10 + 10= 20 Mikser

Kdo se spozna na glasbo in kdo ne? Kakšni so kriteriji, ki sveže pesmi spremenijo v ultimativno ''to moraš poznat'' pesem? Je vse v posluhu? Je to le teorija in tvoje institucionalno znanje? Gre za nekaj, kar prebudi mase? A to narekujejo komercialni radii, alternativni zanesenci? Mora biti melodija popolnoma izvirno delo in ali je slednje sploh mogoče?

Vse to in še več so misli, ki naj vam vsaj za nekaj trenutkov polnijo RAM. Vmes pa smo opremljevalke in opremljevalci 95,9 MHz v tednu od 16. - 22. 6. 2014 za HIT TEDNA izbrali:

BORGHESIA ? MY LIFE IS MY MESSAGE

Leta 1982 sta Aldo Ivančič in Dario Seraval pričela ustvarjati glasbo pod imenom Borghesia. Temačna elektronska glasba je še takrat dvigovala veliko prahu in skupaj s skupino Laibach je duo pomembno vplival na umestitev Slovenije na zemljevid sodobne alternativne glasbe. Po vrhuncu med letoma 1988 in 1991 se je zgodba Borghesie končala. Po izdani "best of" kompilaciji leta 2009 je letos, natančneje 10. junija, pri založbi Metropolis izšel nov album po imenu And Man Created God. Devet pesmi na omenjenem albumu naslavlja sodobno potrošniško družbo, ki ji duo skuša dopovedati, da ni več zaupanja v stanje, v katerem smo. Na spletnem domovanju Ljudmile (http://www.ljudmila.org/scca/ip/zanka/angl/Borghesia.html) si lahko ogledate celoten avdiovizualni material zasedbe, ki je nastal tekom let, mi vas pa tokrat posiljujemo z udarnim komadom z naslovom My life is my message.

 

K izboru smo dodali še enega mikseraša, slovenski duo:

ALL STRINGS DETACHED - TO DO

Dve ženski. Filmska glasba. Preprosto, polno sporočil in hkrati dovolj prazno, da domišljiji posameznika pusti prosto pot. Jana Beltran in Vesna Godler se izmenjujeta za mikrofonom. Medtem ko prva ubira strune akustične ali električne kitare, druga pa drži ritmiko popotovanja po livadah čustev. V duetu še kakšno dobro leto v dovršeni maniri ustvarjata na polju, kjer jih na domači sceni ni veliko. Pred kratkim sta pri Založbi Radia Študent izdali prvenec Heavy Rain. Vesna in Jana sicer nista novinki: obe sta sodelovali v drugih glasbenih projektih, Jana kot vokalistka v drugem duetu Koza-Riba in Vesna v etno-jazz-rock zasedbi Didiwa. Omenjeni so izvedli tri skupne koncerte in voila.

20. Mikser je bil! živeli!

 

Facebook Twitter Deli