Infokoncentrat dvojnih meril in edinega prav

Pozdravljeni in pozdravljene v današnjem infokoncentratu, kjer bomo skušali ugotoviti, ali novice sploh obstajajo.

Začenjamo na Internetu, se pravi geografsko gledano potencialno povsod. Izumitelj svetovnega spleta Tim Berners-Lee je vedno bolj zaskrbljen zaradi centralizacije Interneta, ki na široko odpira vrata kršenju in krčenju pravice uporabnikov do zasebnosti, kontroli vlad nad informacijami in vplivom korporacij. Zato je v eni izmed cerkva v San Franciscu sklical dvodnevno srečanje za decentralizirani splet. Srečanja, ki se zaključuje danes, so se udeležili najbolj inovativni tehnologi našega časa, vključno z zgodnjimi arhitekti svetovnega spleta, kot sta Vint Cerf in Brewster Kahle. Fokus diskusij je ostajal na načinih, kako distribuirati, procesirati in gostiti podatke brez možnosti centralizirane kontrole. Za dosego tega cilja bodo uporabljali nove metode distribucije brez uporabe spletnih serverjev, dodajenjem enkripcij v različne dele spleta, in drugo. Ob sicer zelo uspešnem srečanju pa Berners-Lee vidi probleme predvsem v dominaciji enega brskalnika, enega socialnega omrežja, ene platforme za mikrobloging. Če so torej udeleženci srečanja razvili še več učinkovitih orodij za decentralizacijo spleta se obenem strinjajo, da odgovori na probleme ostajajo družbeni in ne tehnološki ter ji bo v prihodnosti potrebno nagovoriti na drugačne načine.

Anders Kompass, direktor terenskih operacij pri pisarni Združenih narodov za človekove pravice, je v torek objavil svoj odstop s položaja. Kompass je v letu 2014 prejel interno poročilo, da so francoski vojaki  mirovniške odprave Združenih narodov v Centralni Afriški Republiki odgovorni za spolne zlorabe otrok. Poročilo je bilo naslovljeno Spolna zloraba otrok s strani Mednrodnih oboroženih sil in imelo oznako zaupno na vsaki strani. V njem so detajlno popisana posilstva in sodomija nad stradajočimi in brezdomnimi mladimi fantki, ki so jih izvajale francoske mirovniške čete – prav tiste, ki naj bi jih varovale v Centru za interno pregnane ljudi v prestolnici Centralne Afriške Republike Bangui. Najmlajši izmed zlorabljenih fantkov so imeli osem in devet let. Anders Kompass je poročilo predal v ukrepanje odgovornim uradnikom Združenih narodov, izmed katerih nihče ni želel ukrepati. Zaradi naraščajočih frustracij ob neaktivnosti Združenih narodov, da bi ustavili zlorabe, je Kompass poročilo predal francoskemu državnemu sodišču, ki je začelo s preiskavo. Zaradi svojega žvižgaštva je bil Kompass aprila lani suspendiran. Po mednarodnem odzivu je Ban Ki-Moon naročil poizvedbo o primeru, ki je januarja letos Kompassa oprala vse krivde. Ta se je kljub temu odločil za odstop s položaja direktorja terenskih operacij pri pisarni Združenih narodov za človekove pravice. V izjavi o odstopu je povedal, da mu pomanjkanje odgovornosti, ki je tako globoko vsajena v organizacijo, njeno strukturo in njene vodilne, ne omogoča nadaljnjega sodelovanja z Združenimi narodi. Primer je le eden izmed poročil iz Centralne Afriške Republike o posilstvih žensk, deklic in fantkov s strani mirovniških sil Združenih narodov. Če imate torej sposobnosti ščitenja svoje kariere močneje izražene kot sposobnosti kaj narediti, je na Združenih narodih odprto delovno mesto.

Naše novinarske kariere pa vendarle ne bodo tako ogrožene na Filipinih, kjer je predsednik umaknil izjavo, da so tudi novinarji legitimne tarče asasinacij. V besednih akrobacij polni izjavi je po ogorčenih odzivih mednarodne javnosti skušal pojasniti, da je bil narobe razumljen. Predsednik Manila je bil sicer izvoljen na položaj ravno zaradi svojega krutega programa, da bo kriminal iztrebil na način, da storilce kriminalnih dejanj enostavno ustreli. Na Filipinih je bilo od leta 1986 ubitih 175 novinarjev, država pa je umeščena na nizko 138-to mesto izmed 180-ih držav po indeksu svobode tiska.

Medtem se v Franciji nadaljujejo stavke sindikatov. Prevesile so se v situacijo, ki ji francozi na domačih tleh, kjer očitno veljajo druga pravila kot v Centralni afriški republiki, pravijo ekstrem. Sindikati so danes blokirali vhod na največjo evropsko tržnico Rungis. V prid jim je tudi dejstvo začetka Evropskega nogometnega prvenstva v Franciji čez en dan in 3 ure, zaradi česar francoska vlada obupano poskuša stavko končati. O morebitnih zakonodajnih rezultatih torej poročamo čez 1 dan.

O razmerjih med prebiranjem poročil in humanem ukrepanju se je spraševala Nina.

Facebook Twitter Deli