Čas je za Centralno Evropo

Eurosonic Noorderslag se letos osredotoča na glasbenike iz Centralne Evrope.

Januarja letos, natačneje ta teden, od srede do sobote se bo v Groningenu na Nizozemskem ponovno odvijal največji evropski showcase festival Eurosonic. To je največja evropska glasbena platforma preteklih let, ki jo dopolnjuje še enodnevni ekskluzivno nizozemski showcase dan Noorderslag. Na festival prispe več kot 3900 predstavnikov glasbene industrije, ki bodo priča 300 nastopajočim in konferenci z več kot 150 paneli.

Letos se festival osredotoča na glasbenike iz Centralne Evrope. Trinajst držav, ki jih organizatorji označujejo kot Centralno Evropo je: Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Madžarska, Litva, Latvija, Poljska, Makedonija, Romunija, Srbija, Slovaška in Slovenija. Slovence bodo na Eurosonicu predstavljali MARŠevi znanci Ludovik Material, Koala Voice in Nikki Louder. Naši sosedi in južni bratje pa pripeljejo Dubiozo Kolektiv iz Bosne in Hercegovine, Hrvati Jonathana in Them Moose Rush, Srbi pa skupino Ti ter Erika & The Worldly Savages. Iz Makedonije pa se na Nizozemsko odpravlja folk pop skupina June.

Popularne glasbe bo v Groningenu polno skledo, med najbolj odmevnimi imeni sta se znašli zasedbi Guts in Jain iz Francije. Za bolj odštekano zabavo, ki se oddaljuje od koncepta popularne glasbe, pa poskrbi nizozemski promotor Subbacultcha. Ti pripeljejo na njhov Day party Yung, Yuko Yuko, Bonne Aparte, Bounty Island, Idiott Smith, Bird On The Wire, Pink Street Boys in Princess Century. Slednja na običajen dan sliši ime Maya Postepski in jo poznamo iz bednov Austra in TR/ST. Zaenkrat od ostalih nastopajočih odzvanja še ime avstrijskega dvojca HVOB, ki sta lani izdala nov album.

Več skupin, kakšna beseda s strani nastopajočih in ostalo dogajanje na festivalu, pa v recenziji naslednji teden.

Facebook Twitter Deli