Clockwork Psycho - The Hated

Minilo je dobro leto od izida 2. albuma ljubljanskih Clockwork Psycho in njihovo kolesje se je vse prej kot ustavilo. Zdi se, da je bilo dodobra namazano in navito, saj je pred nami tretji album z naslovom The Hated, ki so ga Psychoti marca letos izdali pri angleškem Diablo Records, posneli pa v Danchi Sound Studio, Ljubljana.

Album The Hated je do tega trenutka glasbeno najbolj raznolik album trojca Clockwork Psycho, čeprav na njem še zmeraj prednjači njihov značilen psychobilly zvok. Album zelo popestri menjavanje vokalov glavne pevke in kontrabasistke Clockwork Lilith z zlobnim renčanjem kitarista Ala Eržena v tandemu ali posamezno za komad. Nezamarljiv pa ni vokalni delež bobnarja Marka Valanta, ki prevzame vajeti treh komadov z albuma The Hated.

Že s prvim in hkrati naslovnim komadom Clockwork Psycho ne ponudijo zadostnega razloga, da bi človek nanje gledal s prezirom, kaj šele s sovraštvom. Zagotovo haters gonna hate tudi tako dober začetek albuma ali pa album nasploh, a psychobilly skupini kot je Clockwork Psycho imidž osovražencev ali odpadnikov itak pristoji. Ko smo ravno pri izgledu, je treba pohvaliti tudi vizualno podobo albuma (zahvala gre umetniku Horror Rudeyju), ki lepo dopolnjuje celotno izkušnjo. Če odpremo knjižico z besedili, zagledamo divjo rdečo spiralo, obdano z dvema lobanjama in črnimi lovkami, kar je že vidna iztočnica za to, da bo poslušanje tega albuma vrtoglava in blazna vožnja vse do osrčja pekla tako osebnega kot pripovedno dantejevskega. V besedilih se namreč srečamo z zombiji, morilci in temno stranjo človeške psihe.

V 2. komadu Zombie Exterminator v vlogi vokalista oz. Arnija prominentno nastopi kitarist Al Eržen. Sposodil si je nekaj enovrstičnic akcijskega heroja, ki jih poda norčavo, a hkrati precej zabavno. Sama zvočna podoba Zombie Exterminatorja odlično pripomore k vzdušju komada in kaj lahko si je predstavljati, kako skozi hordo zombijev na motociklu drvi mišičnjak, dela kroge in pod kolesom drobi glave zombijev, iz katerih vse naokoli šprica zelena sluz.

Na albumu znova srečamo dve odlični priredbi: ljudska In The Pines se začne morasto počasi z zvokom kitare in ravnodušnim vokalom pevke Clockwork Lilith, a proti koncu pridobi na tempu in energiji in nič ne zaostaja za kakšno drugo verzijo tega songa.

Druga izmed priredb pa je Got My Mojo, ki jo v izvirniku izvaja Preston "Red" Foster. Neverjetno dobro je, kako se v tej pesmi poklopita blues in psychobilly, ki jo spremlja ustna harmonika gostujočega Damirja Jazbeca in grleni glas bobnarja Marka Valanta.

One The Loose je z melodijo in udarnim glasom pevke pravcat punk komad, ki mu hiter ritem družno nakazujejo slap bas kontrabasa in bobni. Poslušalec si lahko spet živo predstavlja, kako skupaj z bandom s polnim gasom tura ter za sabo pušča uničenje in zmedo.

Naslednje kam nas peljejo samooklicani »higway zombiji«  je v punk ska vode z The Bootstomp Man, ki je, skupaj z že imenskim The Dance, komad, ki te naravnost prisili v to, da bi zaplesal. Pri tem je vseeno ali imaš obute martinske ali kakšne druge bulerje, važno je, da v svojo plesno rutino vključiš odločen but z nogo v tla.  

Na albumu The Hated je začutiti, da so Clockwork Psycho v njegov nastanek vložili trud resnično kot enovita skupina, ker navzlic menjavanju prvega glasu in žanrski raznolikosti, album deluje organsko ter kot celota in to mu štejem v veliko prednost. Noben izmed komadov ni predolg ali sam sebi namen in ima super doživljajsko moč, ki ga nudita barvitost in ekspresivnost vokalov vseh treh članov skupine, skupaj z ritem sekcijo in kitarskimi melodijami. Lepo je tudi videti, da so besedila prav tako delo vseh treh članov in njihovega menedžerja ter roadija Duška Miljevića. Petim pesmim je besedilo prispeval, žal pokojni, Louwren Jordaan (Lou), znan tudi kot član rockabilly skupine Eightbomb, vendar je njegovo prisotnost še zmeraj čutiti in verjamem, da obe skupini njegov duh nese samo še naprej. En dokaz za to imamo pred seboj. Že v naslednjem trenutku pa bo premierno na radiu MARŠ zazvenel tudi v vaših ušesih. Če bo album prepričal tudi vas, vas Psychoti 21. aprila vabijo v ljubljansko Lepo žogo!

 

 

 

Facebook Twitter Deli