Infokoncentrat, 19.2.2016

Petkov InfoKoncentrat začenjamo s sankcijami. Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj podpisal nov zakon o sankcijah proti Severni Koreji. Dodatne in zaostrene sankcije so posledica preizkusa vodikove bombe ter izstrelitev rakete s satelitom v vesolje. Oba manevra kršita že sprejete in obstoječe sankcije. V Beli Hiši so zaskrbljeni zaradi provokacij Severne Koreje in upajo, da bodo z novimi sankcijami povečali pritisk na Pjongjang . Ostrejše sankcije zadevajo kršitve člokovekovih pravic, uperjene so proti vsem, ki ponarejajo ali perejo denar za režim. Usmerjene so proti jedrski tehnologiji in proizvodnji raket dolgega dosega. Sprejet zakon namenja 50 milijonov dolarjev za propagandno vojno. Kršitelje sankcij čaka zaplemba premoženja v ZDA, prepoved v državo pa tudi odpoved morebitnih pogodb z ameriško vlado. Kako se bodo v tem peskovniku zmenli, bomo še poročali.

Nadaljujemo z dogovori. Danes v Bruslju voditelji članic EU iščejo soglasja glede britanskih zahtev za evropske reforme, ki bi zagotovil obstanek Otoka v Uniji. Po prvem dnevu vrha, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sporoča, da je bilo doseženega nekaj napredka, bo pa treba še veliko postoriti. Premier Cerar je po koncu vrha twitnil, da do britanskega kompromisa ni daleč, poroča STA. Voditelji so razpravljali še o begunski krizi in potrdili pomen izvajanja že sprejetih ukrepov, predvsem dogovora EU in Turčije. Avstrijski kancler Werner Faymann pa je kljub pritiskom o preložitvi uveljavljanja kvot, vztrajal pri svoji odločitvi.

Poglejmo še odmevni spor. Gorečnost predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa je včeraj na javni tribuni televizije CNN usahnila v pragmatizem in se preusmerila v pohvale papeža Frančiška. V zadnjih dneh je med njima preko medijev potekala javna debata, ko je papež dejal, da oseba, ki želi izganjati ljudi in graditi zidove, ni kristjan. Trump je odvrnil, da bo še vesel in bo molil, da bo Trump predsednik ZDA, ko bo Islamska država zavzela Vatikan. Trump je obtožil tudi mehiške oblasti, da so o njem papežu grdo govorili in spet ponovil, da bo zgradil zid na meji. Za nastali nesporazum, ki ni bil spor, pa Trump krivi predvsem medije. Pravi pesek v oči.

Poglejmo še v vesolje. V Vitanju je od danes naprej na ogled razstava Objektivi, ki prikazuje 50-letno zgodovino filmskega snemanja in fotografiranja zunaj zemeljske atmosfere. Vse razstavljene eksponate hrani Center za raziskave in usposabljanje kozmonavtov Jurija A. Gagarina v Zvezdnem mestu v Moskvi. Ne glede na vse peripetije, ki jih trenutno doživlja Kulturno Središče evropskih vesoljskih tehnologij - KSEVT - je ta razstava plod prizadevanj Mihe Turšiča ter Dragana Živadinova. Nastala je s pomočjo Jelene Jesina, kustosinje muzeja v Zvezdnem mestu. V zbirki so fotoaparati in snemalne kamere z raznih misij. Po besedah snovalcev, razstava ponuja edinstven vpogled v fiziko in zgodovinski razvoj fotografije in filma v vesolju. Po besedah Živadinova so nekateri predmeti na ogled prvič v javnosti. Tako imenovani "zunanji minister" Zvezdnega mesta, Igor Rudajev, čigar naloga je usklajevanje vesoljskih agencij pravi, da bi morala predsednik ZDA ter Rusije "za teden dni na ISS- International Space Station, pa bodo rešeni problemi med narodi".

Infokoncentrat zaključujemo z afero. Trije zaposleni na ZPIZU - Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, skupaj s tremi zaposlenimi v poslovni enoti podjetja Mavrica, so med januarjem 1999 in aprilom 2002 na škodo zavoda pospravili v lastne žepe vsaj 477.000 evrov. Vsak od zaposlenih v ZPIZU je dnevno porabil 26 do 18 rolic straniščnega papirja in si roke obrisal s tremi rolami brisač. Posel je tekel tako, da so brez originalnih naročilnic naročali blago pri Mavrici, kjer so poskrbeli za izdajo fiktivnih dobavnic. Z denarjem so vpleteni z računa Mavrice nakupili glasbene stolpe, televizije, hladilnike in podobno. Potem so te nakupe računovodsko prekrili s fiktivnimi nakupi, prodajami ter stornacijami računov za toaletni papir in brisače. Vse nakupljeno pa obdržali zase. Tako okrožno kot vrhovno sodišče je vpletenim izreklo denarne ter zaporne kazni. Odvetniki zdaj dokazujejo, da so bile v postopku kršene ustavne pravice obdolženih in so vložili ustavno pritožbo še poroča STA. O nadaljnjih neznosnih in neprijetnih vonjavah ter zapoznelosti (u)sodne veje oblasti bomo še poročali.

InfoKoncentrat sestavila Špela.

Facebook Twitter Deli