Infokoncentrat, 1.2.2016

Prvi InfoKoncentrat v februarju začenjamo sladko. Mariborska kmetijske fakulteta je izvedla študijo o možnosti prenove pridelave sladkorne pese in proizvodnje sladkorja v Sloveniji, ki jo je naročilo ministrstvo za kmetijstvo. Tovarna sladkorja bi zaživela na lokaciji nekdanje tovarne v Ormožu. Ministrstvo še preučuje izsledke študije, ki so jo naročili, da bi pridelovalcem in zasebnim investitorjem pomagali pri odločitvi za naložbo. Študija ugotavlja, da je mogoče poleg sladkorja s sladkorne pese proizvajati tudi etanol. V Združenju pridelovalcev sladkorne pese ugotavljajo, da je bila študija korektno izvedena. Združenje pa si še naprej prizadeva postaviti manjši obrat v Ormožu za uporabo pese v kemični industriji. Za konec februarja se na Ptuju pripravlja posvet , kjer bodo z nizozemskimi gosti predstavili poslovni model ter finančno konstrukcijo za vzpostavitev proizvodnje.

Gremo čez lužo, kjer je bilo danes sladko za nekatere predsedniške kandidate, za druge pa pač ne. V zvezni državi Iowi so danes prvi izbirali kandidata, ki se bo potegoval za stolček predsednika ZDA. Med republikanci se bo spopad zgodil med milijarderjem Trumpom in drugo-zasledujočim po mnenju anket v Iowi, teksaškim senatorjem Cruzom. Rubio, Carson in Poul bijejo boje na dnu republikanske lestive. Po anketnih napovedih, se na demokratski strani obeta ostrejši boj med nekdanjo državno sekretarko Clintonovo ter populistom z Vermonta Sandersom. Naslednje strankarske volitve so predvidene 9. februarja v New Hempshiru.

Turška državna tiskovna agencija je potrdila, da je turška policiaj v tajni operaciji v Carigradu zasegla ukradeno platno Pabla Picassa z naslovom Ženska, ki si ureja lase. Policisti pod krinko so stopili v kontakt s preprodajalci umetnin kot potencialni kupci. Policijsko poročilo navaja, da so se tajni sestanki zgodili v luksuznem hotelu in pa na zasebni jahti. Po barantanju so osumljenci spustili ceno na sedem milijonov dolarjev, samo za primerjavo: Picassove slike na dražbah dosegajo do 30 milijonov dolarjev. Agencija Anatolija še poroča, da je policija izvedla prijem in aretacijo dveh posameznikov na sklepnem sestanku v neki kavarni.

Preletimo v Avstralijo. Avstralska organizacija za zaščito živali RSPCA  poroča, da je neznanec namenoma povozil 17 kengurujev. Blizu mesta Brisbane na vzhodni obali so prebivalci našli 16 mrtvih živali na stometrskem odseku, enega kenguruja pa so morali uspavati zaradi poškodb poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Sydneyu pa šo že drugič v treh dneh evakuirali devet šol zaradi groženj o podtaknjenih bombah. Neznanci so grožnje izvedli preko telefonov na šolski recepciji.  V petek zjutraj bi se moralo po večini Avstralije začeti novo šolsko leto, vendar so zaradi groženj v dveh zveznih državah več šol zaprli. Do sedaj se še nobena grožnja ni izkazala za resnično.

Današnji InfoKoncentrat zaklučujemo v Libanonu, kjer so prejšnji teden ujeli beloglavega jastreba, za katerega so sumili, da vohuni za Izrael. Izkazalo se je, da je jastreb le pobegnil iz naravnega rezervata Gamla v Izraelu, zato so ujetnika po posredovanju sil Združenih narodov vrnili. Vaščani Bint Džbeila so beloglavega jastreba ujeli in fotodokumentirali z izraelsko oznako in vrvjo. Libanonci so še pozirali z zavezano živaljo kot trofejo. Potem, ko so ugotovili, da na sebi nima "sovražne opreme" so jastreba izpustili. Dotični beloglavi jastreb je del programa za ponovno naselitev tovrstnih plenilcev na Bližnjem vzhodu. Lani so ga pripeljali iz Španije, od takrat ga spremljajo na univerzi v Tal Avivu. "V tajni operaciji z Libanonci in z veliko pomočjo sil Združenih narodov je izraelskemu združenju za parke uspelo, da so Libanonci po nekaj dneh zadrževanja vrnili jastreba," se je glasilo sporočilo uradnega Izraela še poroča slovenski novičarski portal.

InfoKoncentrat pripravila Špela.

Facebook Twitter Deli