Hrastniški Kamerat - 2. festival delavskega filma

V Hrastniku se je danes začel drugi Kamerat - festival delavskega filma. Prvi festival takšnega poslanstva v Sloveniji je navdihnila stavka delavcev vseh panog v Hrastniku, ki so leta 1934 zahtevali in si izborili boljše pogoje dela. 

Kamerat je festival filma, a ni izključno filmski - s spremljevalnim programom naslavlja širšo družbeno, delavsko realnost in publiko. Tudi letos se odvija v koncu junija in začetku julija, v času, ki ni arbitrarno ali naključno izbran, pojasni Nina Kavzar, delovodja in koordinatorka ekipe Kamerat:

Izjava

Spremljevalni program letošnjega Kamerata v fokus postavlja Češko, državo, ki jo je, podobno kot Slovenijo, definirala situacija povojne skupne države, diktata ideološko obremenjene državne strukture in režimskega pristopa h kulturnemu ustvarjanju. Za železno zaveso so nastajali tudi delavski, a do oblasti kritični, pogosto prepovedani filmi - primer takšnega je je film Skřivánci na niti, ki ga je režiral Jiří Menzel leta 1969, eden izmed treh čeških filmov festivala. 

Film je bil dolgih dvajset let prepovedan, ker je pripovedoval o absurdni realnosti češke družbe v petdesetih letih, ki naj bi ostala za vedno skrita. Film je prišel v kinematografe šele enaindvajset let pozneje, leta 1990, in istega leta na Berlinalu prejel glavno nagrado, zlatega medveda. 

Trem češkim filmom se pridružujejo še kratki filmi v produkciji akademije za gledališče, film in televizijo ter igrani in dokumentarni filmi domače, regionalne in evropske produkcije.

Glavni poudarek festivala pa je poleg filmskih projekcij tudi serija treh okroglih miz, pojasni Kavzar: 

Izjava

Zasavje je zaznamovano s svojo industrijsko, tudi rudarsko in steklarsko tradicijo. Delavski boj zato nikoli ni bil oddaljen več kot naslednja delavska postaja ali garderobne omarice. Kamerat se festivalsko v lokalno okolje umešča s spoštovanjem zgodovinskih mejnikov delavskih gibanj. Festivalski dogodki se tako odvijajo na povsem specifičnih lokacijah, pove Kavzar:

Izjava

Tudi boj kulturnih delavk in delavcev je delavski boj, sporoča drugi Kamerat, in v zasavske rove vabi do zaključka festivala v soboto, 2. julija 2022.

Facebook Twitter Deli