Izjava Društva ZIZ ob napovedanih rezih v proračun za kulturo Mestne občine Maribor

Maribor je mesto, ki ga je hrepenenje po uspehu že mnogokrat peljalo žejnega čez vodo.

ZIZ je ena njegovih manjših, a upamo reči, uspešnih zgodb. Iz potrebe po drugačnem gledališču ZIZ trmasto širi ustvarjanje na druga polja, v druga okolja, tudi druge prostore: leta 2013 je s prvo predstavo Med dvema ognjema ZIZ zapolnil tudi trohneče in prazne prostore stanovanja na Orožnovi.

Deset let kasneje so mariborske izložbe še vedno - in vedno bolj - prazne. ZIZ je medtem zrasel v Društvo, razvil ZIZ festival, prispel do 10. Gala podelitve ZIZ nagrad, in s predstavami gostoval doma, v tujini, tudi v Ljubljani. Ko smo že pri prestolnici - kot marsikatera druga kulturna organizacija v mestu je ZIZ mariborske zvabil nazaj domov, da soustvarjajo Maribor, in nudi podporo tistim, ki v Mariboru vidijo priložnost za ustvarjanje.

Ob napovedih korenitih posegov v že potrjen letni proračun Mestne občine Maribor je naš obstoj pod vprašajem. Od mesta, ki mu dajemo srce in dušo, si želimo podpore in razumevanja. Prazne obljube in postavljanje “neprioritetnih sektorjev” v vlogo talcev politike pa to gotovo niso.

Ob grozečem upadu naših aktivnosti, in ob boku ostalim, s katerimi stojimo v istem mulju, opominjamo:
Mesto bo brez nas prazno.


Izjavo lahko razširite na Facebooku.

Izjava je del serije Glas v prazno mesto, serije zvočnih opomnikov mariborskih nevladnih organizacij s področja kulture, ki v trenutni krizi Mestne občine Maribor opozarja na ogroženo kulturno krajino mesta.

Facebook Twitter Deli