Radijska igra Poslovna ideja

Gre za bizarno, skoraj groteskno pripoved o človeku, ki postane profesionalni oškodovanec v odškodninskih pravnih postopkih – na trgu načrtno išče izdelke, ki ne ustrezajo varnostnim normativom in jih uporablja na način, ki povzroči čim večjo škodo, pri čemer mu ni težko tvegati celo lastnega zdravja. Njegovo vodilo je, da se da tudi brez prsta ali dveh čisto lepo živeti, brez denarja pa ne. V svojih podvigih gre vse dlje ... 

Že sam naslov »Poslovna ideja« je jasna aluzija na vseprisotno glorifikacijo podjetništva in na problematičnost sistema vrednot, kjer je na vrhu piramide finančni uspeh, vse ostale stvari pa so drugotnega pomena.

Radijska igra je nastala po motivih kratke zgodbe »Oškodovanec« iz zbirke »Vožnja s črnim kolesom,« ki je izšla leta 2014 pri založbi Droplja. 

Igra je premierno predvajanje doživela v oktobru 2018, ko smo v programu radia Marš sočasno z zgostitvijo dramske umetnosti v Mariboru zaradi Festivala Borštnikovo srečanje predstavili produkcijo v letošnjem letu nastalih del, in sicer radijskih iger DotikDvojnikPoletje na balkonuPoslovna ideja ter Zadnji vic. Vse igre so dan po predvajanju dostopne v spletnem arhivu na radiomars.si.

Avtor besedila in režiser: Tomo Podstenšek
Avtorji izvirne glasbe: Vid Drašler, Jošt Drašler, Cene Resnik
Dolžina: 18:36

Igrali so:

Tomo Podstenšek kot Denis
Elvis Berljak kot Zlatko
Simon Černelč kot natakar

Glasba: 

 

O avtorju:

Tomo Podstenšek (1981) piše predvsem prozo, kratke zgodbe ter poezijo. Z Mariborom ga družijo gimnazijska leta ter študij prava.  Jeseni 2011 je izšel njegov romaneskni prvenec Dvigalo (Litera), ki je bil pred tem objavljen že kot podlistek v časniku Večer. Temu romanu sta sledila še za kresnik nominirana Sodba v imenu ljudstva (Droplja) ter Sredi pajkove mreže (Litera). Nekaj besedil (pravljice, humoreske, kratke zgodbe) je bilo odkupljenih ali nagrajenih na različnih natečajih Radia Slovenija in predvajanih v oddajah Literarni nokturno, Humoreska tega tedna ter Lahko noč, otroci.

Facebook Twitter Deli