Govoriš kohezijsko?

Radio Študent, 31. 7. 2021 11:27, Govoriš kohezijsko?

Projekt Govoriš kohezijsko – učenje se nadaljuje zaključujemo s pregledom projekta in pogovorom o problemih in dobrih kohezijskih zgodbah. Na okrogli mizi z gosti pretresamo, kako mladim vzbuditi zanimanje za kohezijo in kateri so problemi, ki smo jih novinarji opazili pri snemanju terenskih oddaj.

Radio Študent, 31. 7. 2021 11:23, Govoriš kohezijsko?

Spoštovane potnice in potniki kohezija ekspresa, turistične bone, osebne izkaznice in davčne številke na plano, približujemo se turistični destinaciji! Na levi lahko prisluhnete šumenju brzic na Kolpi, z desne pa že veje veter Gorjancev in nam nosnice polni z domačnim vonjem belokranjskih kulinaričnih dobrot. Strah pred gnečo in preobremenjenimi kapacitetami je kljub lanskoletni množični poletni migraciji iz severnih predelov Slovenije v Belo krajino odveč. Obiskali bomo namreč kamp Big Berry v Primostku pri Metliki.

Radio Študent, 30. 7. 2021 08:51, Govoriš kohezijsko?

Borut Dolenc v Postojni skrbi za to, da je ljudem toplo. Povsem dobesedno. Sicer izhaja s kmetije, po študiju ekonomije pa se je prekvalificiral za sečnjo in prodajo lesa, kar počne v okviru podjetja Matima, d.o.o., ki ima prek dvajset zaposlenih. Približno pred desetletjem je Borut Dolenc skupaj s poslovnima partnerjema odprl še toplarno, v kateri iz lesnih sekancev proizvaja toploto ter s toplo vodo oskrbuje večino postojnskih javnih zgradb, kot so vrtec, bolnišnica ali občinska stavba, ter več stanovanjskih blokov in stanovanjskih hiš.

Radio Študent, 30. 7. 2021 08:51, Govoriš kohezijsko?

Pričujoče vrstice, ki bi jih knjižno najlažje prevedli kot “Nekaj drobtinic za pokušino” in ki jih je v uvodniku spremljevalne knjige razglednic “Kejzna karta me pisej” zapisala Podbrčanka Olga Zgaga, najlepše opišejo projekt Mrouce cajta, oziroma Drobtinice časa, ki so ga v zatrepu baške grape začeli izvajati spomladi leta 2019. Podbrdo je poslednji zaselek ob bohinjski progi, preden se preko Petrovega brda vzpnemo na Soriško planino in kasneje spustimo v dolino Selške Sore.

Radio Študent, 29. 7. 2021 08:05, Govoriš kohezijsko?

Triglavski narodni park (TNP) je edini narodni park v Sloveniji. Obsega 840 kvadratnih kilometrov površin in spada med najstarejše evropske parke – že leta 1924 je v dolini Triglavskih jezer začasno zaščito narave zagotavljal Alpski varstveni park, do uzakonitve TNP pa je prišlo leta 1981. Letos torej obeležujemo 40-letnico obstoja parka.

Radio Študent, 29. 7. 2021 07:40, Govoriš kohezijsko?

A je v nedavni preteklosti poklicno izobraževanje res zašlo na slepi tir? Kako se je znova utirilo, kaj je vajeništvo in kaj individualizacija, lahko slišite v petkovi oddaji Od vajenca do mojstra! 

Učenje se nadaljuje! 

Druga sezona serije Govoriš kohezijsko? Učenje se nadaljuje.
Več na https://govoris-kohezijsko.si

Radio Študent, 28. 7. 2021 16:08, Govoriš kohezijsko?

Malo je večjih infrastrukturnih projektov, ki že v svojem imenu tako dobro opišejo potrebo in razlog za svoj obstoj. Suha krajina, ena manjših slovenskih pokrajin, ki se nahaja v severovzhodnem delu Dolenjske, ima namreč, kot je jasno že iz imena, težave z ohranjanjem svoje mokrosti. Čeprav po padavinah Suha krajina ne odstopa bistveno od slovenskega povprečja, je največja težava v tleh, ki so med najbolj poroznimi v Sloveniji. Dobava vode je tako precej odvisna od višine podtalnice oziroma reke Krke, ki v Suhi krajini tudi izvira.

Radio Študent, 28. 7. 2021 10:53, Govoriš kohezijsko?

O projektu Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja na Osnovni šoli Juršinci.

Sogovorke:

- ravnateljica Jelka Svenšek

- bodoča profesorica razrednega pouka Anuša Sarič

- bodoča profesorica razrednega pouka Sanja Ivanjšič

- bodoča profesorica likovne umetnosti Sara Hočevar

- pomočnica vzgojiteljice Aleksandra Mlakar

Radio Študent, 27. 7. 2021 17:12, Govoriš kohezijsko?

Današnja oddaja Govoriš kohezijsko? se je bila odpravila v Bohinjsko Bistrico, kjer pod vodstvom arheologinje Mije Ogrin deluje zasebni zavod ArheoAlpe. V zavodu je zaposlena zgolj Mija Ogrin, nekdanja vodja Gorenjskega muzeja, ki pa sodeluje z Občino Bohinjska Bistrica, Turizmom Bohinj, lokalno knjižnico ter šolo. Dejavnost ArheoAlpe sodi na področje arheologije, pa tudi izobraževanja in turizma. Mija Ogrin razloži, kaj vse zavod počne. 

izjava 

Radio Študent, 26. 7. 2021 15:52, Govoriš kohezijsko?

Ali že govorite kohezijsko?
Tokrat smo s kohezijščino, linguo franco vseh projektih pisarn v perifernih državah Evropske unije, presegli jezikovne razlike na slovensko-hrvaški meji. Ekipa Radia Študent je za potrebe priprave te oddaje prešla občinske in celo regijske meje, v izogib čakanju na Gospodarcu pa smo čezmejni pogovor opravili po telefonu. Ostanite na 89,3 MHz, sledi pot znotraj trikotnika med Šentjurjem, Krapino in Sevnico – predstavljamo projekt Ride & Bike II

Sogovorci: