Kulturni napovednik

01. 12. 2020

Ob: 10:00
Tip dogodka: Razstava
Lokacija: Spletni dogodek
Vstopnina: Vstop prost

Drugačno doživetje vizualne umetnosti. Ugm je v sodelovanju z Radiem Maribor skupaj posnel 19 zvočnih opisov del iz Zbirke UGM. Zvočni opisi so v prvi vrsti namenjeni slepim in slabovidnim, k poslušanju pa vabljeni tudi drugi. S projektom skušajo omogočiti dostop do kulturne dediščine šibkejšim občinstvom. Razstava je dostopna na: http://www.ugm.si/vodenje1/

Ob: 10:00
Tip dogodka: Predavanje
Lokacija: Maribor
Vstopnina: Vstop prost

Rajzefirbcanje po mestu so sprehodi z zgodbami, na katere se podate sami. Rajzefiber ob tem opozarja: Sprehodi so nadvse zanimivi in močno nalezljivi. Sončna decembrska sobota, zasnežen sredin večer ali katerikoli dan so lahko idealni za firbcanje po Mariboru. Sprehod po svežem zraku in odkrivanje zgodb mesta, skupaj z družino ali sami, sta dobra razloga za odličen pobeg in odklop od vsakodnevnega vrveža ter skrbi. Postanite raziskovalci, rešite uganko, na koncu vas morda čaka malo presenečenje.

Ob: 14:00
Tip dogodka: Predavanje
Lokacija: Spletni dogodek
Vstopnina: Vstop prost

Institut informacijskih znanosti v Mariboru (IZUM) tudi letos organizira tradicionalno konferenco COBISS, tokrat v obliki, ki je prilagojena trenutnim razmeram. Dogodek COBISS Meet 2020, bo izveden virtualno oziroma prek spleta. Odprl ga bo predstavnik Unesca Bhanu Neupane, ki mu bodo sledile predstavitve sodelavcev IZUM-a. Rdeča nit dogodka bodo predstavitve novih pristopov in novosti, ki smo jih v IZUM-u v zadnjem času uvedli za vse sodelujoče v mreži COBISS.net. Virtualno prizorišče bo odlična priložnost za razpravo o idejah in skupnih načrtih za prihodnost.

Ob: 18:00
Tip dogodka: Predavanje
Lokacija: Spletni dogodek
Vstopnina: Vstop prost

Najstarejši par v Karibih – Trinidad in Tobago. Trinidad in Tobago je majhna državica na jugu Karibov. Turistično manj razvita in ravno zato za mnoge popotnike toliko bolj zanimiva. Dva otoka, Trinidad in Tobago, med seboj precej različna, nudita mnogo zanimivosti in pristnega stika z domačini. Nedvomno pa je otoška državica tudi raj za potovanje z majhnimi otroki in idealna kulisa za poroko ali ločitev od čarovnice ki vam greni vaše življenje.

Ob: 20:00
Tip dogodka: Koncert
Lokacija: Spletni dogodek
Vstopnina: Vstop prost

Icotovi zobi so muzikalno lirični »gepis«. Sestavljeni so iz sekalca - Filipa Vadnuja na kitari, mlečnega - Karla Petrovića na bobnih, štirke spodaj desno - Tiborja Pernarčiča na saksofonu, kotnika - Vida Turice na basu in reperja - Icota Lumbaga, ki, čeprav se smatra za modrostnega, bolj spada med enega tistih zob, ki od drugih v vsem svojem porcelanskem sijaju izstopa v mostičku. Morda se jim na 7 strunski vreči cementa pridruži strašni bobo ki je tukaj zato da sjebe špikerja. Prenos bo dstopen na facebooku in youtubeu narodnega doma.