Močno nasilje

 

Powerviolence ali po domače močno nasilje. Glasbena zvrst. Dvorana Gustaf. Pekarna. Sreda, 28. 9. 2016.

Za nekatere morda težko prebavljiva zvrst oziroma še hujša od treh najslabših poezij v vesolju. V resnici pa sploh ne, saj nisem še nikoli slišal ali videl, da bi kdo na koncertu, kjer se je preigraval powerviolence, umrl od notranjih krvavitev ali preživel zgolj zaradi pravočasnega odgriza ene od svojih nog, kot se je to dogajalo ob branju ene izmed najslabših poezij v vesolju. Gre seveda za Vogonsko oziroma poezijo Asgothov, ki velja za drugo najslabšo izmed vseh v vesolju, če povzamem misli Douglas Adamsa.

Powerviolence vas do takšnih samopoškodb ne bo prisilil. Vsaj ne zaradi zvočnega ozadja. Morda pa zaradi krute, vendar resnične sporočilnosti, ki, brez prikrivanja dejstev, prinaša na pladnju vse zmote človeka, pohlep in večvrednostni kompleks, ki ga človek, kljub vsem opozorilom narave, goji v nedogled.

Prvi so držali ogledalo družbi domači Mt. Blanc, ki podajajo svojo kritiko družbe tudi skozi zgodovinska dejstva in religijo, katera je, po izpovedi tekstopisca Timija, glavni razlog za zaslepljenost človeštva in vsega gorja, ki že dva tisoč let pustoši po Modrem planetu. Po mnenju Tima živimo v kulturi smrti, ki jo vodi nekdo nad oblaki. Skupina je pred kratkim dobila novega vokalista, ki je posledica zdravstvenega stanja bivše vokalistke, ki zdaj ostaja le na bas kitari. Sprememba na vokalih je nekako spremenila celoten izgled skupine, predvsem v glasbenem smislu. Okostje sludge-a, stonerja in hardcore punka z atmosferičnim pridihom, kjer radi spomnijo na novejše Cave-In, sicer ostaja, vendar skupina zdaj veliko bolj spominja na začetke metalcora iz devetdesetih let prejšnjega stoletja. Atmosferičnosti je veliko manj kar je neka logična posledica, saj bi lahko v nasprotnem primeru vokalist David govoril le o polovični zaposlenosti pri skupini Mt. Blanc. Vsi pa si v današnjih časih seveda želimo polnega delovnega časa. Skupina je tik pred izidom EP-ja, ki bo izšel na kaseti zraven pa bo, primerno trendu, priložena tudi digitalna verzija. EP bo izšel pri domači založbi Giljotina, katere soustanovitelj v skupini Mt. Blanc skrbi za ritem. Skupina je v stalnem glasbenem eksperimentiranju in spreminjanju, zato so mi dali ekskluzivno novico, da v prihodnje razmišljajo o hitrejših ritmih in morda nekemu samosvojemu približku zvrsti powerviolence.

In prav powerviolence je v prvem planu skupine, ki je nastopila za domačimi Mt. Blanc. Izraelski Moom, katerih člani prihajajo iz skupin Not On Tour, Dirk Diggler, Zaga Zaga in Tea With Satan, powerviolence preigravajo z veliko mero strasti in jeze. Powerviolence je namreč podzvrst hardcore punka, ki morda v nekaterih delih spominja na soroden grindcore, ki pa jemlje »inspiracijo« iz death metala in ne punka. Powerviolence je, a priori, družbeno kritičen in ikonoklastičen. Moom so tako na svoji prvi evropski turneji obiskali tudi Maribor in mu nasuli filozofskih kletvic na račun pohlepa in brezsrčnosti vseh prebivalcev tega sveta in ne samo politikov, kot jih ima večina zmotno v mislih. Spremembe se, po mnenju jeznih Moom, morajo začeti pri nas samih, ne pa da križem rok čakamo na spremembe drugih medtem ko živimo v neki iluziji naše notranje lepote in nezmotljivosti. »Vsi smo krivi«, je letelo iz grla vokalsitke Sime, ki svoje publike ne gleda zviška, saj med koncertom stoji pod odrom med publiko. Tudi Moom dodajajo svojim jeznim powerviolence izpadom odlično počasne sludge elemente, ki s takšnim prepletanjem krojijo kritično dramsko pripoved z zasnovo, zapletom, vrhom, razpletom in končno razsnovo, ki se, v upanju vseh, naj ne bi končala z apokalipso.

Da zaključim tam, kjer sem začel. Najslabša poezija, ne boste verjeli, izhaja iz planeta Zemlje. Avtorica je Paula Nancy Millstone Jennings iz Greenbridgea v Essexu, Anglija. Še dobro, da je, po besedah Douglasa Adamsa, izginila skupaj z uničenjem planeta Zemlje ob gradnji Vogonske hiperprostorke obvoznice. Ali res vse najslabše prihaja iz našega planeta? Morda pa si drugega kot apokalipse oziroma uničenja sploh ne zaslužimo, pa četudi samo zaradi gradnje hiperprostorske obvoznice.  

Facebook Twitter Deli