Organska MAR? Plastika: 0(Zero) - Soniando

V španščini Soniando pomeni sanje, obraz benda pa je številka nič. Po dveh letih komponiranja, eksperimentiranja in vnašanja novih minimalnih železnih perkusij je fleksibilen francoski trio dveh kitar in enega glokenšpila oziroma metalofona izdal zbirko sedmih istoimenskih komadov Sonjando v obliki istoimenskega albuma pod japonsko založbo Flau. Album je prišel v zbirko MARŠ plastike predvsem zaradi letnemu času primerne sproščenosti.

Narava cveti in mladino razganja. Nekateri so po pol leta stopili spet na sonce, drugi pa še vedno ostajajo zvesti zvezkom in svojemu internetnemu alter-egu. Obravnavana muzika je vsekakor terapija. Od vseh v korist zaljubljenih skrbi se Soniendo odriva v brezčasnost in asimetrično izgubljenost v dobrem smislu. Album in komadi so preprosto in enako poimenovani po sanjah z očitnim namenom, da vsakemu komadu damo sami svoje ime. Ne na prvo roko razločna a ravno zato tako zanimiva diskusija med kitarami in subliminalna ritmika so lahko več-pomenski, zato album z ne-imenovanjem pušča poslu?alcu proste roke. Tako bi bilo tudi tipično seciranje albuma po vsakem komadu utopija, ker je muzika tako subjektivna in neoprijemljiva.

Razen v nekaterih melodičnih trenutkih muzika nikakor ni težavna ali provokativna. Z nekaterimi medigrami se prelevi v grde sanje, vendar pa nasplošno ohrani lep ton. Manj je več, torej trio zero pušča še tako zahtevnega poslušalca v limbu z namenom, da se pomiri.

0(Zero) objavlja tudi svoje radijske oddaje na: http://0sound.bandcamp.com/album/0-for-radio

 

Izdano: 2. april 2014

Založba: Flau

 

Luka Šinigoj

Facebook Twitter Deli