Infokoncentrat, 21.4.2016

Sončni četrtkov infokoncentrat začenjamo tam, kjer bi lahko obstala večina tistih, ki so priskrbeli dovolj veliko finančno luknjo v kateri smo se znašli. Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij g. Jože Podržaj je povedal, da bo nov zapor, ki ga načrtujejo v Bizoviku zgrajen leta 2020. Zapor bo razdeljen na dva dela. Moškega ter ženskega. Z novim zaporom bodo nadomestili še kar dotrajan in prezaseden moški zapor na Povšetovi in ženski na Igu. V moškem delu zapora bo prostora za 388 ljudi. Tako se bodo razbremenili tudi drugi zapori, predvsem na Dobu, Mariboru in Kopru, kamor vozijo zapornike zaradi prezasedenosti na Povšetovi. Projekt bo financirala država, spogledujejo se še z evroskim denarjem. V javno - zasebnem partnerstvu pa ne vidijo potenciala.

V podsaharski Afriki, v Johanesburgu so danes zjutraj odprli prvo kavarno Starbucks poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dologoročno nameravajo odpreti 150 novih kavarna, v naslednjih dveh letih pa še 12 do 15 kavarn v južni Afriki. Starbucks uporavlja z več kot 22.000 kavarnami po svetu in je do sedaj odprla svoja vrata v Afriki le v Egiptu in Maroku.

V Ukrajini je danes predsednik Petro Porošenko podpisal zakon o prepovedi predvajanja ruskih filmov, ki so bili posneti po 1. januarju 2014, ker ogrožajo nacionalno varnost sporoča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform. Uvedba zakona naj bi zmanjšala separatistipčne težnje v družbi ter pomagal izboljšat nacionalno varnost Ukrajine. Lani je Ukrajina že prepovedala nekatere ruske filme, ki so bili posneti po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 s trditvijo, da ti filmi le promovirajo Rusijo. Napetosti med Rusijo in Ukrajino ne pojenjajo od leta 2014, ko je moral odstopiti dotedanji proruski predsednik Viktor Janukovič. Rusija je nato odgovorila z okupacijo Krima in podprla upor separatistov na vzhodu Ukrajine.

S Sofije poročajo, da od danes naprej Bolgarija uvaja obvezno volilno udeležbo, kar bo pripomoglo k povišanju nizke udeležbe na volitvah ter preprečilo kupovanje glasov. Tisti, ki ne bodo volili, bodo zbrisani z volilnega seznama. Če bodo želeli sodelovati na naslednjih volitvah, pa bo potreben nov vpis. Nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da je v Bolgariji tako nizka volilna udeležba zaradi splošnega razočaranja ljudi nad skorumpirano politično elito. Na splošnih volitvah 2014 je na primer svoj glas oddalo le 48,8 odstotka volivcev. Te spremebe se bodo prvič pokazale oktobra na predsedniških volitvah.

Četrtkov infokoncentrat zaključujemo kar na slovenski Univerzi. Po današnji seji rektorske konference predsednik Dragan Marušič povzema, da je potrebno prevetriti način vpisovanja študentov na slovenske univerze. Tako so na rektorski konferenci danes izvolili delovno skupino, ki bo analizirala in pregledala obstoječe stanje ter ga primerjala s podobnimi sistemi po drugih državah v Evropi in po svetu. Rektorji so izpostavili potrebo po konzorciju za prenos znanja in tehnologij v gospodarstvo. Pri tem menijo, da bi morala država poskrbeti za zagon. Po določenem obdobju pa bi se ta konzorcija lahko sam preživljal od prenašanja znanstvenih odkritij na gospodarstvo.

InfoKoncentrat pripravila Špela.

Facebook Twitter Deli
0 comments