Ultra koncentriran Info koncentrat

Bivšega malezijskega premierja Najiba Razaka so danes na sodišču uradno obtožili korupcije, ker je sprejel za več milijonov evrov podkupnin v okviru obsežnega škandala poneverbe več sto milijonov evrov iz državnega investicijskega sklada 1MDB, zaradi katerega je pred dvema mesecema presenetljivo izgubil na volitvah.

V francoskem mestu Nantes je policija v torek ustrelila 22-letnika, ker ni upošteval njenih navodil. Moški je kasneje umrl, kar je v Nantesu spodbudilo izgrede, pri čemer je prišlo tudi do spopadov s policijo. Francoska vlada poziva k miru.

Evropski parlament je danes na zasedanju v Strasbourgu odobril prvo izplačilo 500 milijonov evrov pomoči za begunce v Turčiji, poleg že predvidenih 50 milijonov evrov, iz proračuna za človekoljubno pomoč. Sredstva, Turčiji namenjena v okviru dogovora z EU glede migrantske krize, so namenjena zagotovitvi nadaljnjega izobraževanja begunskih otrok.

Italijanska policija je danes razbila mrežo kriminalne združbe, ki je več desetletij kradla starine z arheoloških najdišč na Siciliji ter jih preprodajala v Nemčiji. V okviru akcije so aretirali 23 oseb ter zasegli več kot 25.000 predmetov v vrednosti 40 milijonov evrov, so sporočili iz Europola.

Romunski parlament je danes omilil protikorupcijska pravila, kar bo številnim poslancem omogočil, da se bodo izognili sodnim postopkom zaradi obtožb korupcije. Med njimi je tudi vodja socialdemokratov Liviu Dragnea, ki je bil junija obsojen zaradi zlorabe položaja. Predsednik Klaus Iohannis je napovedal ustavno presojo zakona.

V okolici Pulja ter na otoka Krk in Pag bodo letos razporejeni trije slovenski policisti, ki bodo med 17. julijem in 18. avgustom pomagali hrvaškim kolegom pri izvajanju policijskih nalog s slovenskimi državljani, so danes s policije. V hrvaškem projektu za varno turistično sezono sodelujejo policisti iz 18 držav.

Podpredsednik SLS Primož Jelševar, ki po odstopu Marka Zidanška trenutno vodi stranko, je nekdanje člane stranke, ki so bili v preteklosti iz nje izključeni, povabil, naj se ji znova pridružijo. "Poziv k spravi" je med drugim prejel tudi Marjan Podobnik, ki ga ocenjuje kot lepo gesto, a dvomi v njegovo iskrenost.

Letošnji, 26. festival Lent, ki je z vrnitvijo glavnega prizorišča na plavajoči oder na Dravi doživel preporod, je v Maribor v devetih dneh pritegnil 235.000 obiskovalcev. Večinoma so prišli iz vse Slovenije, za internacionalizacijo dogodka pa je letos poskrbelo predvsem več kot 1500 udeležencev evropskega prvenstva v veteranski košarki.

 

Vir: STA

Facebook Twitter Deli