Priskrbite si streho nad glavo!

Izšla je dvojna številka revije Skripta, ki jo izdajajo neodvisni študenti zagrebške Filozofske fakultete. V njej lahko preberete intervju z Borslavom Mikulićem, besedilo o delavski in študentski solidarnosti, podporo iniciativi zdravnikov za regulacijo ugovora vesti, podporo študentskemu gibanju v Novem Sadu, rezultate ankete o združevanju Teološke in Filozofske fakultete ter spremni tekst o tej anketi. Več o tem in povezavo do skripta, si preberite na slobodnifilozofski.com.

Na prejšnji oddaji Week Tonight je John Oliver spet obrnil svoj našpičen jezik v Donalda Trumpa. Tokrat se je osredotočil na 'slavno' Univerzo Trump. Javno razkritje internih dokumentov glede tožbe, je omogočilo vpogled v dokumente, na podlagi katerih so odkrili, da je Trump dajal obljube profesorjem, da bodo postali tajkuni v nepremičninskem poslu. Kaj se je dejansko zgodilo? Vse kar so dobili, je bila možnost fotografiranja z Donaldom Trumpom, vendar je še to bilo zgolj fotografiranje s sliko Donalda, kar je precej dobra referenca s Trumpovo univerzo. Kot je rekel John Oliver: »Pričakuješ pravo stvar, vse kar na koncu dobiš, pa je dvodimenzionalna fasada s Trumpovim obrazom na njej.«

Morda pa bo prava stvar novi program pripravništva za mlade iskalce prve zaposlitve. Mlajšim od 30 let z zaključenim študijem prava, ekonomije, veterine, živilske tehnologije in živinoreje naj bi omogočil opravljanje plačanega pripravništva. V program se lahko vključijo mladi, ki še niso dopolnili 30. leta starosti, so iskalci prve zaposlitve in so prijavljeni v evidenci brezposelnih, po zaključeni terciarni izobrazbi s področja prava, ekonomije, veterine, živilske tehnologije ali živinoreje. Plačano pripravništvo bodo lahko opravljali pri finančni upravi, inšpektoratu za delo ali pri upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Predvideno je, da se bo s pomočjo programa v dveh letih zaposlilo 86 mladih, med njimi 44 letos in 42 prihodnje leto. Morda bo na ta način javna uprava celo postala bolj učinkovita, če ji spregledamo to, da bi tovrstno potezo lahko označili za dvojno financiranje, kar je seveda pri javnih sredstvih prepovedano.

ŠOU Ljubljana se želi še pred poletjem oprati z uveljavljanjem subvencij za socialno ogrožene študente. Tokrat so razpisali poletne subvencije za jezikovne tečaje. Kakopak se tudi ŠOU poslužuje podobnih prijemov kot prej omenjena javna uprava, in sicer bo subvencije možno izkoristiti zgolj pri zavodu ŠOLT, katerega ustanovitelj je ŠOU Ljubljana. Taka je pač realnost, da se študentski funkcionarji morajo čim prej naučiti ekonomskih pravil kroženja denarja po lastnih kuloarjih. Ta pravila pa potem lahko s pridom izkoristijo pri prehodu v dejanske javno-upravno-politične službe.

Še ena za tiste brez študentske strehe nad glavo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo razpis za subvencionirano bivanje študentov v naslednjem študijskem letu. Razpisanih je 14.531 mest za bivanje v študentskih domovih in pri zasebnikih. Letošnja novost razpisa za subvencionirano bivanje študentov za študijsko leto 2016/17 je tudi poseben razpis za migrante, ki se lahko prijavijo kadarkoli med študijskim letom. Njim je namenjenih 89 mest ali dobrih pol odstotka vseh razpisanih mest – zelo dobrohotno. Kakorkoli, ne pozabite na rok prijave – tudi za podaljšanje bivanja, ki ga ne smete zamuditi. To je 16. avgust. Prošnjo morate oddati preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ. Vsak kandidat lahko odda samo eno prošnjo. Pa vso srečo. Za soseda sicer ne boste imeli več radia MARŠ, lahko pa se nam pridružite kadarkoli – le oglasite se v Tkalskem prehodu 4, tretje nadstropje, skrajno levo in skupaj bomo poiskali možnosti sodelovanja.

Facebook Twitter Deli