Odprti termin

Radio Študent, 22. 5. 2024 07:24, Odprti termin

Tokrat z APR intervjujem postavljamo žebljico na glavico kampanji Dovolj imamo ZMede!. Ministrstvo za kulturo je na predlog novega zakona o medijih prejelo pripombe več kot 250 subjektov. Na Radiu Študent in v Zvezi svobodnih skupnostnih medijev tretjega medijskega sektorja od ministrstva in vlade še naprej zahtevamo temeljito prenovo financiranja nekomercialnih in nedržavnih medijev. Namen prenove mora biti zagotovitev robustnega financiranja za tretji medijski sektor.

Jan Podbrežnik, 29. 4. 2024 13:47, Odprti termin

Enakost spolov pomeni, da so ženske in moški enako udeleženi na vseh področjih javnega in zasebnega življenja, da imajo enak položaj ter enake možnosti za uživanje vseh pravic in za razvoj osebnih potencialov, s katerimi prispevajo k družbenemu razvoju, ter enako korist od rezultatov, ki jih prinaša razvoj.

Uradni list Republike Slovenije v 4. členu Zakona o enakih možnostih žensk in moških iz leta 2002 zapoveduje, in državljanke, državljani upoštevamo. In enakost je.

Radio Študent, 27. 4. 2024 15:08, Odprti termin

V APR intervjuju nadaljujemo kampanjo za novi zakon o medijih, ki mora vključevati ustrezno podporo za od trga in države neodvisne medije. Tokrat gostimo Martina Luhana, koordinatorja češke iniciative nezavisla.media, v prevodu neodvisni mediji. Češka medijska krajina je v devetdesetih letih šla skozi proces urne in obsežne privatizacije, v katerem so si tuji in domači politiki ter gospodarstveniki ustvarili domala neomejene propagandne aparate.

Radio Študent, 27. 4. 2024 15:07, Odprti termin

Z APR intervjujem nadaljujemo kampanjo Dovolj imamo ZMede!, v kateri od ministrstva za kulturo zahtevamo vključitev zadostnega financiranja nekomercialnih in nedržavnih medijev tretjega medijskega sektorja v novi zakon o medijih.

Radio Študent, 27. 4. 2024 15:05, Odprti termin

Nadaljujemo kampanjo dovolj nam je Z-mede. Pogovarjali smo se z Alanom Byrnom z irskega skupnostnega radia Dundalk FM o zakonski in finančni ureditvi tretjega medijskega sektorja na Irskem. Kako se financirajo in kako so notranje urejeni, smo motrili skozi prizmo notranje ureditve našega radia in iskali podobnosti, predvsem pa odkrivali razlike. Razložili smo, kako je zakonodajalec preprečil privatno izkoriščanje javnega denarja v imenu tretjega medijskega sektorja, kar je bila v preteklosti v Sloveniji večkratna praksa za izigravanje zakonodaje.

Radio Študent, 27. 4. 2024 15:02, Odprti termin

Javna razprava o predlogu novega Zakona o medijih se je uradno zaključila 31. 1. 2024. Kot smo na Radiu Študent že opozarjali, predlog zakona za tretji medijski sektor, torej za nekomercialne in nedržavne medije, ne prinaša bistvenih izboljšav. Zakon sicer uvaja podlago za državno shemo pomoči medijem, ki je v zakonu tudi ohlapno opredeljena. Za namen utemeljitve sheme se na ministrstvu za kulturo v uvodu predloga zakona med drugim sklicujejo na sheme državne pomoči, ki jih poznajo v Avstriji. A pri tem so se omejili na predstavitev avstrijskih shem za podporo tiskanim medijem.

Radio Študent, 12. 2. 2024 13:39, Odprti termin

Javna razprava o predlogu novega Zakona o medijih traja mesec dni, pa se še ni nič kaj razpravljalo. Radio Študent v sodelovanju z Društvom študentov novinarstva FEJS pripravlja okroglo mizo o položaju tretjega medijskega sektorja v Sloveniji in ignoranci vsakokratne oblasti do svobodnih skupnostnih medijev, ki se kaže tudi v predlogu novega Zakona o medijih.

Jan Podbrežnik, 6. 2. 2024 21:16, Odprti termin

Splošna novinarska vprašanja so odveč, kje in zakaj je v Mariboru Vakum, je jasno vsem, ki strmimo v praznino nočnega dogajanja v mestu. Plava pa kakšen koncertič več po župi temne tvarine, drugi v seriji Vakum že nocoj v Gustafu. Par besed o reči z enim organizacijskih junakov s kapuco.

Radio Študent, 6. 2. 2024 13:38, Odprti termin

V APR intervjuju danes gostimo Alexandro Halkin, ki je pred več kot 25 leti v sodelovanju z lokalnimi zapatističnimi skupnostmi v mehiškem Chiapasu ustanovila Chiapas Media Project, organizacijo, zdaj znano pod imenom ProMedios de Comunicación Comunitaria. Alexandro Halkin smo ujeli, ko je gostovala v Slovenski kinoteki.

Radio Študent, 31. 1. 2024 03:29, Odprti termin

Tudi na MARŠu v solidarnostnem "gibanju neuvrščenih" delimo prispevek Radia Študent, v katerem odgovarjajo na ignoranco Republike Slovenije glede tretjega medijskega sektorja in premišljujejo o nujnih izboljšavah področja.