Incubate festival, prvič

Tokrat se oglašam z namenom predstavitve festivala, ki ga kot ljubitelji drugačne glasbe morate poznati, v primeru da se v septembru znajtete na tem koncu Evrope. Fesittival po uradni žanrski kategorizaciji ni eden izmed tistih trendyi show-case festivalov, ki se trenutno pojavljajo po Evropi, a bi ga do neke mere vseeno lahko jemali kot takšnega.

Incubate festival v Tilburgu na Nizozemskem, obljublja sedem dni glasbenega razvajanja različnih glasbenih scen. Sami se žarnnrsko definirajo od med black metala do freeom in improviziranim jazzaom. Tudi letošnja, enajsta edicija Incubate-a bo gostila več kot 360 artistov na šestintridesetih glasbenih prostorih.

Festival šteje prvo leto obstoja od leta 2005 dalje, ko se je predstavil publiki z imenom ZXZW, katerega pa i so ga morali leta 2009 spremeniti zaradi podobnosti s priznanim ameriškim show-case festivalom SXSW / South by Southwest. Nizozemski prevod le-tega, Zuiden by Zuidwesten, in odločitev za takšno poimenovanja festivala v Tilburgu je logičnen iz geografskega kot tudi glasbeno-žanerskega vidika. Novo festivalsko ime, sicer izpusti geografsko opredelitev, ampak ponovno umesti festival med tiste z glasbeno izobraževalno funkcijo. To lekcijo festivalske glasbene vzgoje pa nadalje opiše s svojim podnaslovom, Cutting Edge Culture.

Na eni strani glasbeno vzgojo za poslušalce in na drugi strani inkubacijo za glasbenike so organzatorji letošnje edicije Incubate festivala podkrepili s headlinerji, kot so ameriški grunge-rijrji The Melvins, švedska pevka Neneh Cherry, ki jo spremljajo Rocketnumbernine , new wave-ovci Cabaret Voltaire in Wire. Festival pa ne inkubira le glasbenih ampak tudi osem vizualnih performance-sov, projekcije filmov, debato, delavnice in deset oderskih vprizoritev. Izmed slednjih je omembe potreben projekt Evropa Evropa, ki se nanaša prav na aktualno temo evropske imigracijske politke. Švedski kabare Evropa Evropa izvaja aktivistična skupina Ful v kolaboraciji z elektronskim dvojcem The Knife. Anti-nacionalni kabare je na turneji že nekaj mesecev, nažalost pa zaenkrat ne nastopi v bližini Slovenije.

Skupno se bo ponedeljka ta teden na odrih festivala predstavilo več kot 360 skupin, od katerih marsikaterega prepoznamo iz MARŠ-evih glasbenih oprem preteklih let. Kot naprimer: Mark Kozelek iz skupine Sun Kil Moon, The Soft Moon, ki jih lahko že čez nekaj tednov vidite v Kinou Šiškia, Mr. Scruff, Noveler, Camera, Death and Vanilla, Tess Parks and , Anton Newcomb in ostali. Med skupineami, ki si zaslužijo vaš posluh, pa zanenkrat le nekaj imen: psihadelični rokerji Afhgan Gold, finec Jaakko Eino Kalevi, nemška tehno producentka Helena Hauff, afrorockerji Ukandanz in tuareški bluzerji Terakaft.

Celoten line-up festivala je na voljo na njihovi spletni strani, prav tako kot vse dodatne informacije, za lajžje pomnjenje obstoja festival v naslendnjih letih dvignite prst za njih na Facebooku. Festival obljublja veliko, kakšno pa je dejansko vzdušje na festivalu z uspešno inkubiranimi opisi skupin pričakujte naslednji

teden.

Facebook Twitter Deli