Raggalution: Gatekeeper

Raggalution je prižgal že svoj drugi plamen, ker Siti hlapci štrajkajo proti vzgajanju svežih glasbenih zelišč. Sedemčlanska zasedba je začela rolati svoje komade po glasbenih odrih že leta 2011, v dveh letih pa je izšel njihov prvi album Mask of Liberty, ki nas s spevnim melodičnim groovom ponese v valove brezskrbnosti, dokler se ne zavzamemo za kritično vsebino.

Do letošnjega maja so kvalitetno ustvarjali in pripravili novo plato, Gatekeeper. Ljubljančani so predstavitveni koncert novo izdanega albuma imeli v Gala Hali na Metelkovi 20. aprila, medtem ko smo jih v mariborskem Gustafu lahko slišali dober teden pozneje. Čeprav niso komercialno usmerjeni, so preigrali skoraj ves Balkan, v juniju pa ga pičijo na Češko in Poljsko.

Mask of Liberty ima zakajeni pridih relaksacije, na albumu Gatekeeper pa se izrazi vpliv reggae fuzije z drugimi glasbenimi žanri, kot so dub in roots reggae. Člani izhajajo iz različnih glasbenih ozadij, zato je glasba razgibana in zanimiva tako melodično kot lirično.

Člani zasedbe Raggalution sami pravijo, da je album Gatekeeper kot tista nagajiva žabica z ovitka, ki nas skuša zamotiti, preden ugotovimo, kaj je dejansko v nas, kaj je pomembno in kaj moramo narediti, da ugotovimo, kako prevzeti krmilo naših življenj. Naša ušesa v dubovskem slogu najprej poboža komad Wolrd of Sleepers, da se nežno predramimo iz spanca omejujoče ideologije, v nadaljevanju pa besedila razkrijejo ideje in vrednoste, ki so za obdržati. Besedila govorijo o tem, kako živimo svoje življenje dolgoročno, opozarjajo na to, kako ravnamo z naravo, da se moramo boriti in poenotiti ter se vrniti na pot miru. Konstruktivna kritika njihovih besedil pravi tudi, da ravnamo brez zavesti; torej, da smo v zmoti, ko smo pasivno prisotni ali pa predamo svojo zavest, ki sooblikuje svet, nekomu, ki si upa vzeti to moč v svoje roke.

Sporočilnost albuma tako odraža trenutno stanje in namiguje na pot spoštovanja, zavesti, ljubezni in svetlo prihodnost brez strahu. Ugotovimo torej, kaj nam je pomembno, kaj moramo storiti in to tudi izvršimo, kot pravi bojevniki miru, da bomo lahko živeli, kot se spodobi. Čeprav imajo dober jamajški patois, pa itak komaj čakamo kakšen komad v slo-jam patois, saj lahko sprva bolj počasi ... ko bodo "zafeelali" seveda.

Luka Bedene na vokalih, Leon Slabe s trobento in vokali, Jure Grahek na klaviaturi, Žiga Fazarinc na kitari, Mak Sever na basu, Jernej Jenko na tolkalih in Pavel Čebašek na bobnih so na albumu ustvarili spevno harmonijo, ki se ji je pridružila tudi gostja na vokalu, Maja Kocjan. Plato sta sproducirala Jure Grahek in Darči Kruševac v studiu Subart, kar se pozna na čistini zvočnega zapisa, če ga primerjamo z albumom Mask of Libarty. Matej Gobe je zaslužen za miks in mastering v RSL produkcijskem studiu, Naslovnico sta oblikovala Ana Belčič in Nejc Košir.

Dobrih 50 minut se pustite razvajati z albumom Gatekeeper pristnega in življenjskega slovenskega benda Raggalution.

Plastiko je pripravila Lane Novak.

Facebook Twitter Deli