Vpogled v Počen svet - intervju s Počenimi Škafi

Pri klavirski izvedbi ragtime stila, kjer vsaka roka igra nekaj drugega, se lahko prepletata spremljevalni evropski stabilen ritem, ki spominja na korakanje pihalne godbe in afriške sinkope. Skladen preplet različnih stilov in vplivov spodbuja k gibanju z izostrenim ritmom pesmi, primeren pa je tako za počasne in žalostne, kot za poskočne, nagajive in vesele pesmi. 

Tovrstna glasba je navdušila tudi Počene Škafe pri nas, ki jih na Radiu MARŠ že poznamo. Lani so v Mariboru igrali na festivalu Lent in na oktobrskem festivalu Etnika v Gustafu. Počeni Škafi so po letih nastopanja in prvem albumu izpred dveh let ‘Stroj za sušenje solz’, uspeli posneti nov album z naslovom Dunaj, ki bo izšel predvidoma naslednji teden. V njihovih pesmih je moč spremljati ta razcapan stil, ki so ga še v času suženjstva v New Orleansu poimenovali ragtime. Sam stil so razvili temnopolti na trgu Kongo, ko so slavili svoje svobodne nedeljske dni. Prepletli so vtise in korenine afriške, sicilijanske in kubanske glasbe in plesa ter ju obogatili z medeninastimi trobili in radoživim ritmom sinkop. Ta stil, poln duha je glasbenemu trgu nudil plodno gojišče za razvoj raznih stilov, kot so soul, jazz, blues, gospel, ritem in blues, dixieland, doo-wop, rock in roll, funk in druge. Poleg osnove ragtime-a Počeni Škafi najraje preigravajo tudi šanson, jazz in blues.

Ljubezenske melodije, ki so jih posneli v začetku leta, so Počeni Škafi napovedali z glasbenim videom za ‘Sirček v mišnici’. Ta pesem drži čar samostojne interpretacije, vsekakor pa nas nagajiva in poskočna pesem lahko razvedri. Da nam o svoji novi stvaritvi povedo nekaj več, smo na intervju povabila Jerneja Jurena in Marjeto Prudič.

Album 'Dunaj' bomo lahko ekskluzivno poslušali na 95,9 v ponedeljek ob 19. uri v MARŠevi Plastiki.

Facebook Twitter Deli