Moshing in Graz

Na kaj pomislite ob praznovanju poletnega rojstnega dne? Verjetno na roštilj, češnje in hladno pivo na vikendu. Ali pa mogoče na majhno nabito polno dvorano in mnoga pojačala iz katerih grmi zvok hardcora, breakdownov in shoegazerske psihedelije. Slednji tip rojstnodnevne zabave sem kot +1 oziroma kot del +treh, obiskal v petek 3.6. v graškem prizorišču SUB.

Dogodek, ki je bil rojstnodnevni dogodek organizatorke, ki deluje v omenjenem klubu Maje Preskar, je predstavljal moje prvo srečanje s to koncertno dvorano in njeno avstrijsko - hrvaško DIY organizatorsko ekipo. Ob vstopu v živo obarvano hiško, ujeto med hribom na eni strani in Muro na drugi me je kar hitro zadel vonj po roštilju, na terasi so namreč pripravljali jedačo za bende, katere vonj se je vil vse do majhnega parka pred hiško. Klub deluje po principu bring your own drinks in prostovoljnih prispevkih za karte. Tako nas je blagajnik prosil za e-mail za obveščanje in prispevek po želji, nakar smo prejeli majhne karte z motivom zelenih gobic.

Prostor služi poleg koncertnega odra tudi offline anarhistični knjigarni, delavnicam in prostoru za druženje graške alternativne scene, kar se izraža v mnogih stenskih poslikavah, nalepkah in mozaikih, ki so tako in tako standard v skvotih in ostalih luknjah tudi pri nas. Med drugim so se vse delujoče ekipe v njem močno angažirale tudi pri primeru rušenja centra ROG v Ljubljani. Po prihodu nas je razočarala novica, da zvečer ne bo nastopil naše gore list Matic Medja nastopajoč pod imenom Smedja in Smetke. Prav tako so špil odpovedali Slovaki Damato. Na pomoč so priskočili domačini Nekrodeus in zapolnili luknjo v programu.

Nekaj do 21-ih so se okna na terasi začela tresti, kar je oznanilo začetek koncerta. Kot prvi bend so bili na vrsti zagrebški Okov, ki so se s pelinkovcem na feršu ogreli s komadom sweet home alabama, a ga na mojo nesrečo niso zaigrali niti do refrena. Pred igranjem so pozdravili vse jugose v publiki in glasno proglasili Graz kot naš grad, nakar so pognali z d-beatom in prženjem kitar. Okov iz Zagreba igrajo z breakdowni prežet hitri hardcore punk, ki je dobesedno zatresel tla pod našimi nogami, saj odra praktično ni, in si lahko poslušalec v SUB-u z bendom gleda iz oči v oči. Tresli so se tudi vsi kovčki z opremo, ki so bili postavljeni kar na robu odra. Že prvi prvem nastopu smo oder zapolnili vse do kitarskega vratu, preostali poslušalci pa so se vili po zavitih stopnicah vse do točke, ko so še lahko slišali zagrebško razbijanje.

Sledili so blackened hardcore in death metal band Nekrodeus. Pelinkovec na odru se je zamenjal z bolj avstrijcem primernemu špricer paketu in bend je začel igrati. Pevec je bil sicer nekoliko sramežljivo postavljen, saj je bil celoten koncert obrnjen proti steni pravokotno na publiko. Bend je pred kratkim izdal tudi nov EP – Asbest iz katerega smo lahko med njihovim nastopom slišali težke komade kot so Lifeloather, Schwarzer Regen in Lied aus Blei. Med slednjo se je bobnarju med razbijanjem po činelah ena tudi prevrnila, pri čemer mu je na pomoč priskočil bobnar iz Okov in hitro rešil situacijo. Vsi poslušalci, ki bi radi pesmi iz nove izdaje slišali v živo, boste imeli priložnost Nekrodeus slišati v živo tudi doma, 24.6. v MC Pekarna na dogodku, ki ga organizira društvo A Cure for Happiness. Nekrodeus so kot last minute filler ponudili dober prehod iz hitrega hardcora v počasnejše vode z bolj pogostimi a umirjenimi breakdowni, ki so napovedovali tudi vrhunec večera, slovaško shoegaze skupino Shallov.

Mariborski publiki, od lani, že poznani trio iz Bratislave, je kot postajo na mini turneji izbral tudi petkov večer v Grazu. Čustveni naboj screama in post-rocka mešajo z dobro mero psihedelije in omehčanega zvoka shoegazerskih kitar zaradi česar so morda na dogodku nekoliko izstopali in zavrli zanos prejšnjih dveh skupin. Čeprav bi jih po havajskih srajcah, zlatih verižicah, bundesligah in pedosteših prej umestili v kakšne indie-pop vode, je bend dokazal, da so lahko še kako prodorni in glasni. Na lesenih deskah 120x100 se je vilo malo morje kitarskih efektov in kablovja. Phaserji, delayi, distoržn, chorus pedalli, robe še in še. Najverjetneje bi se med njimi našel še kak daljinec za predpotopni Grunding televizor, če bi le pogledali dovolj dobro. Skupina sicer nima zelo obsežne diskografije, so pa njihove pesmi med daljšimi in polne razgibanih prehodov med dinamikami in plesanja po pedalih, kot se za screamo in shoegaze tudi spodobi.  Tako so se Shallov na eni točki komada po kitarskem solu in špananja ene note do stropa SUB-a popolnoma ustavili zaradi česar sem mislil, da so zaključili s koncertom nakar me je presenetil glasen krik pevca Viktorja in sunek basovskega valovanja izpod prstov njegovega brata Dušana. Ta glasbeni fršlok je bil nedvomno med vrhunci njihovega sicer zelo močnega in screamovsko neizprosnega nastopa.

Po koncertu se je rojstnodnevno slavje nadaljevalo s pijačo, torto in konfeti, all inclusive fešta torej. Vredno je poudariti kako pozitivno me je SUB presenetil saj sem se med graško publiko počutil zelo dobrodošlo in toplo sprejet. Alternativno prizorišče, zbirališče in zabavišče, v samem srcu mesta, ki je nedvomno vredno obiska pa naj bo ta koncertni, literarni ali zgolj iz firbca. Die schönste Hütte in Graz.

Facebook Twitter Deli