Glasbene novice: Nagrade, hiše in trgi slavnih

Morda niste vedeli, toda Pulizerjevih nagrad ne podeljujejo le novinarjem in literatom, pač pa tudi glasbenikom. In letos je to prestižno ameriško nagrado prejel ameriški reper Kendrick Lamar. To je še posebej impresivno, če upoštevamo, da so bili od davnega leta 1943 do danes, vključno z Lamarjem, na tak način počaščeni le trije izvajalci iz sveta popularne glasbe, sicer pa so prejemniki jazz in klasični glasbeniki. 

Še ena o glasbenih nagradah: ta vikend je v Clevelandu potekala 33. slovesnost Rock'n'Roll hiše slavnih, ko so med nesmrtne uvrstili skupine Bon Jovi, The Cars, Dire Straits, The Moody Blues in pevka Nino Simone. V kategoriji 'zgodnji vplivi' pa je bila med nesmrtne vključena Sister Rosetta Tharpe.

Letošnja novost pa je, da so v hišo slavnih vključili tudi pesmi. Prvi uvrščeni singli so “Rocket 88” Jackieja Brenstona in njegovih Delta Cats (1951.), Link Wray s singlom “Rumble” (1958.), “The Twist” Chubbyja Checkerja (1960.), “Louie Louie” The Kingsmena (1963.), “A Whiter Shade Of Pale” skupine Procol Harum (1967.) in “Born To Be Wild”  Steppenwolfov iz leta 1968.

Slovenski glasbenoinformacijski cente oz. Sigic poroča, da so v ponedeljek 16. aprila ljubljanski mestni svetniki potrdili osnutek odloka o poimenovanju cest, trgov in parkov. Postopek sicer še ni zaključen, a zelo verjetno bodo med Metelkovo in Maistrovo ulico oziroma med Taborom in Masarykovo cesto nova imena dobili kar trije trgi: Trg Marije Terezije, Trg Jureta Detele in Trg Tomaža Pengova.

Gotovo je razveseljivo in zelo umestno, pišejo pri Sigicu, da naj bi bila trga na območju AKC Metelkova mesto [...] poimenovana po takšnih umetniških velikanih, kot sta bila (morda še vedno preveč prezrti) poet Jure Detela in kantavtor-magnus Tomaž Pengov.

 

Prepisal Smejlči, bral Pejči.

 

Facebook Twitter Deli