Infokoncentrat dne 10.4.2019

Najprej v lokalno bližino. Danes je na Ptuju potekal obisk visoke kulturne narave. Na svojem obisku ptujske občine se je minister za kulturo Zoran Poznič seznanil z vsemi aktualnimi odprtimi vprašanji na področju kulture. Županja Nuška Gajšek je dejala, da je šlo predvsem za spoznavni sestanek, zgolj tlakovanje poti za konkretne korake in pomoč pri problematiki varovanja kulturne dediščine. Po besedah Pozniča so sprejeli tudi nekaj konkretnih dogovorov, s katerimi bo ministrstvo roko v pomoč Ptuju ponudilo tako pri festivalski dejavnosti mesta, kot tudi pri ohranjanju in razvoju kulturnega bogastva, ki ga mesto ponuja.

Najstarejše slovensko mesto na kulturnem področju najbolj teži iskanje primernih prostorov za bogato arheološko zbirko mesta, ki je zdaj večinoma neprimerno zložena v kletnih depojih. Poznič je na srečanju predal zagotovilo o 50.000 evrov sredstev za izdelavo novih zabojnikov za arheološke zbirke, kar je bila sicer zahteva inšpektorata za kulturo in medije.

Sveži minister za kulturo je mestu pri kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture zaželel vso srečo. Mestna občina Ptuj pa v petek, 12. aprila, ob 10.00, v veliki sejni sobi mestne hiše organizira prvi posvet o pripravi same kandidature. Posvet je namenjen predstavitvi projekta vsem zainteresiranim akterjem, ki bi potencialno lahko sodelovali pri projektu. Nanj so vabljeni predstavniki javnih zavodov, nevladnih organizacij, društev, civilnih iniciativ in drugih organizacij, ki delujejo na področju kulture, umetnosti, izobraževanja, ekologije, turizma, športa, mladinske politike, ter posamezni umetniki in drugi ustvarjalci s področja kulture, ki bi lahko pomembno prispevali k uspehu projekta.

 

Še vedno na domačih tleh, v vzhodni regiji. Tožilstvo v Murski Soboti je umaknilo obtožnico proti Borisu Švecu in Cvetu Žaliku, nekdanjima direktorjema Nafte Petrochem, in direktorici Eco Nafte Snežani Bokan Kuprivec. Prvotno vložena obtožnica  zaradi domnevnega oškodovanja podjetja pri dobavi lepila za lesno proizvodnjo je Žalika in Šveca obtožila negospodarne prodaje, s katero naj bi podjetje Nafta Petrochem oškodovala za 223 tisoč evrov. Podrobnejša preiskava je pokazala, da je podjetje Lesna Tip, ki mu je bilo lepilo prodano, izgubo nadomestilo v povrnjeni surovini. Obtoženi so tako krivi pomanjkljivega knjiženja poslovanja, a po ugotovitvah tožilstva niso naklepno povzročili škode podjetju, zato so obtožnico umaknili.

 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po skoraj vseh preštetih glasovih praktično že zmagovalec parlamentarnih volitev v Izraelu. To bo njegov peti mandat na čelu izraelske vlade. Obeta se torej konzervativna koalicija, ki jo bo verjetno vodila Netanjahujeva stranka Likud. Projekcije sicer Likudu napovedujejo enako število sedežev kot glavni opozicijski stranki modro-belega zavezništva nekdanjega generala Benjamina Ganca, a bo novo vlado najverjetneje oblikoval Netanjahu, ki ima več koalicijskih partnerjev. Oba kandidata sta v ponedeljek razglasila zmago, saj je bil izid zelo tesen. Gotovega odgovora na vprašanje, kdo bo dokončno sestavil novo zasedbo Kneseta, izraelskega parlamenta, pa ne bomo izvedeli do petka. Volitve so potekale v okolju zaostrovanja izraelske politike do Palestine in korupcijskih škandalov vladajoče stranke.

 

Osem let po uničujoči nesreči v japonski jedrski elektrarni Fukušima se pričenja vračanje prebivalstva bližnjega kraja Okuma. Mestece leži neposredno zahodno od elektrarne, in je bilo razglašeno za varno v 40 odstotkih. Kot navajajo domači mediji, je trenutno ponovnih prijav v stalno bivališče 367, Okuma je pred nesrečo imela 10.341 stalnih prebivalcev in prebivalk. Organi so z dekontaminacijo precej znižali ravni sevanja, ki po zapuščenih soseskah nevarnost predstavlja vse od marca 2011, ko sta uničujoča potres in cunami sprožila trojno jedrsko taljenje v elektrarni. Kljub temu večina Okume še vedno ostaja zaprta zaradi visoke stopnje sevanja. Prebivalcem je dostop do domov za namene vzdrževanja omogočen s posebnimi dovolilnicami, vendar to možnost izkorišča le 48 ljudi iz 21 gospodinjstev. Lokalne oblasti zato upajo, da bo odprtje nove mestne hiše in drugih infrastrukturnih projektov prihodnji mesec prepričalo več ljudi, da se vrnejo. A zaupanje v uspešnost dekontaminacije je precej nizko, v pomoč oblastem pa ni tudi dejstvo, da del Okume uporabljajo kot prehodno skladišče za več milijonov kubičnih metrov toksične zemlje, zbrane med postopkom dekontaminacije. Japonska vlada je obljubila, da bo umaknila strupeno prst iz Fukušime do leta 2045, a za zdaj še ni našla ustreznega skladišča.


 

Informacije je na kup spravil Franc.

 

Facebook Twitter Deli