Glasbene novice: 100 decibelov Radia Študent spet na Maršu!

V preteklosti smo že predvajali oddajo o glasbenih novitetah domače in tuje produkcije in posebej zanimivih koncertnih dogodkih; zdaj se ponovno vrača. Oddaja 100 decibelov Radia Študent je institucija, zato smo res veseli, da jo bomo lahko znova poslušali na valovih Radia Marš. Pri ljubljanskih bratih jo premierno vrtijo ob torkih ob 12. uri, na Maršu pa jo boste lahko poslušali vsako sredo ob 10 dopoldan. Prvič torej danes teden, 18. marca.

 

Zavod Sploh poziva in vabi raznolike avtorice in avtorje, glasbene izvajalke in izvajalce, gibalke in gibalce, ki bodo v umetniškem kolektivu in v prečenju različnih sodobnih ustvarjalnih praks snovali uprizoritveni projekt v okviru večletne serije Ventilator. Poziv je namenjen tudi in predvsem tistim, ki so v letošnjem letu ostali brez finančne podpore za izvedbo lastnih programskih vsebin in ki jih zanima sodelovanje v koncipiranju, sooblikovanju in uprizarjanju performativnega dogodka.

Prijave s kratkimi vsebinskimi predlogi in finančnim okvirom projekta sprejemajo do vključno ponedeljka, 30. aprila 2018, na elektronski naslov zavodsploh@gmail.com.

 

Vse, ki vas zanima zgodovina popularne glasbe, vas bo razveselil izid knjige 80ta: desetletje mladih Žige Valetiča, ki je temo svoje več kot 300-stranske knjige opisal tako: "V osemdesetih, ki so dokončno presekala prevlado slovenske popevke, smo dobili sintesajzerje, videospote, osebne računalnike ter napredno studijsko tehnologijo, kar je doprineslo k rojstvu novih žanrov. Poleg punka in novega vala so nas stresli heavy metal, hard-core, industrial, etno in ja, tudi eurodisco, domačijski pop ter domoljubni rock. [...] To je knjiga o nas, o takratnih albumih, pesmih in izvajalcih, ter o tem, zakaj se ob poslušanju slovenskih radijskih postaj še danes lahko zdi, kot da smo obtičali v prejšnjem stoletju. In tudi o tem, kako se premakniti naprej."

 

Edini otrok Kurta Cobaina in Coutrney Love, Frances Bean Cobain je pred kratkim prvič predstavila svojo avtorsko pesem. Na instagramu je objavila del pesmi in besedila lastne skladbe brez naslova, toda za zdaj še ni jasno, ali se bo aktivneje lotila glasbene ustvarjalnosti. Še posebej ne zato, ker je objavo hitro izbrisala.

 

Jutri ob 11h bo v knjigarni Konzorcij predstavitev zbornika poezije Rokerji pojejo pesnike. Projekt obeležuje že 20. obletnico delovanja, v tem času je bilo izdaih 13 glasbenih edicij, od leta 2009 pa je CD izhajal vsako leto. Skozi leta je pri projektu sodelovalo več kot 200 pesnikov in glasbenikov. Jutri bo na predstavitvi zbornika sodelovalo sedem pesnic in pesnikov, za glasbeno plat pa bo poskrbel kantavtor Luka Gluvič.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Deli