MeetTheResident: Daniela Zajc

V torek, 16. 4., se je v OBRAT-u odvila predstavitev umetnice gledališke rezidence SobaZaGosteMaribor, Danijele Zajc. Zajc bo med svojo rezidenco razvijala in uprizorila performans projekta Suspenz.

DANIJELA ZAJC (1985)
univ. dipl. pedagoginja in sociologinja kulture, je performerka, pedagoginja, producentka in tehničarka. Znanje o sodobnem plesu, performansu, sodobnem cirkusu, uličnem gledališču in gledališču zatiranih že deset let intenzivno pridobiva na različnih delavnicah doma in v tujini. Od leta 2012 se intenzivneje ukvarja z plesom in zračnimi akrobacijami na tkanini ter vrvi. Danijela nastopa samostojno in s kolektivi Fourklour – Zavod Vitkar, Feminalz - Zavod Emanat, FEM TV – KUD Mreža, Moja prav(lj)ice – KUD Transformator, Cirkusarna NaokRog, Društvo Mismo Nismo in Društvo Matafir. Je izvajalka, producentka in (so)avtorica številnih performansev, kabarejev, predstav, kjer njeno znanje iz področja sodobnega cirkusa prihaja do izraza.

PROJEKT SUSPENZ
je decentraliziran cikel performansov na avtoričini osnovni disciplini – zračna akrobacija – zasnovanih po načelih "site specific", "live art" in "flash mob" performansov. Predstavlja igro moči, kjer se soočajo akterji, ki jim je pomemben zgolj denar, in tisti, ki se zavzemajo za ekološka, kulturna in človeška vprašanja. Namen produkcijskih enot je podpreti obstoječa aktivistična gibanja oziroma se povezovati z različnimi kolektivi in znotraj lokalnega okolja ustvariti podporno okolje in večjo vidnost lokalnih pobud. Hkrati pa razširiti lokalno problematiko na izviren, kreativen in umetniški način. Namen projekta je osvetliti aktualne družbene težave na specifičnih lokacijah in podpreti obstoječa aktivistična gibanja ter povečati njihovo vidnost.

Producent: Pekarna Magdalenske mreže Maribor
Soorganizatorji: Društvo ZIZ, Vetrinjski dvor, Narodni dom Maribor

Z umetnico se je pogovarjal Jan Podbrežnik.

Facebook Twitter Deli