Radijska igra

Uredništvo, 28. 12. 2020 01:21, Radijska igra

"Calais, oktober, 2016. Dežuje."

Calais je mesto na severni obali Francije, kjer se trenutno nahaja 8.143 beguncev. Vsak dan je sprejetih še okrog 100 novih. V Calais nihče ne pride zato, da bi tu ostal. Vsak dan mora svoj dom zapustiti 37.000 ljudi. Skoraj polovica beguncev je mlajših od 18 let. Danes je v Ljubljani v azilnem centru več kot 40 begunskih otrok, večinoma mlajših od 12 let. Potrebujejo otroška oblačila, barvice, flomastre, voščenke, papir, igrače, sladkarije in varno prihodnost.

Uredništvo, 27. 11. 2020 08:23, Radijska igra

PROGRAM:
21:00 - Uvod v tematski program
21:02 - Radijske igre nekoč in danes, zvočni esej
21:10 - Ema
21:30 - Maš ogenj?

Uredništvo, 27. 12. 2019 13:51, Radijska igra

Iz deklice, ki ji je oče v otroštvu dejal, da je priprava rib iz gefilta, izdelava rezancev in rojevanje otrok vse, kar mora židovska ženska znati, je zrastla ena izmed najbolj znanih anarhistk in najbolj borbenih glasov feminizma, kar jih zgodovina pomni. Ime ji je bilo Emma.

Radijska igra o Emmi Goldman, anarhistiki, feministki in aktivistki, odpira pomembna in družbeno aktualna vprašanja. Njene ideje so še vedno relevantne in prisotne, zato radijska igra preko radijskega medija aktualizira njene ideje, obenem pa predstavlja Emmo kot pomembno zgodovinsko osebnost na področju feminizma in anarhizma. Njen glas v interpretaciji Kolektiva ZIZ v soboto, 28. 12. 2019, premierno na valovih 95,9 MHz.

Uredništvo, 20. 12. 2019 14:38, Radijska igra

Vrvež mesta v prometni konici.
ON: Sori, maš ...?
ONA: Imam. Tu maš.
Zaprasketa vžigalnik.
ON: Hvala! Svojega sem nekje, saj veš.
ONA (brezvoljno): Vem, ja.
ON: Zgubljam jih. Moj spomin je ena velika lukna, hehe. (nenadoma veselo vzklikne) Kje sva se že srečala?
ONA: Nisva se.
ON: Prepričana?
ONA: Mhm.
ON: Popolnoma prepričana? Saj veš? Človek včasih ...

Simon Černelč, 15. 10. 2018 17:20, Radijska igra

Radijsko igro z naslovom Dotik je napisal Simon Černelč, posnet pa je bil po istoimenski kratki zgodbi, ki je bila leta 2016 objavljena v reviji Mentor. Gre za lirično miniaturo, ki se vrti okrog ljubezenskega trikotnika in ki prek svoje simbolne govorice ponuja poseben pogled na usodne posledice nezvestobe.

Simon Černelč, 15. 10. 2018 17:19, Radijska igra

Miniatura z naslovom »Zadnji vic« nas za hip popelje med obiskovalce predstave nerodnega čarovnika, ki se odloči, da bo nehal čarati. Čarovnik se nam skozi vso predstavo trudi pojasniti, zakaj se je odločil odložiti svojo čarobno paličico, resnični razlog za njegovo upokojitev pa nam postane jasen šele na koncu zgodbe, ko med vrsticami izvemo, kakšen je smisel njegove čarovniške točke, vsake cirkuške predstave in morda celo vsake umetnosti nasploh.

Simon Černelč, 15. 10. 2018 17:16, Radijska igra

Vesolje je vsaj tolikšen nered kot tisti na vesoljski postaji brez kapitana. Kakšen nered neki šele nastane, če sta kapitana dva! Igra odpira metafizična vprašanja, ki jih prinaša razvoj sodobne tehnologije, predvsem genetike in medicine, presenetljiv preobrat na njenem koncu pa postreže z dobro mero zgovorne ironije.

Kratka radijska igra z naslovom Dvojnik je znanstveno fantastična satira, ki je bila prvič objavljena aprila 2013 v Življenju in tehniki. 

Anonimnež (ni nepreverjeno), 15. 10. 2018 17:14, Radijska igra

Skozi minimalistični dialog para, ki v poznopoletnem popoldnevu srka kavo na balkonu, tako že po nekaj replikah spoznamo karakterne lastnosti obeh likov in dinamiko njune nefunkcionalne partnerske zveze. 

Kratka radijska igra pisatelje Toma Podstenška se v vsebinskem smislu navezuje na tisti del avtorjevega proznega opusa, v katerem skozi popolnoma vsakdanje življenjske situacije razkriva globlje razpoke v medčloveških odnosih.

Anonimnež (ni nepreverjeno), 15. 10. 2018 17:09, Radijska igra

Gre za bizarno, skoraj groteskno pripoved o človeku, ki postane profesionalni oškodovanec v odškodninskih pravnih postopkih – na trgu načrtno išče izdelke, ki ne ustrezajo varnostnim normativom in jih uporablja na način, ki povzroči čim večjo škodo, pri čemer mu ni težko tvegati celo lastnega zdravja. Njegovo vodilo je, da se da tudi brez prsta ali dveh čisto lepo živeti, brez denarja pa ne. V svojih podvigih gre vse dlje ... 

Uredništvo, 1. 10. 2018 00:00, Radijska igra

V času, ko je gledališko izražanje v naših deželah na vrhuncu, bomo tudi na radijskih valovih MARŠ-a popestrili večere prvega tedna Borštnikovega srečanja s predvajanjem radijskih iger. Igra Toma Podstenška Poslovna ideja se bo predvajala na frekvenci 95,9 MHz v ponedeljek, 15. oktobra, Poletje na balkonu pa v torek, 16. oktobra, ob 19. uri.