Pesin sok

Pesin sok je podcast spletnega kanala Rdeča pesa, ki odpira prostor za pogovore o družbeni, ekološki in politični krizi sodobnega kapitalizma. Glas daje tistim, ki so v tradicionalnih medijih običajno preslišani. 

Rdeči pesi lahko sledite tudi na rdecapesa.com

Rdeča pesa, 19. 3. 2024 13:50, Pesin sok

Z Emanuelom Leonardijem, ki je bil gost lanskoletne Mednadorne poletne šole politične ekologije, smo govorili o transformaciji podnebnih gibanj v zadnjih 30 letih, uspešnih povezavah delavskega in okoljskega boja v Italiji, vplivu, ki ga so ti boji imeli na dojemanje okoljevarstva v Italiji, vlogi mednarodnih in nacionalnih institucij pri spopadanju s podnebno krizo in zakaj je delavski razred edini akter, ki lahko reši planet pred okoljskim kolapsom. Spregovorili smo tudi o tem kaj bi morali, kot politični organizatorji, početi v tem boju. Pogovor je potekal v angleščini. 

Rdeča pesa, 5. 3. 2024 12:50, Pesin sok

Kaj se v resnici dogaja “za zaveso” v kuhinjah, za šanki, kjer poka in se smodi, medtem ko čakate na svojo malico, pico ali sedemhodni degustacijski meni? Kako je fetišizirana chefovska identiteta vplivala na odnose v kuhinji?Kako drugače je kuhati za “fino” restavracijo in javni vrtec? Zakaj strastni kuharji odhajajo iz poklica? Kako manko kadra v gostinstvu vpliva na tiste, ki ostajajo? Odgovore na ta in še mnoga druga vprašanja smo iskali z vodjo kuhinje v vrtcu Beltinci Borutom Kolarjem in mladim kuharjem Amadejem Lebičem, ki je pet let delal v ugledni veganski restavraciji.

Rdeča pesa, 20. 2. 2024 19:42, Pesin sok

V tokratnem pesinem soku so voditelji Pesinega soka odgovarjala na vprašanja bralstva, poslušalstva in gledalstva. O Hollywoodu, liberalnih prijateljih, delavskem lastništvu in revoluciji. 

Na vprašanja so odgovarjali: Gregor Kašman, Jerneja Breznik, Timotej Pavlin, Ana Lah

Rdeča pesa, 6. 2. 2024 09:49, Pesin sok

Zakaj kapitalizma ne moremo ozeleniti? Zakaj imajo podnebne konference zmeraj slab priokus? O tem smo se na okrogli mizi v organizaciji ekosocialistične iniciative Klas pogovarjali z Danielom Tanurom, agronomom in ekosocialistom. Debata tekla o edini alternativi, ki bi iz podnebne krize rešila tako delavski razred kot okolje in naravo - ekosocializmu. Po pogovoru smo ga poiskali in ga vprašali nekaj vprašanj.

Rdeča pesa, 16. 1. 2024 10:35, Pesin sok

Drugi del epizode Pesinega soka “Halo? Dostava hrane tukaj”. Naš gost je Grega Kralj, izkušeni dostavljalec na kolesu , ki je dostavljal v Sloveniji, Nemčiji in Kanadi, trenutno pa dela za Foodoro v Gradcu. Pogovarjali smo se, o tem, kaj so skupni problemi vseh dostavljavcev in kakšne so razlike glede na posamezne države. Kakšne so po njegovem alternative in kaj bi lahko pomembno izboljšalo pogoje dela vseh platformnih delavcev? Zakaj so v nekaterih krajih po svetu dostavljavci že redno zaposleni in kaj se lahko naučimo iz njihovih bojev?

 

 

Rdeča pesa, 8. 1. 2024 18:48, Pesin sok

V tokratnem Pesinem soku se pogovarjamo z dostavljavcem Galom Filipom Habincem, ki je redno zaposlen v restavraciji v manjšem mestu. Gre za prvi del dvodelne oddaje o dostavljalcih. Naslednji teden pa boste lahko poslušali pogovor z našim drugim sogovornikom, dostavljavcem Grego Kraljem, ki v Gradcu dostavlja za Foodoro.

Rdeča pesa, 25. 12. 2023 11:49, Pesin sok

Uboj 17-letnega Nahela Merzouka s strani policije, ki se je zgodil v Franciji konec junija, je po vsej državi, predvsem pa v Parizu, letos poleti sprožil množične proteste proti policijskem nasilju. Vse od nastopa Macronove vlade smo bili v Franciji priča številnim protestom in izgredom; od rumenih jopičev, protestnih shodov proti pokojninski reformi in množičnih shodov v podporo umorjenega mladoletnika. Slednji je postal žrtev francoskega represivnega aparata, ki velja za enega najbolj nasilnih v Evropi.

Rdeča pesa, 11. 12. 2023 09:40, Pesin sok

Kakšno je stanje prevladujočih medijev v Sloveniji? Kakšno vlogo igra v medijih profitni motiv ? Kaj pa lastništvo medijev? Katere ideje zastopajo prevladujoči mediji? Ali neodvisni, objektivni in nepolitični, neideološki medij sploh obstajajo? Kako mediji reproducirajo svetovni nazor za namene kapitalističnega razreda? Kako je v medijih zastopan delavski razred? Koliko je v novinarstvu manevrskega prostora za pisanje iz socialistične pozicije? Kaj je socialistični medij in kakšna je njegova vloga v družbi?

Rdeča pesa, 27. 11. 2023 17:29, Pesin sok

V znak solidarnosti s Palestino so se v tednu od 13. do 19. novembra v Mariboru zvrstili kar trije dogodki: palestinski večer v Vetrinjskem dvoru, mariborski shod za Palestino in omenjen seminar. V aktualni epizodi Pesinega soka bomo prisluhnili izsekom z okrogle mize, na kateri sta novinarja Kristina Božič in Boris Vasev govorila o medijskem poročanju o Palestini, spraševala je Urška Breznik.

Rdeča pesa, 13. 11. 2023 23:22, Pesin sok

O razmerah in dogajanju v Palestini smo se pogovarjali z Amidom Falehom, mladim študentom iz Nablusa, mesta na Zahodnem bregu, kjer se je rodil in preživel svojo otroštvo. Z njim smo govorili o aktualnem dogajanju v Gazi in Zahodnem bregu, izraelski okupaciji, življenjskih razmerah v Palestini, položaju študentov ter poročanju medijev. 

Voditeljica: Jerneja Breznik
Sogovornik: Amid Faleh
Montaža: Tadej Kern