InfoKoncentrat, 15.2.2016

Ponedeljkov InfoKoncentrat začenjamo v Bruslju. Zunanji ministri EU so danes odpravili sankcije proti beloruskem predsedniku Aleksandru Lukašenku in še 169 posameznikom ter trem podjetjem v Belorusiji, ki so jih uvedli marca 2006, zaradi kršenja človekovih pravic. Sankcije vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja na ozemlja unije. 29. oktobra lani so jih podaljšali za štiri mesece in hkrati sankcije zamrznili, ko je Lukašenko izpustil več zapornikov poroča STA. Po mnenju EU, je Belorusija odigrala pozitivno vlogo pri reševanju ukrajinske krize. Pred začetkom zasedanja je Bosna in Hercegovina uradno predala prošnjo za članstvo v EU.

Selimo se v Prago. Premierji držav višjegrajske četverice, torej Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske, so se danes sešli na izrednem vrhu v Pragi. Oblikovali so skupno stališče glede reševanja begunske krize. Posvetili so se še problematiki možnosti izstopa Velike Britanije iz EU. Nemški politični tednik Spiegel poroča, da se voditelji višjegrajske četverice dogovarjajo o zaprtju meje med Makedonijo in Grčijo in se tako eksplicitno postavljajo proti načrtu nemške kanclerke Angele Merkel, ki begunsko krizo rešuje s pomočjo Turčije. Na srečanju obeležujejo 25. obletnico skupine, ki je bila ustanovljena februarja 1991 v madžarskem Višegradu.

Danes točno opoldne pa se je iztekel rok za prijavo na razpis za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ali ZZZS. Upravni odbor zavoda bo vsaj do 26. februarja pregledoval prispele prijave. Takrat se bo določil datum, ko bodo lahko kandidati predstavili svoje programe. Od maja lani je zavod brez generalnega direktorja. Kot vršilec dolžnosti ga vodi Samo Fakin, ki je ZZZS vodil že dva mandata. Na lanskem razpisu, ga je upravni odbor ponovno izbral kot najprimernejšega kandidata za prevzem že tretjega mandata na čelu javne zdravstvene blagajne, a med poslanci ni zbral zadostne podpore. Fakin poudarja, da ga trenutno kadrovanje v zdravstvu spominja na tragikomedijo. Pripravljen je še naprej voditi ZZZS kot vršilec dolžnosti, če s parlamenta ne bo zelene luči. Kot pravi: "Verjamem v zdravstveno zavarovanje in svojo ekipo. Ne bom dopustil, da bodo politikanti uničevali osemletno delo mene in moje ekipe." Na predlog upravnega odbora generalnega direktorja ZZZS imenuje skupščina zavoda za mandat štirih let. K imenovanju pa mora dati soglasje tudi državni zbor.

V Sydneyu pa se ukvarjajo z drugo vrsto drog. Avstralska policija je namreč zasegla za več kot milijardo avstralskih dolarjev metamfetamina. To je ena največjih zaseženih pošiljk te droge v tej državi. V skupni operaciji s kitajskimi oblastmi, so aretirali tri preprodajalce s Honkonga ter enega Kitajca sporoča avstralski pravosodni minister Michael Keenan. Zaseženih je bilo 720 litrov metamfetamina, poznanega tudi kot led. Pakirali so ga v obliki vložkov za nedrčke. Minister Keenan zagotavlja, da so z ulic umaknili za 3,6 milijona posamičnih doz. Cena te količine bi v maloprodaji znašala 1,26 milijarde avstralskih dolarjev, kar je okoli 800 milijonov evrov poroča STA. Z operacijo so začeli decembra lani, ko je avstralska mejna policija preiskala kontejner, ki je s Honkonga prispel v Sydney. V njem so našli 19o litrov metamfetamina, v skladišču preprodajalcev v Sydneyu pa še 530 litrov. Nemška tiskovna agencija DPA navaja, da ovadenim grozi najvišja možna kazen dosmrtnega zapora.

Današnji infokoncentrat zaključujemo z nagradami. Potem, ko so bile pred dnevi podeljene Prešernove nagrade za dosežke na kulturnem področju, so pred dobre četrt ure začeli s podelitvijo najvišjih državnih priznanj za delo na športnem področju za leto 2015. Na Brdu pri Kranju so pripravili letos že 51. podelitev Bloudkovih priznanj, podeljujejo se plakete za delo v športu v lanskem letu. V razpisnem roku je prispelo skupno 77 vlog. Telovadec Miroslav Cerar pojasnjuje, da je za nagrado predlaganih 23 kandidatov, od tega 11 za življenjsko delo, devet za izjemne dosežke v športu ter tri za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa. Nagrada je poimenovana po velikem športnem delavcu in funkcionarju Stanku Bloudku. Od leta 1965 jo podeljuje odbor, kot najvišje državno priznanje Republike Slovenije, za dosežke na področju športa.

InfoKoncentrat pripravila Špela.

Facebook Twitter Deli