Elektroporacija in kvantni računalniki

Infokoncentrat na dan osmega septembra začenjamo na domačih tleh, v Ljubljani. Okrajno sodišče v Ljubljani je v petek popoldan po pošti odposlalo strankam odločitev v zadevi Patria. Dokler pošta ne bo vročena vsem strankam v postopku, sodišče ne more komentirati njene vsebine. Po prvih neuradnih informacijah pa je sodišče odločilo, da pregon v zadevi Patria zastara. Najbolj izpostavljeni med obdolženimi, nekdanji premier Janez Janša, je svoj prvi odziv javnosti sporočil preko družbenega omrežja twitter, kjer je zapisal: "Veliki pok iz Murgel se je dokončno razblinil. A Slovenci zaradi njega živimo bistveno slabše. Čas je, da kršilci človekovih pravic odgovarjajo." Zapisal je še, da stroški procesa ne bi smeli bremeniti proračuna, temveč bi bilo treba račun poslati Masleši, Fišerju, Bavconu in Kučanu. Proces je zastaral za vse tri obtožene, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. Odločitev je bila v rokah ljubljanske okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko, ki je primer po razveljavitvi na ustavnem sodišču dobila v ponovno odločanje. Sodnica je morala odločiti, ali glede zastaranja velja določba kazenskega zakonika iz časa, ko naj bi bila storjena kazniva dejanja (po kateri Patria zastara letos), ali novejša določba, po kateri je v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve. Sodnica je v sklep po Markovičevih besedah zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik ne more upoštevati. Sodnica je dodala, da pritožba na ustavno sodišče v tem primeru ni izredno pravno sredstvo. Svojo odločitev je sodnica podkrepila s sodno prakso, je še dodal Markovič.

Elektroporacija, s katero preko električnih pulzov nadzorovano spremenimo prepustnost celične membrane, ima številne neposredne aplikacije. Od zdravljenja raka do izboljšanja varnosti hrane. Z napredkom znanosti pa se vse bolj množijo tudi načini uporabe te tehnologije, pravi Damijan Miklavčič z ljubljanske fakultete za elektrotehniko. Elektroporacija je fenomen, s katerim opišemo spremembe na ravni celične membrane. Dosežemo jih z električnimi pulzi visokih napetosti pri katerih na nadzorovan način spremenimo prepustnost celične membrane, da lahko v celico kaj vnesemo ali pridobimo iz nje. V primeru genske terapije se tako preko elektroporacije denimo v celico vnese določen gen, ki bo zmožen proizvajati določene proteine. Morda bo pa tudi preprečil ksenofobijo, ki smo ji lahko priča na vsakem koraku.

In prav zato je Društvo slovenskih pisateljev na slovensko vlado naslovilo odprto pismo, v katerem politike pozivajo k humanemu, sistemskemu in preudarnemu reševanju begunske krize ter k prenehanju s skrivanjem za raznimi političnimi sporazumi in kvotami. Med drugim so zapisali:

"Zgolj usoda je hotela, da smo rojeni v najbogatejšem delu sveta. Le usoda je hotela, da se ne utapljamo v prenatrpanih čolnih v Sredozemlju, da po evropskih pešpoteh ne bežimo kot preganjane živali, da ne nosimo vsega svojega imetja v plastičnih vrečkah ali nahrbtnikih, da nam ni treba kot narod prositi za miloščino drugih narodov. Ne vemo pa, kaj nas še čaka." Opominjajo, da je Evropa sedaj v najtežjem obdobju po II. svetovni vojni in na popravnem izpitu iz "strpnosti, sodelovanja, iz empatije in humanosti, etike in zdrave morale."

Odprto pismo lahko v celoti preberete na spletni strani Radia MARŠ.

Nemčija je po mnenju podkanclerja Sigmarja Gabriela, sicer vodje nemških socialdemokratov, sposobna v naslednjih nekaj letih sprejeti po pol milijona beguncev letno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je v pogovoru za javno televizijo ZDF v ponedeljek zvečer ocenil Gabriel, so se v Nemčiji zagotovo sposobni soočiti s prihodom nekje pol milijona beguncev letno, tudi če bi takšen naval trajal več let. "O tem ne dvomim, morda tudi več," je bil optimističen prvi mož SPD. V Nemčijo naj bi sicer letos po ocenah prišlo okoli 800.000 prosilcev za azil, štirikrat več kot v lanskem letu. Kot je še poudaril Gabriel, bo Nemčija kot gospodarsko močna država brez dvoma sprejemala "močno nesorazmeren delež" beguncev, a vendarle morajo svoj del bremena prevzeti tudi druge države EU. "Ne moremo kar sprejeti skoraj milijona ljudi vsako leto in jih celovito integrirati" v nemško družbo, je še opozoril Gabriel. Dodal je še, da je temeljita sprememba politike EU nujna in neizbežna, saj preprosto ni sprejemljivo, da se unija ob begunski krizi zanaša na le nekaj držav, kot so Nemčija, Avstrija in Švedska.

Ameriški tehnološki velikan Intel je najavil desetletno sodelovanje s Tehniško univerzo v nizozemskem Delftu in nizozemsko organizacijo za uporabne raziskave TNO s ciljem pospešiti napredek na področju kvantnega računalništva. Intel bo za doseganje tega cilja vložil 50 milijonov dolarjev, angažiral svoje inženirje in zagotavljal tehnično podporo. Intel želi razširiti zmožnosti univerze oziroma njenega raziskovalnega inštituta za kvantno računalništvo Qutech na področjih fizike in raziskav kvantnega računalništva s prispevanjem izkušenj na področjih proizvodnje, elektronike in arhitekture, so sporočili iz podjetja. V Intelu so namreč prepričani, da pri uresničevanju vizije naprednega kvantnega računalništva ne bo uspešno eno samo podjetje ali organizacija, ampak bodo za uresničitev tako tehnično kompleksnega izziva prispevala različna partnerstva. Kvantni računalniki uporabljajo kvantne bite (kubite), pri čemer se razlikujejo od digitalnih računalnikov, ki temeljijo na tranzistorjih in zahtevajo kodiranje podatkov v binarnih številkah (bitih). Kubiti lahko obstajajo v več stanjih istočasno, kar odpira potencial za vzporedni izračun velikega števila kalkulacij, kar skrajša čas za njihov zaključek.

Facebook Twitter Deli
0 comments