Pesin sok

Pesin sok je podcast spletnega kanala Rdeča pesa, ki odpira prostor za pogovore o družbeni, ekološki in politični krizi sodobnega kapitalizma. Glas daje tistim, ki so v tradicionalnih medijih običajno preslišani. 

Rdeči pesi lahko sledite tudi na rdecapesa.com

Rdeča pesa, 4. 6. 2024 15:16, Pesin sok

Živinoreja je odgovorna za kar 18 odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov, kar je približno toliko kot izpusti celotnega transportnega sektorja. Ob tem je posebej problematična industrijska živinoreja, ki temelji na maksimizaciji proizvodnje mesa in drugih živalskih izdelkov. Na račun dobičkov za kapitaliste trpijo ljudje, okolje in živali. Dolgoročna rešitev, h kateri bi morali kot družba težiti, je ukinitev industrijske živinoreje, kar bi pomenilo prehod na gojenje živali v manjšem obsegu in v humanih pogojih ter občutno zmanjšanje uživanja in potrošnje mesa predvsem na t. i.

Rdeča pesa, 14. 5. 2024 09:10, Pesin sok

V znak solidarnost s palestinskim narodom so študentje in študentke šest dni zasedali predavalnico 1 na Fakulteti za družbene vede. Zasedba se je zakljčila v ponedeljek, 13.5., ko je vodstvo FDV ugodilo vsem zahtevam študentstva. V četrtek, na drugi dan zasedbe, smo se na FDV-ju z udeleženci pogovarjali o razlogih za zasedbo, njihovih zahtevah in vlogi univerze v naši družbi.

Voditelj: Timotej Pavlin

Sogovorniki: udeleženci in udeleženke zasedbe na FDV

Montaža: Erik Koletnik

Rdeča pesa, 25. 4. 2024 09:20, Pesin sok

V mesecu marcu smo se naposlušali reklam v katerih so nas pozivali, da kupimo rože in bonboniere za naše mame, babice, oz. vse ženske, s čemer bi se jim naj poklonili za domnevno požrtvovalnost za delo, ki ga opravljajo iz ljubezni. 8. marca smo praznovali dan žena, ki ga je pospremil ljubljanski protest, v katerem smo opozarjali na breme reproduktivnega dela, ki ga po večini še zmeraj opravljamo ženske. Hkrati smo priča vračanju patriarhata ali repatriarhalizaciji družbe, ki se kaže v pogospodinjanju žensk, vračanju reproduktivnega dela v zasebno domeno jedrne družine.

Rdeča pesa, 19. 3. 2024 13:50, Pesin sok

Z Emanuelom Leonardijem, ki je bil gost lanskoletne Mednadorne poletne šole politične ekologije, smo govorili o transformaciji podnebnih gibanj v zadnjih 30 letih, uspešnih povezavah delavskega in okoljskega boja v Italiji, vplivu, ki ga so ti boji imeli na dojemanje okoljevarstva v Italiji, vlogi mednarodnih in nacionalnih institucij pri spopadanju s podnebno krizo in zakaj je delavski razred edini akter, ki lahko reši planet pred okoljskim kolapsom. Spregovorili smo tudi o tem kaj bi morali, kot politični organizatorji, početi v tem boju. Pogovor je potekal v angleščini. 

Rdeča pesa, 5. 3. 2024 12:50, Pesin sok

Kaj se v resnici dogaja “za zaveso” v kuhinjah, za šanki, kjer poka in se smodi, medtem ko čakate na svojo malico, pico ali sedemhodni degustacijski meni? Kako je fetišizirana chefovska identiteta vplivala na odnose v kuhinji?Kako drugače je kuhati za “fino” restavracijo in javni vrtec? Zakaj strastni kuharji odhajajo iz poklica? Kako manko kadra v gostinstvu vpliva na tiste, ki ostajajo? Odgovore na ta in še mnoga druga vprašanja smo iskali z vodjo kuhinje v vrtcu Beltinci Borutom Kolarjem in mladim kuharjem Amadejem Lebičem, ki je pet let delal v ugledni veganski restavraciji.

Rdeča pesa, 20. 2. 2024 19:42, Pesin sok

V tokratnem pesinem soku so voditelji Pesinega soka odgovarjala na vprašanja bralstva, poslušalstva in gledalstva. O Hollywoodu, liberalnih prijateljih, delavskem lastništvu in revoluciji. 

Na vprašanja so odgovarjali: Gregor Kašman, Jerneja Breznik, Timotej Pavlin, Ana Lah

Rdeča pesa, 6. 2. 2024 09:49, Pesin sok

Zakaj kapitalizma ne moremo ozeleniti? Zakaj imajo podnebne konference zmeraj slab priokus? O tem smo se na okrogli mizi v organizaciji ekosocialistične iniciative Klas pogovarjali z Danielom Tanurom, agronomom in ekosocialistom. Debata tekla o edini alternativi, ki bi iz podnebne krize rešila tako delavski razred kot okolje in naravo - ekosocializmu. Po pogovoru smo ga poiskali in ga vprašali nekaj vprašanj.

Rdeča pesa, 16. 1. 2024 10:35, Pesin sok

Drugi del epizode Pesinega soka “Halo? Dostava hrane tukaj”. Naš gost je Grega Kralj, izkušeni dostavljalec na kolesu , ki je dostavljal v Sloveniji, Nemčiji in Kanadi, trenutno pa dela za Foodoro v Gradcu. Pogovarjali smo se, o tem, kaj so skupni problemi vseh dostavljavcev in kakšne so razlike glede na posamezne države. Kakšne so po njegovem alternative in kaj bi lahko pomembno izboljšalo pogoje dela vseh platformnih delavcev? Zakaj so v nekaterih krajih po svetu dostavljavci že redno zaposleni in kaj se lahko naučimo iz njihovih bojev?

 

 

Rdeča pesa, 8. 1. 2024 18:48, Pesin sok

V tokratnem Pesinem soku se pogovarjamo z dostavljavcem Galom Filipom Habincem, ki je redno zaposlen v restavraciji v manjšem mestu. Gre za prvi del dvodelne oddaje o dostavljalcih. Naslednji teden pa boste lahko poslušali pogovor z našim drugim sogovornikom, dostavljavcem Grego Kraljem, ki v Gradcu dostavlja za Foodoro.

Rdeča pesa, 25. 12. 2023 11:49, Pesin sok

Uboj 17-letnega Nahela Merzouka s strani policije, ki se je zgodil v Franciji konec junija, je po vsej državi, predvsem pa v Parizu, letos poleti sprožil množične proteste proti policijskem nasilju. Vse od nastopa Macronove vlade smo bili v Franciji priča številnim protestom in izgredom; od rumenih jopičev, protestnih shodov proti pokojninski reformi in množičnih shodov v podporo umorjenega mladoletnika. Slednji je postal žrtev francoskega represivnega aparata, ki velja za enega najbolj nasilnih v Evropi.