Infokoncentrat dne 5.4.2019

Romi svoj dan obeležujejo 8. aprila, toda v Mariboru so se odločili, da bodo praznovanje dneva, ki je posvečen tej vseevropski manjšini, začeli že danes. Kot je poudaril predsednik društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri, se svetovni dan Romov praznuje od 8. aprila 1971, ko se je v Londonu začel prvi svetovni kongres Romov.

Izjava

Bećiri je ob tem svoje rojake pozval tudi, da se prilagodijo na življenje v lokalnem okolju.

Izjava

Po mnenju Bećirija morajo Romi sami nekaj narediti za to, da bi jih družba bolje sprejela.

Izjava

Bećiri je izrazil zadovoljstvo nad tem, da se vse več romskih otrok vpisuje v osnovne šole, povečuje pa se tudi delež vpisanih v srednjo šolo, ki jo mnogi uspešno zaključijo. Kot primer uspešne integracije je navedel, da imajo Romi v Mariboru koordinatorja za romsko skupnost na Centru za socialno delo in na Andragoškem zavodu ter tudi nekaj romskih pomočnikov na osnovnih šolah.

Izjava

V štajerski prestolnici po nekaterih podatkih živi okoli 3000 Romov, kar pomeni, da se Maribor lahko pohvali z najštevilčnejšo romsko skupnostjo v Sloveniji. Pripadniki romske skupnosti živijo tudi na Dolenjskem in v Prekmurju. V čem se slednji razlikujejo od mariborskih Romov?

Izjava

Romi se sicer še vedno soočajo z visoko stopnjo brezposelnosti, ki se giblje okrog 90%.

Izjava

Njihove zaposlitvene možnosti so se še dodatno zmanjšale po izteku financiranja romske restavracije Romani Kafenava, saj je tam trenutno zgolj en zaposlen. Glede tega problema Romi velike upe polagajo predvsem v romska društva, kot je npr. Društvo za podporo mladim Romom, ki bi lahko s posameznimi projekti uspela zaposliti kakšnega pripadnika romske skupnosti. Pri tem velja omeniti tudi združenje Epeka, ki je v preteklosti že koordiniralo prej omenjeni projekt romske restavracije.

Osrednja slovesnost ob svetovnem dnevu Romov se bo odvijala danes med 14. in 22. uro na Ulici Gorkega poleg Romani Kafenave. Proslave se bodo udeležili številni pomembni gostje, med drugim tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Dejan Židan, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, direktor Urada za narodnosti Stanko Baluh in evropska poslanka Tanja Fajon.

 

Predsednik republike in vrhovni poveljnik oboroženih sil Borut Pahor je prejel letno poročilo Generalštaba Slovenske vojske o pripravljenosti Slovenske vojske za delovanje v miru in v vojni. V poročilu je delovanje vojske v miru ocenjeno z zadostno, v vojni pa z oceno nezadostno. Spomnimo: v prejšnjem letu je bila pripravljenost vojske za delovanje v miru ocenjena z dobro, ocena za pripravljenost v vojni pa nezadostno. Čeprav so se finančna sredstva, namenjena vojski, v zadnjih treh letih povečala, Generalštab ocenjuje, da je njihov vpliv na zahtevano pripravljenost vojske minimalen. Pahor tudi zato predlaga razmislek o sprejetju zakona o sistemskem financiranju nacionalne varnosti, ki bi ob zagotavljanju stabilnih dolgoročnih finančnih prilivov predstavljal pravno podlago za prevetritev in posodobitev vseh institucij sistema nacionalne varnosti. Pahor tudi meni, da je ključna težava, s katero se sooča slovenska vojska, nepopolnjenost enot s kadri, oborožitvijo in opremo.

 

Tudi v tokratnjem infokoncentratu pa ne moremo mimo britanskega odhajanja. Predsednica tamkajšnje vlade Theresa May je v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku zaprosila za preložitev datuma izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije. Preložitev naj bi se zgodila v skladu s 50. členom lizbonske pogodbe, ter datum brexita premaknila na 30. junij. Premik izstopa na ta datum je britanska vlada sicer neuspešno poskušala doseči že marca. Trenutni rok za izstop je sicer 12. april. Theresa May 30. junij vidi kot kompromis, ki bi parlamentu Združenega kraljestva omogočal potrditev izstopnega dogovora pred 22. majem ter pripravo ustrezne zakonodaje za nadaljne odnose med otokom in Evropsko unijo. Na tak način bi se Združeno kraljestvo izognilo sodelovanju na evropskih volitvah, do katerega se Združeno kraljestvo po besedah Mayeve tudi zavezuje v primeru neuspešnega izstopa do 22. maja.

 

 

Infokoncentrat je pripravil Primož.

 

Facebook Twitter Deli