Virusno, a rožnato

Kljub rekordnemu povečanju števila novo okuženih s Covid-19 (število teh je namreč pri nas v enem dnevu že preseglo 600) pa začenjamo današnji Infokoncentrat s političnim sporom med Libanonom in Izraelom. Libanon želi v Sredozemskem morju še naprej izkoriščati zaloge nafte in plina, čemur pa Izrael s svojimi ameriškimi zavezniki seveda nasprotuje. Obe državi sta zato tehnično še vedno v vojni, a se bosta konec tega meseca, pod pokroviteljstvom Združenih narodov in Združenih držav Amerike, začeli pogajati o morski meji. Libanon upa, da bo lahko še naprej izkoriščal zaloge nafte in plina v delu Sredozemskega morja, ki si ga lasti tudi Izrael. Pogajanja, ki se osredotočajo zgolj na morsko mejo, pa so se začela v občutljivem času za Libanon, ki ga pretresata huda gospodarska in politična kriza. Še vedno se država sooča tudi s posledicami silovite eksplozije, ki je razdejala velik del Bejruta.


Od političnih in okoljskih katastrof še ostajamo pri slednjih. Skrb vzbujajoča novica prihaja iz Velikega koralnega grebena, ki bi naj v zadnjih 25 letih izgubil več kot polovico koral. Znanstveniki so ugotovili, da v najdaljšem koralnem grebenu na svetu odmirajo vse vrste koral. Korale so "najbolj prizadela" masovna beljenja, ki so poškodovala dve tretjini grebena. Beljenje se zgodi takrat, ko so korale pod stresom in iz svojih struktur izženejo alge iz rodu Symbiodinium. Korale zato postanejo svetlejšega oziroma belega videza, iz česar izhaja tudi ime procesa. S tem se tudi prekine simbioza med koralami in algami, ki so zmožne fotosinteze in zato korale izgubljajo barvo. Korale pa si lahko tudi opomorejo, če se povrnejo normalne razmere, a to lahko traja desetletja. Poškodovane kolonije koral so se v preteklosti že trudile obnoviti, a rezultati najnovejše študije so pokazali tudi to, da je odpornost Velikega grebena v primerjavi s preteklostjo ogrožena, ker je številčno manj malih in manj velikih plemenskih odraslih koral.

Iz daljne in tople oceanije pa se vrnimo v Maribor. Iz tukajšnje Univerzitetne knjižnice sporočajo, da so 9. šahovski turnir UKM, ki bi ga naj v sklopu "Študentskega oktobra v UKM" priredili jutri, v četrtek 15. oktobra, odpovedali. Sporočajo še, da bodo jutri, kljub odpovedi turnija, odprli Šahovski kotiček v UKM.


Iz Univerzitetne knjižnice Maribor pa v nadaljevanju današnjega Infokoncentrata ne gremo prav daleč. Par korakov naprej do Slovenskega narodnega gledališča, od koder sporočajo, da so pripravljeni na 55. Festival Borštnikovo srečanje. V prihodnjih dveh tednih bo v Mariboru na ogled več kot trideset vrhunskih gledaliških predstav - domačih in tujih producentov, številni dogodki v spremljevalnem in strokovnem programu ter festivalska uvodna sklopa, posvečena mladim. Letošnji prejemnik najvišje nagrade za igralsko ustvarjalnost je Peter Boštjančič. V sklopu že omenjenega festivalskega uvoda, posvečenega mladim, pa vabimo še na jutrišnjo premierno uprizoritev predstave študentov in študentk šestega semestra dramske igre, gledališke režije in dramaturgije Akademije za gledališče, radio, film in Televizijo, pod mentorskim vodstvom doc. Branka Jordana in izr. prof. Jerneja Lorencija. Študentje in študentke so z mentorjema že mesec dni v Mariboru, kjer pripravljajo tudi razstavo, Borštnikov blog in vlog ter vadijo za jutrišnjo premiero "Kvartet" ob 19. uri v GT22. Več o programu letošnjega 55. festivala Borštnikovo srečanje najdete na spletni strani www.borstnikovo.si
 
V nadaljevanju še ostajamo v domačem Mariboru, in sicer v Mladinsko kulturnem centru Maribor, kjer prostovoljci programa "Maribor skozi rožnata očala" v tem tednu obeležujejo tako imenovani "Teden Parade ponosa"
Med 12. in 18. oktobrom organizirajo aktivnosti, ki bodo vsaj v določeni meri nadomestile skupno hojo po ulicah in obenem zaznamovale mesec oktober, kot mesec LGBTQIA+ zgodovine in skupnosti. Kot se za trenutno situacijo spodobi, selijo "Teden Parade ponosa" tudi na splet, kjer bodo predstavili dve publikaciji: "KVIR ABECEDA: za vidnost in sprejetost LGBTQIA+ mladih" in "Vodnik za organizacijo Parade ponosa", ki je nastal na podlagi izkušenj prostovoljk in prostovoljcev, ki so sodelovali pri organizaciji prve Parade ponosa v Mariboru. Podrobneje o programu "Tedna parade ponosa v Mariboru" si lahko ogledate na spletni strani www.mkc.si 

Za konec današnjega sredinega Infokoncentrata pa poglejmo še v prihodnost festivalskega dogajanja v našem mestu. Konec meseca oktobra prihaja v Maribor "Mednarodni festival računalniških umetnosti". Festival bo potekal med 23. in 29. oktobrom, z glavnim prizoriščem v modni hiši na Partizanski cesti. Organizatorji letošnjega festivala so pripravili študentske nagrade za intermedijsko umetnost, za katere se poteguje kar devet prijav s treh fakultet, in sicer: Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici; Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze Ljubljani. Komisija, ki so jo sestavljali Ida Hiršenfelder, Igor Štromajer, Miha Horvat, Tjaša Pogačar in Živa Brglez, je izbrala tri nagrajence. Vsa tri nagrajena dela prihajajo iz ljubljanske univerze za likovno umetnost in oblikovanje. Nagrade so prejeli Pavle Banović za delo "Razlika med tem, kar je, in tem, kar trdi, da je"; Mateja Mihevc za delo "Latent space walk" in Edin Muftić za delo "Botanika". 
Vsa nagrajena dela in izbor preostalih prijavljenih del, si lahko od včeraj in do 29. oktobra ogledate v Galeriji Media Nox. 
 

Facebook Twitter Deli