InfoKoncentrat 4.7.2016

Današnji  ponedeljkov InfoKoncentrat pričenjamo na Kitajskem. Bivšega svetovalca kitajskega predsednika Ling Jihuo so zaradi korupcije, nezakonite pridobitve državnih tajnosti ter zlorabe oblasti obsodili na dosmrtni zapor. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua je Ling krivdo priznal in se odpovedal pritožbi na odločitev sodišča. Bivši svetovalec predsednika se je znašel v medijskem blišču  leta 2012, ko je njegov sin Ling Gu umrl v nenavadni nesreči s Ferrarijem v Pekingu. Ling je bil po sinovi prometni nesreči odstavljen s položaja generalnega urada partije ter postavljen na nižji položaj ter danes, kot poročajo kitajski mediji obsojen na dosmrtni zapor.

 

Ostajamo na Kitajskem, kjer se ne ukvarjajo le s korupcijo. Kitajci so dobro namerili v vesolje in se pridružujejo največjim v znanosti in tehnologiji pri odkrivanju vesolja. V jugozahodni kitajski provinci Guidžou so danes namestili zadnji sestavni del na največji radijski teleskop na svetu, ki se bo uporabljal za raziskovanja vesolja ter iskanja inteligentnega življenja zunaj naše galaksije. Teleskop FAST (ang. Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) s premerom 500 metrov so umestili v naravno kotanjo, delno pa vrezali v gorsko pobočje. Zategadelj so na tem področju preselili vsaj 10.000 domačinov, ki so živeli v radiusu petih kilometrov od te vesoljske prisluškovalne naprave. V kitajskem vesoljskem programu načrtujejo do leta 2036 poslati na Luno kitajskega astronavta, do leta 2020 pa zgraditi krožečo vesoljsko postajo.

 

Znanstveniki in strokovnjaki so na podlagi svojih raziskav ugotovili, da se stopnja radioaktivnosti v Tihem oceanu, po petih letih po nesreči v japonski nuklearki Fukushima, ponovno vrača na normalno raven. Japonska nuklearka je bila poškodovana v uničujočem potresu in cunamiju 11. marca 2011. Zaradi te nesreče je prišlo do enega največjih izpustov radioaktivnega materiala v ocean. Znanstveniki so v Tihem oceanu merili radioaktivni cezij od Japonske pa vse do severne  Amerike. Ugotovili so tudi, da je pristanišče v bližini Fukushime še vedno zelo radioaktivno z visoko nezdravo stopnjo radioaktivnosti.

 

Premaknimo se k slovenskemu največjemu delodajalcu. Zavod RS za zaposlovanje je danes objavilo prve informacije o številu registriranih brezposelnih v juniju letos. Naj poudarimo da gre za registrirane brezposelne. Maja je bilo na zavodu prijavljenih 102.289 brezposelnih, kar je za celih 3 odstotke manj kot aprila in 9 odstotkov manj kot maja lani. V prvih petih mesecih se je povprečje prijavljenih gibalo okrog 110.434 brezposelnih, kar predstavlja 6,8 odstotka manj kot v takem obdobju lani. Zaradi pospešenega lovljenja roka za do-končno diplomiranje pred padcem v bolonjski sistem se pričakuje, da se bodo številke na Zavodu RS za zaposlovanje vse tja do oktobra tudi drastično spreminjale.

 

Današnji infokoncentrat zaključujemo na morju. Natančneje na slovenski obali oziroma kar v Luki Koper. Od petkovega začetka blokade pristanišča se napetosti v Luki Koper le še stopnjujejo.  Jutri pa tudi v naslednjih dneh je pričakovati nove proteste. Zaposleni v Luki vztrajajo z zahtevami po odstopu ministra Petra Gašperšiča ter državnega sekretarja Metoda Dragonje. Upor delavcev se je začel v petek dopoldan pred skupščino delničarjev Luke, kjer so nameravali razpravljati o odpoklicu treh nadzornikov. Delavci so blokirali vhod v pristanišče za tovorna vozila in vlake, nakar so Slovenske železnice zamrznile tovorni promet po državi. Da bi se strasti umirile, je v petek dopoldan odstopil prvak SDH-ja Marko Jazbec. Kaj kmalu pa so delavci zahtevali odstop ministra Gašperšiča ter sekretarja Dragonje. Kot so prepričani v Luki, namerava vlada ustanoviti pristaniško upravo in s tem vzpostavit možnost podeljevanja neke vrste koncesij, kar pa po njihovem mnenju pomeni le zmanjšanje prihodkov in dobička za zaposlene. S sveta delavcev so sporočili, da bodo danes opravili delavnik med 9 in 17 uro. Do danes ni še prišlo do izgube poslov, sta pa dve kontejnerski ladji, namenjeni v Luko Koper, spremenili smer in obrnili v tržaško luko.

 

InfoKoncentrat priplavila špela

Facebook Twitter Deli
0 comments