Morrissey v Zagrebu

Kapaciteta: 2000, razprodano.

Il Grande Morrissey, This charming man, the pope of mope, the mozzfather ali med oboževalci najbolj priljubljeno ? MOZ. V petek, 12. 12. '14, je nekdanji frontman legendarnih The Smiths nastopil v razprodanem Paviljonu 9 na Zagreba?kem velesajmu, ob praznovanju 10-letnice INmusic festivala.

Dobre tri mesece Morrissey na stari celini predstavlja svoj deseti studijski solo album World Peace Is None Of Your Business. Dolgih pet let smo fani čakali ta izdelek. Pet let, v katerih Moz, po lastnih izjavah, ni uspel najti založbe, ki bi težko pričakovan izdelek spravila na trg. Ja, 55-letnik pač ni najbolj enostaven prebivalec tega sveta. To ve celo sam. Kot notoričnega jamrača, penetrantnega provokatorja ter večno divo bi lahko označili Angleža. Daleč od resnice te trditve zagotovo niso. "Heaven Knows I'm Misserable Now" je že leta 1984 prepeval na legendarnem Smiths albumu Hatful Of Hollow in dve leti kasneje "Life Is Very Long when You're Lonely" v komadu The Queen Is Dead. S tem pa smo že nazaj v Zagrebu.

Nekaj pred deseto zvečer. One-Man-Outsider-Army in njegov band. The Queen Is Dead. Prvi od skupno 20 komadov, ki smo jih slišali to noč.

Tudi Morrisseyeva turneja World Peace Is Non Of Your Business ni potekala brez težav. Odpovedani koncerti ter prekinitev koncerta po le 25 minutah pred nekaj tedni v Varšavi. Nobenih sledi o tem v Zagrebu. Nekaj Solo-Klasikov kot so Suedehead, I'm Throwing My Arms Around Paris, Smithsovi How Soon Is Now ter večna vegetarijanska himna Meat Is Murder. Večino prostora na setlisti so seveda dobili komadi iz aktualnega albuma. Album, ki je izšel nekaj mesecev pred začetkom turneje in na trgu ostal cele tri tedne! V teh treh tednih se je Moz v 37. letu svoje kariere pritoževal nad dejstvom, da založba Harvest ne promovira albuma in da ni financirala niti enega videospota. Harvest je glasbenika odpustil in album umaknil s prodajnih polic natanko tri tedne po njegovem izidu. Tako je 55-letnik iz Manchestra, kot večino časa, tudi sedaj brez založbe. Kljub temu nam je v petek v Zagrebu boter obupa in nezadovoljstva ponudil emocionalni sprehod skozi nove komade. S široko razprtimi rokami si je želel vso bolečino tega sveta in se tako predstavil kot naš odrešenik. Vse dokler ga tanka linija med ljubeznijo, seksom in umorom v komadu Smiler With Knife ni tako prevzela, da je tudi sam spustil nekaj solz. Morrissey točno ve, da ga publika v Zagrebu ne ljubi. Ne! Obožuje ga. Časti kot boga.

Everyday Is Like Sunday, Everyday Is Silent And Grey - himna vseh oboževalcev in totalni emocionalni "overkill" za konec. Ne! Danes ni bila nedelja. Niti ni bilo sivo ali tiho! Bil je Zagreb - vrhunec njegove letošnje evropske turneje. Od kod to ve avtor teh besed? Zmedeni, bledi 30-letni Mariborčan, ki je obiskal vse skupaj le tri koncerte. Tako so mi povedali Trinity, Hector ter Nina na poti do mojega starega golfa. In nato še v golfu, na poti do deset kilometrov oddaljenega Jabukovca, kjer je potekala after zabava. Kdo ve, če ne ti trije -  Trinity, zgovorna 25-letna deklica iz L. A.-ja, Hector, 51-letni tih Mehičan ter 47-letna Švedinja Nina. Vsi trije so že več kot tri mesece zdoma in na neke vrste "road tripu" po Evropi in niso spustili niti enega koncerta. Ta teden bo Morrissey zaključil turnejo s koncertoma v Atenah in Istanbulu. In potem? Hector se vrača v Mehiko, Nina se seli v Anglijo. Simpatično zmedena in bankrot Trinity še ne ve, kaj bo. Edino, kar ji gre po glavi, sta preostala koncerta, katerih se veseli kot da bo svojega odrešenika videla prvič v življenju.

World peace is none of your business,
you must not tamper with arrangements;
work hard and sweetly pay your taxes,
never asking "what for?
World peace is none of your business,
police will stun you with their stun-guns,
or they?ll disable you with tasers,
that?s what government's for!
World peace is none of your business,
so would you kindly keep your nose out,
the rich must profit and get richer,
and the poor must stay poor,
OOH, YOU POOR LITTLE FOOL ?

Setlist: The Queen Is Dead, Suedehead, Speedway, Staircase At The University, Kiss Me A Lot, World Peace Is None Of Your Business, Neal Cassady Drops Dead, The Bullfighter Dies, Trouble Loves Me, Yes, I Am Blind, I'm Throwing My Arms Around Paris, Smiler With Knife, Certain People I Know, I'm Not A Man, Scandinavia, How Soon Is Now?, Istanbul,  Meat is Murder, Asleep, Everyday Is Like Sunday.

David Šribar

Facebook Twitter Deli