaprti železniški progi iz Celja proti Mariboru. Ob deseti jutranji uri sta pri železniški postaji Rimske toplice iztirila dva vagona mednarodnega potniškega vlaka, ponesrečencev ni bilo. Na Slovenskih železnicah so sicer zagotovili, da bo pot ponovno obratovala od 17. ure, med zaprtimi postajami pa bo organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

Nekateri prosilci za mednarodno zaščito iz ljubljanskega Azilnega doma Vič sumijo, da se v azilnem domu dogaja tihotapljenje ljudi. Eden izmed prosilcev, Ibrahim Elmanyori, je kot predstavnik iniciative Boj svobode pričal o tem, kako so varnostniki iz varnostne službe Galekom sredi noči iz zaprtega dela doma odvedli ljudi, zunaj pa so jih čakali avtomobili. Po tem dogodku so varnostniki Ibrahima večkrat nadlegovali in ustrahovali. Med 23. in 25. julijem je bil udeležen v treh pretepih, ki so bili rezultat provokacij varnostnikov. 25. 7. ga je varnostnik brez opozorila poškropil v obraz s solzivcem.  Ibrahim je bil kasneje premeščen v Center za tujce v Postojni, iniciativa Boj svobode pa meni, da je bila to posledica njegove prijave. Direktorica Azilnega doma Vič Katarina Štrukelj je za medije že potrdila, da je proti nekaterim varnostnikom bil sprožen predkazenski postopek na podlagi Ibrahimovega pričevanja

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je podpisal odredbo, s katero so do nadaljnjega zamrznjena vsa sredstva venezuelske vlade v Združenih državah. Odbredba, ki ne velja za posameznike in zasebna podjetja, prepoveduje tudi transakcije povezanih oseb - tistih, ki bi venezuelski vladi pomagali iz ZDA. Medtem ko so predhodne ameriške sankcije ciljale predvsem na venezuelsko naftno industrijo in vidne posameznike v venezuelski vladi, se tokrat nanašajo na celotno vlado. Od zadnjih takšnih ukrepov ZDA proti Venezueli mineva trideset let.

Preglejmo še današnje vojaške premike. Severna Koreja je izstrelila novi raketi, ki naj bi bili kratkega dosega. Četrta izstrelitev severnokorejskih raket v manj kot dveh tednih je opozorilo Pjongjanga po začetku skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje, poročajo tuje tiskovne agencije. ZDA in Južna Koreja trdijo, da so redne vojaške vaje, ki se zgodijo vsakega avgusta, zgolj obrambne narave. Medtem je turški predsednik Erdogan v televizijskem nagovoru danes napovedal vojaško posredovanje na severu Sirije. "Turčija ima pravico odstraniti vse grožnje svoji nacionalni varnosti," je poudaril in napovedal odstranitev kurdske milice YPG, ki sicer velja za eno močnejših sil, ki se borijo proti skrajni sunitski skupini Islamske država.

Mariborska enota Teološke fakultete se seli v prostore na Slomškovem trgu 20, saj grejo obnovitvena dela h koncu. Povedali so še, da z ministrstvom za izobraževanje iščejo dodatne prostore.  Stavba na Slovenski ulici 17, v kateri je bila Teološka fakulteta več kot deset let, je bila v lasti mariborske nadškofije in je bila po finančnem zlomu večkrat predmet prodaje. V letu 2018 jo je odkupil dunajski finančni sklad Trivium. V tako imenovanem Andreanumu gostuje tudi drug zasebni visokošolski zavod..

Zaključimo kulturno. Minuli konec tedna sta se s podelitvami nagrad zaključila dva domača filmska festivala. V Slovenj Gradcu so podelili nagrade SHOTS za kratke filme neodvisnih ustvarjalcev. Nagrado za najboljši film je prejel Yover kolumbijskega fotoreporterja Edisona Sanchéza Castra. Film govori o 12-letem dečku, ki med delom v po vojni obubožani vasi sanja o boljši prihodnosti. Med slovenskimi udeleženci so nagrade prejeli Luka Bajt za film Miki, v kadersekvenci posnet film Nevidna roka Alana Smitha režiserja Slobodana Maksimovića ter najnovejši animirani film Kolje Saksida s serije Koyaa. 

Zaključil se je tudi četrti mednarodni filmski festival v Kranjski Gori. Glavno nagrado je prejel libanonski film Kafarnaum, nagrado za najboljši kratki film je prejel dokumentarec V iskanju srečnega konca Teje Črnivec, posebno nagrado žirije pa film Srbenka hrvaškega režiserja Nebojše Slijepčevića, ki prikazuje, kako živo je vrstniško nasilje otrok različnih narodnosti na Hrvaškem. Član žirije za dokumentarni film v Kranjski Gori je bil tudi mariborski režiser Matjaž Ivanišin.

Facebook Twitter Deli