Glasbene novice: festivali in Sun Ra

Jutri se pričenja mednarodni festival Druga godba 2018, Letošnja štiriintrideseta edicija festivala bo potekala med 24. in 26. majem na različnih lokacijah v Ljubljani, Piranu in Kranju. Na festivalu se bosta predstavili tudi slovenski glasbeni zasedbi Oflamoštvo in BeatMyth, v programu pa zasledimo tudi vestranskega reperja N'toka, ki bo spremljaj NAJI-ja. Ponovno bodo Slovenijijo obiskali KOKOKO! In Dirtmusic. Izpostaviti pa gre Južnoafriški kolektiv, The Brother Moves On, ki v svojem izrazju glasbo meša s performativno umetnostjo. Njihov glasbeni milje črpa iz rocka, Xhosa funka, dub metala, hiperritmične rock psihadelije, astro – afro – free jazza in spoken worda. Za ves program obiščite spletno stran drugagodba.si ali jim sledite na družabnih omrežjih.

Med 30. 5. in 1. 6. se imajo zgoditi Hrupni dnevi na letnem odru Gale Hale.  Nastopila bo »izbrana kopica domačih in tujih kitarskih ter elektronskih izvajalcev, ki posega po žanrih od punka in garažnega rocka pa vse do psihedeličnih nians in tehno prebliskov,« so zapisali na strani Hale. Med nastopajočimi pa navajajo sledeča imena: v sredo, 30. 5. ŠKM banda in Tus Nua, v četrtek 31. 5. 7am, Melkbelly, Big Ups ter Holomondo, in na zadnji dan Blaž, Lynch, Turisti, Partijska linija in Warrego Valles. Otvoritveni večer festivala Hrupni dnevi bo poleg bendov zaznamovalo sodelovanje s hrvaškim Tabor Film Festivalom. Ta sosedski festival kratkega filma, ki se med 5. in 8. julijem 2018 odvije na gradu Veliki Tabor v Desiniću, le slabi 2 uri vožnje iz Ljubljane, bo predstavil 3 skrbno izbrane filme, sledil pa bo še kratek pogovor z njihovimi avtorji. 

V Petišovcih pri Lendavi pa bo hrup uganjal še en festival – Petroleum Beat,  in sicer konec tega tedna,  od 26. do 28. maja 2018 na speedway stadionu. Tudi tukaj nastopijo zanimive domače in tuje glasbene skupine, ki se jih da uvrščati med punkrock in hardcore valove. V petek odprejo festivalno dogajanje kalifornijski ulični pankerji Total Chaos pa Madžari Don Gatto. Med Slovenci pa najdemo skupine Reach, Odpisani in Muškat Hamburg. Za seznam vseh nastopajočih pa je najbolje da obiščete spletno stran festivala: http://www.petroleum-beat.si/ ali na FB poiščete njihov dogodek!

Včeraj bi svoj 104. rojstni dan praznoval Sun Ra – Ameriški jazzovski skladatelj, bandleader, pianist ter pesnik, znan po svoji eksperimentalni glasbi, "kozmični" filozofiji, plodni produkciji in gledaliških predstavah. Za večino svoje kariere je Ra vodil "The Arkestra", ansambel z vedno spreminjajočim imenom in prilagodljivo postavo. 

 

 

Facebook Twitter Deli